Unides Podem-EU presenta el seu programa per a "anar més enllà" del Botànic: "Volem desbordar-ho i ser més valents"

Aposta per limitar a dos els mandats, per una taxa turística amb tram autonòmic i local i per una agència valenciana d'energia

Guardar

dalmau_ep
dalmau_ep

Unides Podem-Esquerra Unida (EU) ha manifestat aquest dimarts durant la presentació del seu programa electoral per a les eleccions autonòmiques del 28 d'abril la seua intenció d'aconseguir, amb aquesta proposta, "anar més enllà" de la reedició de l'Acord del Botànic.

En aquest acte, que s'ha dut a terme en el mateix lloc en el qual es va firmar l'Acord del Botànic després dels comicis autonòmics de 2015, han participat el candidat de la coalició a la Presidència de la Generalitat i representant de Podem, Rubén Martínez Dalmau, i la candidata i coordinadora general d'EU, Rosa Pérez.

"No solament volem reeditar el Botànic, que ja ha complit la seua funció aquesta legislatura de reparació. Volem desbordar el Botànic, anar més enllà i ser més valents en aplicar polítiques de transformació", ha assenyalat Martínez Dalmau, al mateix temps que ha mostrat la voluntat de la coalició de tindre representació en el pròxim Consell i de destacar que governarà "per a la majoria, no per a una minoria".

"Volem reeditar un Botànic de transformació que actue de forma valenta sense que li tremole el pols", ha insistit. En aquest sentit, ha indicat que "no pot ser que al president de la Generalitat li tremole el pols quan li criden els poders fàctics".

Rubén Martínez Dalmau ha comentat que al Govern del Botànic, el conformat per PSPV i Compromís amb el respatler parlamentari de Podem, "li ha faltat valentia" a l'hora de "portar avant" proposades com les plantejades per aquesta última formació. "Podem ha marcat el ritme aquests quatre anys però les seues propostes no han sigut suficientment acceptades per part del Consell", ha lamentat.

Així, ha assegurat que el d'Unides Podem-EU per al 28 d'abril és un "programa de continuïtat" en "moltes" d'aquestes mesures i ha citat com exemple "la taxa turística" l'aplicació de la qual ha defès amb "dos trams, un de local i un altre autonòmic" i altres iniciatives com "l'aposta per les mitjanes i xicotetes empreses" i el "comerç de proximitat" enfront de "els macrocentres comercials".

Igualment, ha subratllat la decisió de la coalició que encapçala per impulsar "la regeneració democràtica" i ha defès en aquesta línia proposades com "limitar a dos anys els mandats polítics" i "eliminar privilegis" com els de els expresidents.

"UN CIUTADÀ MÉS"

"No pot ser que s'estiga quinze o vint anys en el mateix lloc, sense regeneració democràtica. És necessari poder limitar-ho i és necessari eliminar privilegis. Un expresident és un ciutadà més i quan acaba el seu servei públic ha de tornar a la vida normal sense privilegis", ha declarat.

Entre les mesures que arreplega el programa electoral ha esmentat també la creació d'una agència valenciana d'energia que garantisca per als valencians "energia neta a un preu assequible"; l'engegada de "un pla gradual", que començaria amb l'assistència de xiquets i adolescents per a garantir una sanitat bucodental pública i gratuïta, i l'educació pública i gratuïta de 0 a 3 anys.

Així mateix, Martínez Dalmau ha explicat que Unides Podem-EU proposa "un pla integral de vivenda" que contemple vivendes socials. En matèria fiscal ha manifestat que és "enormement important solucionar el problema del finançament" autonòmic perquè valenciana és una comunitat "enormement infrafinanciada".

Referent a açò, ha agregat que "és molt important que el govern valencià nou vaja a Madrid entenent que el govern estatal ha d'aprovar un finançament just per a no seguir en el furgó de cua".

El candidat ha afirmat que totes aquest són "proposades per a canviar que busquen que la gent que viu a la Comunitat Valenciana viva millor i tinga major qualitat de vida". "A nosaltres no ens tremolarà el pols amb aquestes mesures que és necessari aplicar perquè la gent les necessita. Nosaltres no tenim por quan ens criden per telèfon. No estem finançats pels bancs ni obeïm a les clavegueres de l'Estat, sí a la gent", ha dit.

"PROGRAMA D'UNITAT"

Rubén Martínez Dalmau ha conclòs que el d'Unides Podem-EU és un programa "del canvi" per a "que els valencians visquen millor en pròxims anys" i ha destacat que s'ha fet "des de la confluència".

"És un programa d'unitat fruit d'un treball enorme en el territori i molt participatiu", ha afirmat, alhora que ha ressaltat la contribució dels moviments socials i ha asseverat que és una proposta democràtic que "no s'ha fet en els despatxos" sinó buscant "les necessitats de la gent".

Rosa Pérez ha assenyalat que aquest és un programa electoral que "naix de l'enteniment, des de la diversitat entre dos forces polítiques amb un objectiu comú, fer un món més just i millor". Ha afegit que "no es limita a millorar el que hi ha sinó que proposa completar i ampliar l'estat de benestar social".

La candidata ha valorat que aquesta legislatura s'haja avançat en "un nou model de serveis socials" però ha considerat que s'ha d'"avançar més" perquè "tots tinguen garantides les necessitats bàsiques". Per a millorar els serveis públics ha estimat "imprescindible que siguen gestionats públicament" perquè així "són més econòmics, es dona un servei millor i les relacions laborals no estan precarizadas".

En aquest punt ha citat com exemple la reversió del servei de ressonàncies magnètiques en l'Hospital General de València, una decisió que permet "un estalvi de 4,6 milions, doblar el personal i obrir tota la setmana".

"EXPERIÈNCIA"

Pérez ha assegurat també que Unides Podem-EU "ix a guanyar" i a formar part de "la segona part" de l'actual govern autonòmic i ha precisat que EU pretén aportar a aquesta coalició no sol vots sinó també la seua "experiència".

"EU ha format part de molts governs aquesta legislatura. S'ha notat la diferència. Són governs que duen a terme el laïcisme, la memòria democràtica, la reversió dels serveis públics. Aportem força i experiència al servei d'una nova gobernanza", ha exposat.

Destacats