Oltra: "Ens deixarem la pell per a complir els vostres somnis"

Compromís celebra el seu primer acte de campanya amb un repàs a les seues polítiques, promeses i ànim a la gent per a explicar que la seua pàtria “són els valencians i valencianes”

Guardar

Compromis-1-2
Compromis-1-2

"Som una força invencible i això ens fa imparables. Per això, vull ser la presidenta dels valencians i valencianes, perquè aquesta causa invencible siga també imparable, i el 28 d'abril ompliguem les urnes de somriures, felicitat i somnis. Imparables". Així a acabat Mónica Oltra, actual vicepresidenta del Consell i candidata a la presidència de la Generalitat per Compromís. Mitja hora abans d'iniciar l'acte, enfront del Palau de la Música, els centenars de cadires acollien al públic. Es tracta del primer gran acte de campanya de Compromís i de la realitat política valenciana, on Oltra, al costat de la resta de candidats, ha demanat el vot per a aconseguir ser "imparables" del canvi que van començar en 2015.

Joan Ribó, alcalde -i alcaldable- de la ciutat del València, ha sigut el primer a intervenir. En part, perquè tenia un compromís més tard. "Hem sigut un govern d'1 per 1, de veure a cada persona, la seua vida, el seu nom... Probablement aqueixa és la raó per la qual l'alcalde de València s'ha anat; perquè va a casa a dues persones, a celebrar l'amor", ha explicat Oltra més tard.

L'alcaldable ha començat la intervenció amb una benvinguda a una ciutat "més justa, fornada, dels barris, que lluita per aconseguir el que vol i reivindica el seu paper davant de qui siga", a manera de repàs de les seues polítiques al capdavant del Cap i Casal. Segons ha explicat, la campanya és una mica "estranya", i encara més per als valencians, perquè sembla que "el que les ha convocades" ha tingut en compte les vacances de pasqua i les vacances valencianes de Sant Vicent, com si "el que les va convocar tinguera por que en campanya perdera avantatge".

Ribó ha sigut el primer a anunciar el que després repetirien els altres candidats; els dos principals objectius de la formació. Un primer grup propi valencià en el Congrés dels Diputats, i revalidar un Botànic liderat per Compromís. "Cal treballar amb il·lusió, tenim uns objectius molt clars i disposem de les persones mes qualificades i valorades per a representar-nos. El nostre lema de campanya diu el que volem donar. Som imparables", ha conclòs abans de donar pas al representant d'Els Verds, Juan Ponce. Aquest ha repassat els assoliments del Botànic i La Nau en matèria ecològica -amb reclam especial de recuperar cabal del Vinalopó-, i ha animat als votants com a força capaç de frenar al "trifachito".

El Conseller d'Educació, que espera revalidar per a la següent legislatura, ha assenyalat el "goig" que ha sigut estar "entre tantíssima gent valenta i treballadora de tot el país". Vicent Marzà ha assegurat que aquests 4 anys "no han sigut fàcils", perquè era complicat "revertir la situació" que es van trobar i, "sobretot, perquè" eren "incòmodes". Hem vingut a millorar la societat, a millorar la vida de totes i cadascuna de les persones que viuen en aquest país. Per això us dic, quan algú vinga a parlar de banderes, odi, fantasmes... Coses que no són els problemes reals, li parleu de com en Compromís hem posat en el centre a les persones humils", ha recitat.

"Aquests 4 anys hem sentit que caminàvem a lloms de gegant gràcies a vosaltres", ha assegurat el Conseller. Anima així a tots els candidats i candidates de compromís assistents, a més de tots els votants, militants i simpatitzants que omplien el lloc. "Ens juguem aquesta terra i no pararem per a fer-la cada dia més justa. Visca el País Valencià i Visca Compromís!", s'ha acomiadat Marzà.

El síndic i candidat de Compromís a les Corts, Fran Ferri, ha fet un repàs a la importància que li dóna Comprimiu, a judici, respecte a altres partits, a una política "per a les persones". Assegura que en els escons de la formació no solament se senten els electes, sinó "els xiquets i xiquetes que han patit bullying per ser o voler d'una manera diferent", i "prova d'això" és la llei LGTBI valenciana. En el mateix sentit, ha afegit que també se senten en Les Corts les "dones que tenen por en tornar a casa i que no volen ser valentes, volen ser lliures", cosa que es reflecteix en el Pacte contra la Violència Masclista.

Entre ovacions de "Balde, Balde", Joan Baldoví ha sigut l'últim candidat a dirigir-se al públic abans de donar pas a la gran protagonista, Oltra. EL candidat al Congrés dels Diputats ha recordat la necessitat d'"un finançament just", perquè "un any darrere l'altre" la Comunitat Valenciana és "castigada" en els Pressupostos Generals de l'Estat. Després de reivindicar el paper i la "necessitat" d'un grup polític propi a Madrid, al qual assegura exigiran "des del minut 1" un nou finançament, Baldoví ha dedicat unes paraules a la candidata popular a la Generalitat, Isabel Bonig. Després de dir la candidata que li agradava el Rock Radical Basc i, dies abans, prometre el tancament de la Conselleria de Transparència i l'Agència Valenciana Antifrau, Baldoví ha assegurat que el que pretén és canviar la lletra d'Eskorbuto, de "molta policia, poca diversió", a "poca policia, molta diversió", en al·lusió a la corrupció del Partit Popular.

En un acte de quasi dues hores, la intervenció d'Oltra ha durat més que totes les anteriors juntes. La candidata ha celebrat "el canvi de 2015 gràcies al vot valent de milers de persones", un canvi que, assegura, "encara ha d'arribar a molta més gent", per la qual cosa és necessari "liderar el Botànic".

Oltra ha fet un balanç del Govern, del qual considera que "ha complit". Com a exemple ha citat el programa de dependència: "Ens trobem -en 2015- 46.000 persones en llista d'espera oficial. Dos mesos després ens trobem unes caixes en un racó amb 17.000 sol·licituds de dependència sense registrar", ha recordat. Assegura que hui són ja 80.000 persones les ateses, però "encara queden 20.000" a les quals arribaran "en els següents mesos".

També ha aprofitat per a parlar de la crisi de la taronja valenciana. Com ha assenyalat, tots els partits van votar a favor de l'acord que permet ara l'entrada de les taronges sud-africanes, "tots excepte Compromís". "Per a defensar la taronja, la legislatura que ve, posarem en marxa especialistes agraris en l'oficina de Brussel·les, perquè només així podem defensar la nostra citricultura que és evident que el govern d'Espanya no defensa", ha asseverat.

Oltra ha alertat de "el que fan les dretes", que és "abaixar els impostos als rics", per la qual cosa l'aposta és "Compromís". Per a incentivar el vot, ha repassat les enquestes. Segons ha detallat, en 2011 el CIS atorgava a la formació 0 diputats, però va aconseguir 6. En 2015 li augurava entre 7 i 8 diputats, i va aconseguir 19 i va ser segona força. "Ara, en 2019, ens donen 17 diputats. Perquè jo crec que liderarem el Botànic, no?", ha animat.

La candidata ha animat als assistents a mobilitzar-se per a estendre el missatge de Compromís. "Expliqueu quina és la nostra divisa. Són tots els homes, dones, xiquets i xiquetes del nostre país. Aqueixa és la cohesió", ha assegurat. Després d'ovacions de "Presidenta", la candidata s'ha acomiadat, no sense abans assegurar que fora d'"un Botànic liderat per Compromís" el que hi ha és "corrupció, retallades de serveis socials, drets i llibertats, i enemics de la democràcia".

Destacats