Aitana Mas: “Estudiarem l'ampliació del programa Kumpania d'atenció a l'alumnat gitano perquè puga arribar a més municipis”

La vicepresidenta s'ha reunit amb representants de les associacions gitanes FAGA, Secretariat Gitano i Arakeando

Guardar

Reunió per ampliar el programa "Kumpania"
Reunió per ampliar el programa "Kumpania"

La vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Aitana Mas, ha manifestat que des del seu departament es treballarà perquè el programa Kumpania, posat en marxa per a fomentar la inclusió educativa de l'alumnat gitano, "vaja a més i puga arribar a més municipis".

"Volem que més xavals i xavales gitanes puguen accedir a ell", per al que s'estudiarà la manera de "poder dotar a aquest programa de més recursos econòmics a través del cofinançament amb fons europeus", ha assenyalat la vicepresidenta.

Mas ha fet aquestes declaracions després de la reunió celebrada, aquest dimarts, en la delegació del Consell a Alacant amb representants de la Federació d'Associacions Gitanes de la Comunitat Valenciana (FAGA), la Fundació Secretariat Gitano i l'entitat de promoció de la cultura gitana Arakeando.

En aquesta reunió han repassat les principals preocupacions que afecten la població gitana de la Comunitat Valenciana, com són l'ocupació, l'habitatge i l'educació i com millorar les mesures implementades des de la Generalitat.

La vicepresidenta ha ressaltat "el bon acolliment que està tenint el programa Kumpania en les localitats en les quals està implementat", i que durant l'últim curs ha tingut un grau d'èxit pròxim al 90%, aconseguint que la majoria dels xics i xiques participants haja aconseguit graduar-se en secundària.

Així mateix, ha recordat que Kumpania compta amb un ampli reconeixement tant per les mateixes entitats representants de la població gitana com per part de la Unió Europea, que ha reconegut a aquesta iniciativa com a bona pràctica i ha demostrat ser un instrument efectiu per a intervenir en aquells factors que determinen la desigualtat de condicions i resultats en les quals es troba l'alumnat gitano en el sistema educatiu respecte de la població majoritària.

En concret, per a enguany la Conselleria destina un total de 9 milions d'euros per al finançament dels programes Kumpania, Impulsa Kumpania, que va dirigit a la primera infància, i Kumpania Plus, per a acompanyar en els estudis postobligatoris. D'ells, 3,7 milions d'euros es destinen a la província d'Alacant.

Així, l'ampliació d'aquests programes ha permés passar de 12 a 28 programes, dels quals 14 són d'Impulsa Kumpania, 10 de Kumpania i 4 de Kumpania Plus, de manera que ara es dona servei a 19 barris de les localitats d'Alacant, Burjassot, Castelló de la Plana, Elda, Elx, Llíria, Paterna, Sagunt i València.

Aquest increment de recursos ha permés ampliar el nombre de xiquets, xiquetes i adolescents de 274 a 651, i també millorar les plantilles que han passat de 103 a 189 persones professionals, de les quals 76 pertanyen al col·lectiu gitano.

Millora dels itineraris d'inserció

D'altra banda, la vicepresidenta ha assenyalat que les associacions li han traslladat que la població gitana "no vol només mantenir-se de la Renda Valenciana d'Inclusió o de qualsevol altra prestació, sinó que vol treballar. Volen començar a veure una inserció laboral per la seua part i emprendre aqueixos camins emancipadors, com qualsevol persona de la nostra societat".

En aquest sentit, Mas ha indicat que des del seu departament s'estudiarà la manera de "millorar l'aplicació dels itineraris d'inserció sociolaboral associats a les persones que reben la Renda Valenciana d'Inclusió, en concret de la població gitana, amb la finalitat d'implementar-los de manera més ràpida i eficaç" perquè les persones beneficiàries "puguen aprendre un ofici que els permeta desenvolupar la seua vida amb total autonomia" sense dependre d'una prestació.

Així mateix, durant la reunió han tractat els problemes amb els quals es troba la població gitana en matèria d'habitatge, com "les dificultats per a gestionar una hipoteca o accedir a un lloguer" als quals se suma, a més, "les dificultats amb la dació en pagament" en cas de no poder continuar fent front als pagaments. "En aquests casos, en comptes de renegociar les condicions, les entitats bancàries estan forçant a les famílies gitanes a eixir de les seues cases", ha explicat.

Per això, Aitana Mas s'ha compromés a traslladar al vicepresident segon i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Héctor Illueca, la possibilitat que la Generalitat "establisca algun tipus de mediació entre les entitats bancàries i la població gitana per a arribar a alguna mena d'acord" que permeta a aquestes famílies seguir en les seues llars així com a accelerar les mesures impulsades pel Consell en matèria d'habitatge perquè "tinguen un impacte més visible".

Destacats