L'augment de la desocupació juvenil frustra la seua capacitat d'emancipar-se abans dels 30 anys

Segons un estudi de l'Observatori d'Emancipació del Consell de la Joventut d'Espanya, els joves de 16 i 29 anys han de destinar de mitjana el 62,3 % del seu sou al pagament del lloguer

Guardar

Un grup de xiques caminant pel carrer
Un grup de xiques caminant pel carrer

Les dades de l'atur publicats ahir per l'Institut Nacional d'Estadistica (INE) situen a la Comunitat Valenciana com l'autonomia on més han augmentat les persones en situació de desocupació. Així, a la Comunitat s'ha registrat una pujada del 0,87 %, la més alta de tota Espanya que deixa una xifra total de 354.625 persones en l'atur.

Per sectors, l'àmbit dels serveis ha sigut aquell que ha registrat un increment més alt amb 3092 aturats més respecte del mes de setembre. La indústria també ha sigut un dels sectors més afectats per la desocupació en el mes anterior amb 213 aturats més.

No obstant això, també hi ha sectors on les xifres de desocupació han descendit. És el cas de la construcció on hi ha 500 persones que han aconseguit un contracte. I també de l'agricultura on la xifra d'aturats ha descendit en 415 persones.

Àdhucsía , el col·lectiu on ha pujat més la desocupació ha sigut entre les persones joves. Precisament, entre la població jove la taxa de desocupació ha pujat un 6,58 % respecte al mes de setembre. Mentre que la taxa d'atur en aquelles persones que s'incorporen per primera vegada al mercat laboral també ha augmentat un 3 % si es compara amb el mes anterior.

Dificultats per a accedir a l'habitatge

Una de les conseqüències directes de l'alta taxa de desocupació juvenil és la dificultat que té aquest col·lectiu per a accedir a l'habitatge, tant per a comprar com per a llogar. De fet, una persona jove de 16 i 29 anys ha de destinar de mitjana el 62,3 % del seu sou al lloguer de l'habitatge.

A sesí desprén dels resultats publicats en l'informe del segon semestre del 2021 que ha elaborat l'Observatori d'Emancipació del Consell de la Joventut d'Espanya (CJE).

Es tracta d'unes xifres alarmants, ja que els experts recomanen emplear un 30 % com a màxim del sou en el pagament del lloguer. Per això, la incapacitat dels joves per a accedir a un habitatge està tenint conseqüències socials i econòmiques greus en aquest grup poblacional.

Una de les conseqüències més greus és el retard de l'edat d'emancipació que actualment es troba en els 30 anys. A més, la "joventut s'ha vist exclosa del dret d'emancipació i l'exercici d'una vida autònoma". Així es publica en un informe elaborat per l'Institut de la Joventut l'any 2020.

 

 

 

Arxivat a:

Destacats