Camarero: “Reactivarem i donarem impuls al II Pacte Valencià contra la Violència de Gènere i Masclista amb la participació de tot el teixit social, civil i polític valencià”

Guardar

Comissió del II Pacte Valencià contra la Violència de Genero i Masclista
Comissió del II Pacte Valencià contra la Violència de Genero i Masclista

La vicepresidenta segona i consellera de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge, Susana Camarero, ha destacat la intenció del Consell de “reactivar i donar impuls” al II Pacte Valencià contra la Violència de Gènere i Masclista “amb la participació de tot el teixit social, civil i polític valencià”.

Susana Camarero ha presidit este dilluns la reunió de la Comissió del II Pacte Valencià contra la Violència de Gènere i Masclista, que suposa la primera presa de contacte del nou Consell amb les entitats i els organismes representatius en este segon pacte, i en la qual es pretén establir un “full de ruta” per a aprovar un document “participatiu i realista que vaja dirigit a desenvolupar accions per a combatre la violència masclista”.

La vicepresidenta segona ha insistit que la lluita contra la violència sobre la dona és una “prioritat” del Consell, per tant, no només “desenvoluparem recursos, normes o polítiques que hagen sigut positives per a millorar-los, sinó que avançarem i posarem en marxa noves mesures adaptades a la realitat actual”.

Cal recordar que el I Pacte Valencià contra la Violència de Gènere i Masclista tenia vigència per a cinc anys, de 2017 a 2022. Des que va concloure, el setembre de l’any passat, tan sols s’havien fet dos reunions de treball amb diversos col·lectius el maig i juliol de 2023. Per este motiu, ha assenyalat la vicepresidenta segona, és important “impulsar-lo de nou i establir una metodologia i un pla de treball nou i realista per a avançar de manera decidida i eficaç”.

Susana Camarero ha explicat que el que es pretén és la “plena participació de la societat civil” i “més freqüència” de les reunions de la Comissió per a donar “més continuïtat” a estes trobades i també “fixar objectius i continguts més clars”.

Pel que fa a l’elaboració del II Pacte, ha destacat la necessitat d’“adaptar-lo a la situació actual per a aconseguir més eficàcia”, ja que la violència que patixen les dones és una cosa “viva” i cal “adequar els instruments i les ferramentes a la realitat de cada moment”.

Els resultats de la Comissió es remetran a les Corts perquè els partits polítics puguen tindre una base de treball. “Creiem que és fonamental comptar amb la societat civil, però este ha de ser el pacte de la societat valenciana representada en la seu de la sobirania nacional, i la participació dels partits polítics és fonamental si volem que este pacte reunisca el consens que requerix un acord d’esta naturalesa”.

Grups de treball

En el II Pacte es van establir diversos grups de treball per a remetre propostes de mesures a tindre en compte i que puga adoptar-se un document final elaborat per la societat civil.

Els grups de treball estan formats per representants d’universitats públiques, Justícia, Fiscalia, Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat, agents econòmics i socials, col·legis professionals, associacions professionals de comunicació, òrgans consultius, entitats del tercer sector, cultura, turisme, oci, entitats feministes i de dones.

En esta primera fase, i fins ara, 18 entitats han remés un total de 269 mesures. Si bé, s’establirà un nou període perquè s’hi puguen aportar més idees i més mesures, i perquè els organismes i col·lectius que fins ara no havien sigut convocats hi puguen aportar les seues.

En este sentit, Susana Camarero s’ha referit a les representacions de la Fiscalia Superior de la Comunitat Valenciana, les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat, així com els i les representants de les entitats locals, que en les dos últimes reunions d’esta comissió no estaven convocats i que este nou govern considera “fonamental que formen part de la Comissió i del treball que s’hi desenvolupa per a l’erradicació de la violència de gènere”.

Destacats