Menjars per a combatre la calor

Què menjar per a fer front al major enemic de l'estiu: la calor

Guardar

comida_vegana
comida_vegana

Com és habitual, amb l'arribada de l'estiu, arriben les sufocants ones de calor que tant ens fas trobar a faltar el fred de l'hivern. No obstant això, existeixen diverses alternatives per a evitar la calor, i entre elles es troba la gastronomia. Un dels majors plaers que poden existir és delectar-se tranquil·lament mentre es degusta un plat de menjar.

Un dels grans clàssics de l'estiu és el gaspatxo, un gran clàssic de la gastronomia espanyola. El plat, emblema d'Andalusia i Extremadura, és una de les millors alternatives per a la lluita contra la calor. En ser una sopa freda i de fàcil preparació, el gaspatxo es converteix en clar as en la màniga per a combatre l'estiu. Un altre plat estrella de la gastronomia estiuenca és el salmorejo, primer germà del gaspatxo, i més contundent, ja que en portar una major quantitat d'all i menor varietat de verdures, es pot fer més pesat.

A part de les sopes fredes, també hi ha gran varietat de menjars sòlids que poden arribar a refrescar-nos gratament, i entre elles es troben les amanides. En poder fer-se amb una gran varietat d'ingredients diferents, les amanides es converteixen en un dels plats més polivalents de la cuina internacional. No obstant això, pel que fa a combatre la calor, són més indicades aquelles que porten ingredients amb major contingut d'aigua, com la tomaca o el cogombre.

La pasta com a plat fred

Un altre dels ingredients més polivalents de la cuina és la pasta. Malgrat que aquesta se servisca, en general, calent, acompanyada de salses també calentes, es poden realitzar gran varietat de combinacions en fred amb els diferents tipus de pasta. Un clar exemple d'açò és l'amanida de pasta, en la qual es combinen pasta freda amb els ingredients típics de l'amanida, i, segons el gust de cadascun, se li solen afegir tacs de formatge o pernil de York. A més, també es poden incloure algunes varietats en fred de les receptes típiques de pasta, com és el cas de la pasta al pesto, en el qual, en fer una salsa menys espessa, es pot adaptar perfectament el plat a una versió més fresca.

El peix també té el seu lloc

El peix és també un dels protagonistes de la cuina d'estiu, ja que es pot preparar de múltiples maneres, no obstant això, les formes més adequades d'usar-ho no són cuinant-ho al forn o a la planxa, com és el cas de l'esqueixada catalana, plat en el qual el bacallà és el protagonista, acompanyat per altres ingredients com la tomaca, el pebrot i les olives negres. El salmó fumat és un clar element de la gastronomia estiuenca pel seu sabor i textura frescos i per combinar-se fàcilment en fred: ja siga acompanyat de formatge per a untar o en una amanida. A més, la gastronomia de fora juga un paper fonamental en la preparació del peix, ja que tècniques de cuina, com el sushi, integren una gran varietat de peix com a plats per a servir en fred.

També cal destacar el marisc. El seu natural sucós i la seua textura són garants de la seua versatilitat com a plat fred. Les amanides amb gambes o les broquetes de llagostins, entrant fred, en el qual vegetals com la tomaca acompanyen al crustaci cuit.

Els autèntics protagonistes de l'estiu

No obstant això, els clars protagonistes del menjar estiuenc són, indubtablement, els gelats i granissats/batuts. El gelat és les postres estiuenques per excel·lència, la seua textura suau, el seu sabor dolç i la seua freda temperatura fan que aquestes postres, comuna en totes les cultures del món, siga el més volgut per aquells que volen refrescar-se amb algun menjar dolç.

En els últims anys, al costat del fenomen "foodie", han arribat modes com la dels batuts i els "smoothies", begudes fredes a força de trossos de fruita congelats barrejats amb làctics. Aquestes begudes fredes estan pròximes a guanyar el lloc de privilegi dins de les cartes de bars i altres centres hostalers. El seu origen, totalment vegetal, i la seua combinació amb productes làctics, els han convertit en una de les formes més sanes de lluitar contra la calor, o simplement, de gaudir una beguda. La principal diferència entre el batut i el smoothie és que el segon es fa amb la fruita congelada, per la qual cosa el resultat final és similar a un granissat o sorbet. No obstant això, la beguda valenciana més tradicional és la que segueix hegemonitzant la demanda de refrigeris, i és per açò que, al costat del gelat, l'orxata té el títol de reina de l'estiu.

Arxivat a:

Destacats