Els bibliotecaris rebutgen la retirada de guies LGTBI: "La censura no ha de tornar a repetir-se"

Guardar

Llibres retirats
Llibres retirats

El Col·legi Oficial de Bibliotecaris i Documentalistes de la Comunitat Valenciana (COBDCV) manifesta el seu total rebuig a la retirada cautelar de llibres sobre diversitat sexual i de gènere en centres educatius de Castelló. "La censura a les biblioteques dels instituts de Castelló no ha de tornar a repetir-se en cap altra", reivindica.

Aquesta postura respon a la paralització cautelar dictada pel Jutjat contenciós administratiu 1 de Castelló de la Plana, acceptant la mesura cautelaríssima sol·licitada per l'organització Advocats Cristians per a procedir a la retirada d'una sèrie de guies de temàtica i perspectiva LGTBI en 11 instituts públics de la ciutat i en el Centre de Pi Gros. Es tracta de llibres que van ser entregats la setmana passada per la Regidoria de Cultura.

El COBDCV, emparat pels codis deontològics professionals nacional i internacional en qüestions de professionalitat i responsabilitats cap a les persones i la societat, defensa el criteri tècnic de selecció i, per tant, el treball dels bibliotecaris que "dia a dia asseguren que les biblioteques valencianes siguen espais de llibertat democràtica".

En un comunicat, defensa que els professionals valencians treballen "amb l'absoluta certesa" que les biblioteques són més que un contenidor de llibres perquè donen cabuda a tots els col·lectius, "perquè garanteixen l'accés lliure i gratuït a la informació, perquè faciliten l'aprenentatge al llarg de la vida, perquè són espais de diàleg, perquè ofereixen un espai segur i perquè propicien la construcció del pensament crític: Els llibres són una de les eines més poderoses de les biblioteques i els 32 llibres retirats són una marxa arrere per a la llibertat democràtica que defensa la biblioteca".

"REGALAR-LOS FOMENTA LA TOLERÀNCIA"

A partir d'ací, el grup de treball de Biblioteques Escolars del COBDCV s'uneix a la defensa de les biblioteques escolars com a porta d'accés al coneixement i a l'aprenentatge i fa costat a la Regidoria de Cultura, Feminisme i LGTBI de Castelló de la Plana, en compartir "la plena convicció del fet que regalar aquests llibres als centres educatius contribueix a la inclusió i el respecte a la diversitat, fomenta la tolerància".

És més, recorda que les lleis autonòmiques del reconeixement del dret a la identitat i d'igualtat de les persones LGTBI, aprovades en 2017 i 2018, regulen que totes les biblioteques de titularitat de la Generalitat o municipal hauran de comptar amb un fons bibliogràfic i filmogràfic específic en matèria de diversitat sexual, familiar, de gènere i de desenvolupament sexual.

Des de 2019, l'entitat col·legial col·labora amb Lambda València, col·lectiu LGTB+ per la diversitat sexual, de gènere i familiar, per a formar i sensibilitzar als professionals bibliotecaris valencians en el respecte a la identitat de gènere, l'expressió de gènere i la diversitat sexual i familiar.

Dins d'aquest projecte, una de les accions va ser l'elaboració d'una guia de recursos "imprescindibles" LGTBI+ per a les biblioteques valencianes, disponible en obert en el seu laboratori de recursos. En el seu llistat hi ha "més d'un dels títols censurats a Castelló", com a 'Xiques que entenen: in-visibilitat lèsbica', 'LGTB per a principiants: 100 preguntes i respostes per a saber-ho tot sobre el col·lectiu' o 'La cultura de l'homofòbia i com acabar com ella'.

Per tot això, el COBDCV reivindica el criteri tècnic i professional per a garantir unes col·leccions bibliogràfiques de qualitat amb les quals cobrir les necessitats informatives i formatives de tota la ciutadania valenciana: "La diversitat a les biblioteques valencianes ha de ser una garantia, ja siguen biblioteques escolars, públiques, universitàries o especialitzades, i la censura a les biblioteques dels instituts de Castelló no ha de tornar a repetir-se en cap altra".

Aquesta declaració compta amb el suport de la Federació Espanyola de Societats d'Arxivística, Biblioteconomia, Documentació i Museística (FESABID), de la qual és integrant, així com de col·legis i associacions que també la formen i que han expressat el seu suport mitjançant comunicacions i missatges.

Arxivat a:

Destacats