Bravo anuncia el suport d'especialistes en finances contra la corrupció política i econòmica

Guardar

Gabriela Bravo, consellera de Justícia, en les IV Jornades sobre Delictes Econòmics i Blanqueig de Capitals
Gabriela Bravo, consellera de Justícia, en les IV Jornades sobre Delictes Econòmics i Blanqueig de Capitals

La consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo, ha anunciat l'engegada de tres unitats (una per província) d'especialistes en finances perquè recolzen a jutges i fiscals en la investigació i persecució de la corrupció política i econòmica.

Així ho ha anunciat Gabriela Bravo durant la seua intervenció en la clausura de les IV Jornades sobre Delictes Econòmics i Blanqueig de Capitals que s'ha celebrat aquest divendres a Alacant organitzades per la Càtedra DeBlanc creada per la Conselleria en col·laboració amb la Universitat de València.

Per a la consellera, "quan parlem de delictes econòmics i de blanqueig de capitals estem parlant de processos de gran complexitat per al qual els jutges i fiscals no sempre compten amb les eines necessàries per a la investigació". Per aqueix motiu, Gabriela Bravo ha defensat que s'enfortisca la capacitat investigadora de les forces i cossos de Seguretat de l'Estat i que es dote de formació especialitzada a jutges i fiscals.

"No hem d'oblidar -ha puntualitzat- que en els tribunals s'investiguen nombrosos casos relacionats amb els delictes que integren el dret penal dels negocis i de l'empresa, alguna cosa que ve posant en relleu la necessitat d'una justícia especialitzada en matèria de dret penal econòmic, que té la seua pròpia identitat, en el qual queden inclosos els nombrosos casos de corrupció política i econòmica que tant preocupen a la societat".

Per a la consellera, "si no abordem una reforma en profunditat, correm el risc que les nostres eines jurídiques i policials es queden obsoletes davant els avanços informàtics". De fet, ha recordat que en les reunions dels jutges degans d'Espanya es demana, des de fa anys, la creació d'un cos de perits en matèria econòmica i comptable al servei dels jutjats.

En aquest sentit, Gabriela Bravo ha reclamat que la nova Llei d'Enjudiciament Criminal incloga la creació un cos de perits especialitzats en finances, comptabilitat i economia els informes de la qual siguen vàlids des del punt de vista processal de la mateixa manera que ho són els dels mèdics forenses dels instituts de Medicina Legal.

"Mentre arriba eixa reforma -ha dit- la Generalitat ha engegat aquesta Càtedra DeBlanc que desplega la seua activitat des de l'any 2018 per a recolzar a jutges i fiscals amb eines eficients", tant en matèria formativa com en labors d'assessorament especialitzat en matèria econòmica i de maneig de bases de dades complexes.

Per a la consellera, "amb prou faenes tres anys de vida, la Càtedra DeBlanc s'ha convertit en un referent per la qualitat de les seues assessories i l'excel·lència en la formació que brinda" per a lluitar contra la corrupció, la qual, "té un fort impacte en l'economia dels països, ja que afecta directament a les finances públiques, a la distribució de la riquesa i a la lliure competència entre empreses", ha conclòs Gabriela Bravo.

Destacats