Espanya començarà a vacunar a partir del 27 de desembre, com en la resta de la UE

Així ho ha avançat la presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von Der Leyen

Guardar

vacunas-gva
vacunas-gva

La campanya de vacunació contra la Covid-19 a Espanya s'avançarà uns dies a causa de l'accelerada que ha donat la Unió Europea per a aprovar la vacuna de Pfizer. Això sí, sempre que l'Agència Europea del Medicament (EMA) aprove el prototip de Pfizer-BionTech el dia 21, data que es va avançar, perquè al principi anava a tindre lloc el dia 29.

"És el moment d'Europa. El 27,28 i 29 de desembre començarà la vacunació a través de la UE. Protegim als nostres ciutadans primer", ha publicat aquest matí en Twitter l'alemanya Ursula von der Leyen, presidenta de la Comissió Europea. Un dels requisits que havia establit Brussel·les per a evitar rivalitats i competències és que tots els països membres de la Unió Europea comencen la seua campanya de vacunació alhora. Així, Espanya podrà començar la seua campanya de vacunació el mateix dia 27.

"Iniciem al més prompte possible amb la vacunació, junts, com Vint-i-set, començant el mateix dia", havia dit l'alemanya en el Parlament Europeu. No obstant això, en la roda de premsa diària de la institució, el portaveu cap de la Comissió, Eric Mamer, va precisar que "no és tan important el dia com que siga un esforç coordinat", segons informava Efe. "El lliurament començarà el 26 i a continuació fa falta que cada Estat s'organitze. L'important és que siga un esforç coordinat. És absolutament normal que hi haja una mica d'espai per a llançar la vacunació" va declarar.

"Una vegada es dispose de l'opinió favorable de la EMA, el dimecres 23 de desembre la Comissió Europea estaria en condicions d'autoritzar la comercialització provisional de la vacuna, si bé en cap cas se sacrificarà gens de seguretat i només s'autoritzaran les vacunes que siguen segures i d'acord amb la legislació europea", assegurava en la jornada d'ahir el ministre de Sanitat, Salvador Illa.

La secretària d'Estat de Sanitat Silvia Calzón, també es mostrava optimista respecte a la mateixa qüestió i va assegurar als seus homòlegs de la Unió Europea que Espanya està preparada per a iniciar la vacunació contra el coronavirus tan prompte com les bovines estiguen disponibles.

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig ha valorat com a "bona notícia" les informacions que han arribat des d'Europa. Ha recalcat que la Comunitat Valenciana està preparada perquè "tenim una xarxa molt positiva de salut pública des de fa molts anys, els professionals sanitaris tenen una gran consciència i tenim un equip molt potent. Per tant, estarem preparats per a quan tinguem les vacunes, començar a vacunar a segments de la població. El que tots desitgem és que s'accelere al màxim en les dosis per tal d'arribar el més ràpid possible a la immunització". No obstant això, el president ha volgut deixar clar que "qualsevol relaxació seria contraproduent, ja que encara estem al mig de la pandèmia".

Una nova vacuna

D'altra banda, la Comissió Europea va anunciar també aquest dijous un nou contracte amb un laboratori que desenvolupa una vacuna contra el Sars-CoV-2. Es tracta de la companyia Novavax, amb la qual s'han mantingut contactes per a la compra de la seua potencial vacuna contra la Covid-19 que "donarà als Estats membres (de la UE) la possibilitat de comprar 100 milions de dosis i una opció de 100 milions més", va dir en roda de premsa el portaveu comunitari Stefan de Keersmaecker.

Al futur acord amb aqueix laboratori estatunidenc, encara per formalitzar, s'afig a una "àmplia cartera" de vacunes que ha anat construint la Comissió, que s'ha procurat contractes i opcions de prototips de vacunes en desenvolupament per a eventualment poder vacunar a més del doble dels 447 milions de ciutadans de la UE. L'Executiu comunitari ha signat ja amb Pfizer-BionTech (els EUA/Alemanya) Astrazeneca-Oxford (Regne Unit), Johnson & Johnson (els EUA), CureVac (Alemanya) i Moderna (els EUA).

Arxivat a:

Destacats