Luis Enjuanes afirma que la seua vacuna estarà preparada dins d'un any

El viròleg valencià lidera el desenvolupament d'una de les tres vacunes del CSIC

Guardar

principal-imagenes-laboratorio-pcr-es
principal-imagenes-laboratorio-pcr-es

El viròleg valencià del Consell Superior d'Investigacions Científiques, Luis Enjuanes, ha concretat que el preparat de la seua vacuna podria estar acabat dins d'un any. Enjuanes lidera el desenvolupament d'una de les tres vacunes de l'organisme científic i ha avançat alguns detalls de la nova vacuna. Un dels avantatges és que podria administrar-se per via intranasal, a més que es tractaria tan sols d'una única dosi.

Aquesta notícia arriba en un moment en el qual ja hi ha diverses vacunes aprovades a Espanya i s'ha començat a immunitzar a la població. "Eixirem més tard, però amb tot actualitzat", ha reafirmat Enjuanes, qui a més assenyala que la vacuna estarà actualitzada respecte a les noves variants, per la qual cosa té la certesa que les persones vacunades no es posarien malaltes i tampoc transmetrien el virus SARS-Cov2.

"Les vacunes de Pfizer, Moderna i AstraZeneca són efectives, però no perfectes: cal donar dues dosis i la gent vacunada, encara que està protegida de patir una patologia intensa i morir per Covid, també s'infecta i pot disseminar el virus", ha expressat el viròleg. En concret, Enjuanes ha especificat que la seua vacuna és autoamplificable, és a dir, la dosi d'ARN que s'injecta pot multiplicar-se per 5.000 vegades dins de l'organisme, per la qual cosa les persones vacunades no sols no emmalalteixen sinó que tampoc s'infecten ni transmeten el virus.

El mateix Enjuanes ha explicat les raons per les quals aquesta vacuna ix ara, i el cost de dur-la a terme. "Aquesta vacuna és original i està basada en la manipulació genètica del mateix SARS-CoV2. Ens agradaria anar més de pressa, però és un model nou i requereix temps", ha argumentat.

Per què s'administrarà via intranasal

El viròleg valencià ha afirmat que "les agències que controlen la seguretat dels medicaments prefereixen la intramuscular, que s'ha usat més i és segura". No obstant això creu que no és la més adequada perquè "indueix una immunitat general en tot l'organisme, sistèmica, i menys forta en les mucoses. Aquest virus entra prioritàriament en el nostre organisme a través de les vies respiratòries, per això si administres la vacuna intranasalmente, immunitzes la zona i la protecció és més gran. Nosaltres anirem per una vacuna intranasal i d'una sola dosi molt potent", sentència.

Quant a la campanya de vacunació actual, Enjuanes ha defensat que cal arribar al 70% per cent de la població immunitzada. "Si esperem 2-3 mesos més, solucionarem el problema, ja que, amb el 70 per cent vacunat, el virus s'extingeix de manera natural", conclou.

Arxivat a:

Destacats