Observatori del Valencià presenta la nova web sobre la situació del valencià

La Fundació Nexe ha recolzar aquest proyecte que fa accesible la informació sobre l'ús i coneixement de la nostra llengua

Guardar

observatori del valencià
observatori del valencià

La població de la Comunitat Valenciana cada vegada té més competències en valencià, però no les usa. Aquesta és una de les conclusions que s'ha pogut extraure de l'Observatori del Valencià, un projecte dut a terme per la Fundació Nexe.

Aquest matí, el professor de Sociologia i Antropologia Social a la Universitat de València, Francesc J. Hernáncez i Dobón, ha presentat la pàgina web en la qual ja es pot accedir a aquesta informació, al costat de Susana Pardinez López, lingüista i coordinadora del Laboratori d'Identitat i Cultura en la Fundació Nexe.

La Fundació Nexe naix fa ja huit anys amb la intenció de generar i difondre idees que contribuïsquen a la millora i al progrés de la societat valenciana. Així, sota el lema "valencianisme, prosperitat i democràcia", van creure necessari la creació d'un instrument que poguera donar a conéixer la realitat de la nostra llengua d'una manera precisa.

L'Observatori del València és, per tant, l'element clau per a conéixer la situació del valencià, amb una pàgina web accessible i senzilla per a tota la ciutadania. Francesc, impulsor de l'Observatori, ha presentat aquesta web, a la qual es pot accedir en observatoridelvalencia.com.

Dades de l'Observatori del Valencià

Des de l'Observatori, s'han recollit dades d'una manera participativa i dinàmica, amb l'objectiu de donar a conéixer de manera senzilla com està la nostra llengua. Poder conéixer els punts forts, i també les febleses i necessitats per a preparar un projecte de futur. Han participat professors i professores de diferents àmbits que tenen a veure amb la lingüística, com de la sociolingüística, dret, filologia, etc. i de diferents Universitats de l'àrea lingüística, no sols de la Comunitat.

Per a aquesta primera presa de contacte, s'han processat prop de 6.500 dades. La idea és actualitzar contínuament la pàgina amb noves dades, estadístiques o estimacions. Totes les dades recollides estan al costat de les seues respectives fonts, i en el cas d'elaboracions pròpies o estimacions, també s'especifica. Ara, les dades presents estan trets de les tres últimes enquestes sociolingüístiques realitzades, a més de censos, informació l'INE, etc.

fundacionexe.org

Les dades estan presentades d'una manera molt visual i senzilla d'accedir, com si fóra un espill. En "tres o quatre clics", com ha expressat Francesc, pots arribar fàcilment a la informació que buscaves.

La informació es troba en diferents àrees: competències lingüístiques, ús social, drets lingüístics i pressupostos de la Generalitat, a més d'un apartat de fonts d'informació.

En el cas de les àrees de competències lingüístiques i ús social, els apartats es divideixen en diverses possibilitats, per a poder conéixer, per exemple, les competències de lectura en la zona d'Alacant castellanoparlant; o la valoració de l'ús del valencià a la regió de València. Així, es poden trobar una infinitat de dades, amb una visió històrica que altres informes com en el de Conselleria no aporten, es pot veure l'evolució en els últims anys.

Compta també amb informació de dret lingüístic, és a dir, totes les legislacions que afecten la llengua; un senzill cercador; preguntes freqüents; i una secció per a la publicació de l'Informe 2019, que es troba en elaboració.

Exemples de gràfics que es poden trobar al web (fundacionexe.org)

Per tant, la pàgina web, observatoridelvalencia.com, mostra tota la informació que la ciutadania pot buscar sobre la situació de la nostra llengua. Francesc ha volgut destacar l'augment de les competències, sobretot escrites, que significa una bona faena per part d'educació. No obstant això, encara no ha aconseguit plenes competències en els dos idiomes oficials, castellà i valencià, i continua havent-hi moltes desigualtats en l'ús. L'impulsor de l'Observatori, també ha destacat que falten dades per afegir sobre educació, per a tindre una millor valoració del tema; o dels mitjans de comunicació.

Destacats