Precampanya: les principals promeses en clau valenciana

Els partits amb opcions a governar en la Comunitat llancen les seues propostes a la caça de vots

Guardar

papeletas EP
papeletas EP

Les Eleccions Generals i a la Generalitat Valenciana estan a només 20 dies. Encara més a prop està l'inici de la campanya electoral. Aquest pròxim divendres 12 d'abril donarà inici una campanya en la qual, si dies abans ja ocorre, es confondran els discursos en clau nacional i clau autonòmica.

Encara que encara no ha eixit els programes oficials de tots els partits, ja se saben qui seran els candidats a les Corts i la precampanya ja ha mostrat moltes de les principals promeses de les formacions. Són part dels programes que, amb la intenció d'atraure el major electorat possible, llisquen en entrevistes o en actes polítics.

Segons les enquestes electorals, hi ha 6 candidatures amb opció a obtenir grup propi en el parlament valencià: Partit Popular (PP), Compromís, Ciutadans (Cs), Partit Socialista del País Valencià (PSPV), Unides Podem-Esquerra Unida del País Valencià (UP-EUPV) i els ultradretans de Vox. Tots ells, tard o d'hora, han assenyalat les grans línies que defensaran i fins i tot una sèrie de primeres mitjanes que prendrien res més arribar al govern.

PSPV

"Seguir sumant". Aquest serà el lema de campanya dels socialistes valencians, tal com va anunciar Ximo Puig dimecres passat. Assegura que des de la seua formació busquen "continuar avançant des de la humilitat, la sensatesa i la fortalesa de les conviccions". Les propostes són, en general, de caràcter social.

El març passat el candidat a president de la Generalitat va anunciar la que serà una de les principals promeses: matrícula universitària gratuïta per a tots els universitaris que aproven totes les assignatures. Al costat de l'anunci d'aqueixa mesura va assegurar a més que multiplicaria "per cinc" les ajudes de la Generalitat als estudiants del programa Erasmus.

Respecte a l'habitatge, el President va anunciar la proposta de construir 500 habitatges col·laboratius de lloguer social per a persones majors o amb diversitat funcional.

També, encara que amb menys rellevància, va anunciar mesures d'àmbit econòmic. Va proposar un 'Observatori contra l'Economia Submergida', que s'encarregaria de buscar i denunciar aquelles empreses que no actuen conforme a la llei, com tindre empleats 'en negre'. D'altra banda també ha fet campanya en favor de les empreses familiars, anunciant una "bonificació del 99% de l'impost de successions i donacions" d'aquelles que asseguren 5 anys d'activitat.

Compromís

"Imparables. Les millores per a la gent han de ser imparables". Així es va pronunciar Mònica Oltra, la candidata de Compromís a la presidència de la Generalitat, en presentar la imatge i lema de campanya. "Serem imparables a exigir els recursos que han de vindre a València", va afegir Joan Baldoví, candidat al Congrés. Les mesures avançades per la formació, com el seu soci de govern, se centren en assumptes socials.

Una de les mesures més sonades el la proposta de treballar per a reduir gradualment la jornada laboral. Oltra pretén reduir la jornada de les 40 actuals a 32 h, amb ajudes de fins a 20.000 € per a la contractació i foment d'aquesta nova jornada.

En contraposició a les propostes d'eliminar la Conselleria de transparència -entre altres- per part de PP i Cs, Oltra va proposar la creació d'una 'Llei de Govern Obert'. Una llei garantiria la transparència de l'Administració i convidaria als ciutadans a "formar part de totes les decisions de la Generalitat i que garantisca la transparència de totes les mesures que es prenen".

També la candidata, encara que es presenta per a la Comunitat, aprofita el seu pes per a llançar propostes de nivell nacional. Per exemple, l'ajuda estatal de 120 euros mensuals per fill, 180 en cas de famílies monoparentals i 250 si el fill té alguna discapacitat superior al 60%.

PPCV

Mancant un lema oficial de campanya per a la candidata del PPCV a presidir la Comunitat Valenciana, Bonig ja està associada amb una proposta. En realitat, un conjunt de propostes, que és la seua flama "revolució fiscal". Les principals promeses del PPCV són relatives a l'economia i a "alliberar" la Comunitat. Contempla l'eliminació dels impostos de donacions i successions, al patrimoni i reduir l'impost de transmissions patrimonials. Una sèrie de partides que, aproximadament, implicarien la pèrdua de 820 milions d'euros per a les arques públiques.

La candidata promet també eliminar "xitinguitos" del Govern del Botànic com la Conselleria de Transparència i l'Agència Valenciana Antifrau.

També de l'àmbit econòmic, assegura exempcions a autònoms i l'ampliació de la tarifa plana a dos anys. Altres mesures amb menor acolliment va ser la proposta d'instal·lar una targeta per a les persones que s'ocupen de la llar sense cobrar amb descomptes semblants als del Carnet Jove.

Ciutadans

La setmana passada el candidat de Ciutadans, Toni Cantó, va dibuixar les primeres mesures "urgents" a realitzar en cas que arribara a governar. Assegura, d'acord amb Bonig, que eliminaria la Conselleria de Transparència al costat d'À Punt i altres òrgans del Consell que, assegura, no serveixen per a res.

El candidat proposa "premiar" a les universitats públiques amb millors resultats i que els alumnes de batxiller acaben amb un nivell C1 d'anglés, no amb l'A2 actual. També va assegurar, amb insistència en l'educació, a acabar amb els barracons dels col·legis públics gràcies als diners del tancament d'òrgans impulsats pel Botànic. El nombre de conselleries passaria de 10 a 7.

Una altra proposta que comparteix amb Bonig és l'eliminació del requisit de coneixement del valencià per a treballar en l'administració pública, d'acord amb la seua aposta per eliminar les ajudes a la normalització del valencià.

UP-EUPV

Les mesures proposades per la confluència d'UP-EUPV també tenen un marcat caràcter social. El mes passat van anunciar, després de la gran mobilització feminista del 8M, la proposta de crear una 'Conselleria de Feminismes i drets LGTBI'. Si bé és alguna cosa que es tracta des de la Conselleria d'Igualtat, creuen que és necessari dotar-ho de recursos propis i que "incidisca en matèries d'altres conselleries com en Educació, essencial per a una societat igualitària", va assegurar Rosa Pérez Garijo.

Una altra de les principals mesures, anunciada pel seu candidat a la presidència, Rubén Martínez Dalmau, és l'impuls d'un Pacte Social Valencià contra la Corrupció, a l'estil del Pacte contra la Violència de Gènere. Aquesta proposta, formulada primer per la mateixa Agència Antifrau Valenciana, cerca que la lluita anticorrupció siga una cosa transversal, "sense partidismes".

És dels pocs partits que han fet una 'gran' proposta directament relacionada amb el medi ambient, com és la creació d'una empresa pública d'energia.

El secretari Antonio Estañ va proposar també una altra de les principals mesures: crear un "banc solidari d'habitatges", ampliar el nombre d'habitatges públics i, d'aquestes, reservar un 30% per a casos de necessitat i lloguers socials.

Vox

Del partit ultradretà es conéixer moltes propostes, encara que en clau valenciana no hi ha massa. Va ser al febrer quan José María Llanos, llavors president provincial de València i ara candidat a la Generalitat, va esbossar algunes línies del programa.

El candidat, que va cobrar durant 8 anys d'una fundació del PP tancada per corrupció, va assegurar el seu compromís amb una "salut universal", però amb "privilegis als nacionals".

L'ultradretà va apostar també per l'eliminació de la llei LGTBI valenciana perquè amb ella "s'adoctrina des d'infantil". També va advocar per eliminar un dels grans assoliments de la legislatura, el Pacte Valencià contra la Violència de Gènere, "i substituir-lo per una de Llei de Violència Intrafamiliar".

Destacats