Nuclis familiars, toc de queda, restriccions de mobilitat... Què puc fer per Nadal ?

Ximo Puig i Ana Barceló van anunciar noves mesures que reforcen les ja aplicades i que han generat diversos dubtes

Guardar

Luces Navidad-5
Luces Navidad-5

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, i la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, van anunciar un enduriment de les restriccions per al pla de Nadal que inclouen, entre altres coses, la reducció de persones en reunions socials (de 10 a 6 persones) i un confinament perimetral de la comunitat reforçat respecte al que s'aplica actualment. Així, han sorgit una sèrie de dubtes respecte a aquestes últimes qüestions.

Amb quants i amb qui em puc reunir?

Les reunions no podran congregar a 10 persones, sinó a 6, que no hauran de ser de més de dos nuclis familiars, amb l'objectiu de reduir al màxim la possibilitat de contagi i la seua transmissió. El nombre de persones compta sense importar l'edat que tinga cadascun. En el cas de celebrar un menjar familiar de 12 persones en un restaurant, s'hauran de dividir en dues taules de sis comensals cadascuna, en el cas que no se superen les dues unitats familiars per persona en cada taula, que hauran d'estar separades.

En altres àmbits com l'esportiu, segueixen les mateixes normes vigents, per tant es pot practicar esport, tant de manera individual com col·lectiva. Els aforaments en botigues es mantindran amb les mesures actuals d'aforament i concretes de cada establiment. En el cas de reunir-se amb sis persones, no s'ha especificat si eixes sis persones han de ser les mateixes. Poden variar-se per exemple en la Nit de Nadal i Nit de cap d'any però sempre amb un màxim de dues unitats familiars cada vegada.

Fins a quina hora puc moure'm?

Respecte al toc de queda, la Generalitat ha anunciat que l'avança a les 23 hores, excepte el 24 i 31 de desembre que es permetrà la mobilitat nocturna fins a les 00 h. Per tant, en el cas de dies assenyalats com a Nadal o Nit de cap d'any, s'ha d'arribar a casa a les dotze de la nit com a màxim, en el cas d'estar en un restaurant o de celebració en una altra casa. Així, la festivitat del raïm haurà de realitzar-se a casa i no estarà permés menjar-se el raïm en Nit de cap d'any a la plaça del poble o ciutat.

En què afecten les noves restriccions de mobilitat?

El nou confinament perimetral anunciat per Ximo Puig, i que s'aplicarà fins al 15 de gener, es reforçarà amb els cossos i forces de seguretat de l'estat. Això, afecta en el sentit que només es permetrà l'entrada de persones residents i empadronades en el territori valencià. Per tant, les visites a familiars d'altres comunitats autònomes no seran possibles i, per tant, tampoc a l'inversa. És a dir, ni un cosí d'Albacete podrà vindre a visitar a un valencià, ni un valencià podrà viatjar fins allà.

Algunes de les excepcions per les quals sí que es permet viatjar entre diferents comunitats són per motius laborals o judicials. En tots dos casos, serà necessari portar un document expedit per la mateixa empresa o l'entitat judicial, que acredite un trasllat obligat en un dia concret. També, es podrà eixir de la Comunitat en el cas de tindre a algun familiar ingressat/a en algun hospital d'una altra comunitat autònoma, ja que és una de les excepcions que contemplava el decret.

En altres casos més concrets, com llogar una casa rural o traslladar-se a una segona residència, tan sols estarà permés dins de la Comunitat Valenciana. En el cas d'agafar vols a l'estranger, caldrà tindre en compte les peticions que requerisca el país de destinació (aportació de proves negatives recents o quarantenes en arribar). No està permés volar a l'estranger si és per a fer turisme o visitar a un familiar o reunit.

D'altra banda, gran part dels ajuntaments han suspés la majoria d'esdeveniments perquè no es donen concentracions. No obstant això, en el cas d'algunes ciutats amb alts nivells de contagis, com Xàtiva, només es permetrà visitar el naixement (del pesebre) -al qual cada any acudien milers de persones- des de fora. Quant a la Cavalcada de Reis, caldrà seguir les instruccions que marque cada consistori a l'hora d'organitzar aquest multitudinari esdeveniment. De moment, es buscarà que no hi haja aglomeracions amb el pas de Les seues Majestats per diferents punts de les ciutats.

Arxivat a:

Destacats