Gràcies a les OAVD, més de 700 dones maltractades van ser ateses a principis d'any a la província de València

Les Oficines d’Atenció a la Víctima de Delicte (OAVD) compleixen poc més d’un any combatent la violència de gènere, entesa per la Generalitat com el fet delictiu de major incidència en la nostra comunitat, entre altres tipus de violència

Guardar

gabriela-bravo-oavd-picassent
gabriela-bravo-oavd-picassent

Patir una agressió sexual per part d'un desconegut o de la teua parella i no saber on acudir. Rebre una pallissa per part d'uns anònims i no saber què fer. Que algú et robe, amb violència, i quedar-te paralitzat. Aquests casos, encara que puga semblar que alguns d'ells siguen residuals, es continuen donant en la nostra societat -sobretot, la violència de gènere-.

Per aquesta raó, des de la Conselleria de Justícia, Governació i Reformes Democràtiques, dirigida per Gabriela Bravo, es van crear, el febrer de 2018, les anomenades Oficines d'Atenció a la Víctima de Delicte (OAVD), llocs on el damnificat es puga sentir segur i, sobretot, atés. A la província de València existeixen ja 14 oficines, en les quals es va atendre, de l'1 de gener al 31 de març de 2019, a 1.787 persones, de les quals, més de 730 víctimes van ser dones que patien violència de gènere.

LA VIOLÈNCIA DE GÈNERE, EL FET DELICTIU MAJORITARI

Mapa de la xarxa d'OAVD (Generalitat de València)

Existeixen 26 OAVD en tota la Comunitat Valenciana, les quals van atendre durant el primer trimestre d'enguany a un total de 5.610 persones. És sabut que hui dia les dones són, desgraciadament, el gènere que més agressions pateix per part de l'home. Moltes dones són assetjades dia a dia i això s'observa clarament en les dades recollides per la xarxa d'OAVD de la nostra comunitat: el 78,44% de víctimes (3.128) que van acudir a aquestes oficines el primer trimestre de 2019 van ser dones, el 67% de les quals (2.105) patien violència de gènere.

Per tant, segons aquestes dades, la violència de gènere suposa el fet delictiu de major incidència en la Comunitat Valenciana, unes xifres que no són comparables a les de víctimes que han acudit per fets multifactorials -robatoris, furts, batusses...-, les dades del qual no estan ni recollits per les OAVD.

Totes les víctimes de gènere han sigut ateses per un equip d'advocats, psicòlegs i treballadors socials en les oficines que componen la xarxa. Per tant, segons les dades compartides per la Generalitat Valenciana, les OAVD van atendre, de gener a març, una mitjana de 26 víctimes de violència de gènere al dia.

L'HORTA, LA COMARCA AMB MÉS OAVD DE LA COMUNITAT

Mapa de la xarxa d'OAVD en l'Horta (Generalitat de València)

L'Horta és la comarca que més OAVD té de tota la comunitat. Les seues sis oficines, enclavades a Catarroja, Paterna, Picassent, Torrent i València -en la capital n'hi ha dues-, instal·lades durant l'últim any, s'encarreguen que el territori siga segur per a les dones maltractades i, també, per a les víctimes d'un altre tipus de violència.

La primera que es va crear va ser la de Catarroja, a la fi de gener de l'any passat; mentre que l'última va ser a Picassent, el novembre de 2018, oficina que pot presumir d'haver atés, el primer trimestre de 2019, a 113 víctimes, de les quals el 53,8% són dones maltractades per violència de gènere.

Destacats