À Punt estrena el documental 'Berlanga!' per a recórrer la trajectòria professional i personal del director

Guardar

Enregistrament del documental 'Berlanga!'
Enregistrament del documental 'Berlanga!'

À Punt estrenarà, dilluns que ve, 13 de juny, a les 23.00 hores el documental 'Berlanga!', realitzat per la Nit Produccions i dirigit per Rafael Maluenda en 2021.

L'amic íntim i director que va col·laborar en les tres últimes pel·lícules seues repassa la trajectòria professional i personal de Luís Garcia Berlanga a través dels testimoniatges, imatges d'arxiu, fotografies i postproducció, explica la televisió pública valenciana en un comunicat.

En un despatx novaiorqués, en plena Cinquena Avinguda, l'espectador assisteix a una reunió del jove equip de The Criterion Collection
--la distribuïdora cinematogràfica més prestigiosa del món-- en què s'està valorant la decisió de llançar l'obra de Luis García Berlanga a escala internacional, com fan amb les de Hitchcock, Wilder, Varda, Scorsese o Paul Thomas Anderson.

Valoren per què interpel·la, commou i diverteix un públic molt divers, molt diferent del que va veure les seues pel·lícules a l'Espanya dels cinquanta i seixanta. Des de diverses imatges d'arxiu, Berlanga sembla reaccionar entre sorprés i escèptic als afalacs que li dediquen.

L'obra de Berlanga els porta a parlar d'Alexander Payne, el dues vegades oscaritzat director de 'Entre copes', 'Els desciendentes' i 'Nebraska', que és un apassionat admirador de Berlanga. Diferents col·laboradors de Berlanga expliquen com són els seus començaments cinematogràfics, en què vol fer un cinema realista, enfront de l'encartonat estil de gestes imperials i el folklòric que predominaven en el franquisme.

Entre altres intervencions destaquen les de Fernando Trueba, Gracia Querejeta, Enrique Urbizu, Santiago Segura, Jaime Chávarri i Miguel Albaladejo. Tots van tancant les seues conclusions sobre la personalitat inconfusible i contradictòria de l'etern mestre de l'humor, confirmada còmicament des del seu cinema per un comentari del seu Pepe Isbert: "Ahí le ha dao!".

Arxivat a:

Destacats