El SOM de la Diputació reparteix 72 milions entre els ajuntaments i les mancomunitats

Este repartiment és possible gràcies a l'eliminació dels convenis singulars entre la Diputació i els ajuntaments

Guardar

Pla SOM_Foto MPazos (3)
Pla SOM_Foto MPazos (3)

Els ajuntaments i les comunitats rebran per a este 2018-19 una dotació pressupostària global de 72 milions d'euros perquè ho destinen als projectes que des dels governs locals entenguen necessaris per als seus municipis. Este pla de Serveis i Obres Municipals (SOM) ha sigut presentat per la vicepresidenta Maria Josep Amigó i pel diputat de Cooperació Municipal, Emili Altur, després de ser aprovat per unanimitat en comissions. En esta ocasió les ajudes directes es repartiran per als exercicis 2028 i 19 amb la finalitat que els consistoris puguen executar amb major solvència els seus projectes de cara a final de la legislatura.

La vicepresidenta de la Diputació ha recordat en la presentació que "el SOM és el programa més important de la Diputació de València, destinat a finançar inversions en pobles i ciutats de les comarques valencianes. Unes inversions basades en la justícia, la universalitat i a potenciar l'autonomia municipal, ja que les assignacions atenen a indicadors socials, demogràfics, econòmics i mediambientals, evitant així qualsevol tipus de favoritisme, discrecionalitat o adjudicacions a dit".

Des de l'inici de la legislatura este govern de la Diputació ha tractat a tots els ajuntaments de la província de València per igual pel qual este SOM beneficia al conjunt dels 266 ajuntaments de les comarques valencianes i les mancomunitats i, tal com assenyalava Amigó, "s'ha fet amb la clara intenció d'eliminar qualsevol tipus de desigualtat i que totes les persones disposen dels mateixos serveis i oportunitats, independentment de quin siga el seu lloc de residència".

 

Més diners i majors terminis d'execució

El diputat de Cooperació Municipal, Emili Altur, era l'encarregat de desglossar els criteris que s'han utilitzat en l'assignació d'estes ajudes. Els municipis amb un cens inferior a 50.000 habitants es repartiran 66 milions d'euros en dos anys. Els cinc grans nuclis poblacionals, de 50.000 habitants, percebran altres quatre; mentre que les mancomunitats disposaran de dos milions d'euros. "Aquest és un repartiment per al qual s'ha tingut en consideració el cens, la superfície del terme municipal, la taxa de desocupació registrada, els costos efectius, els nuclis històrics o l'adhesió al Pacte de les Alcaldies pel Clima i l'Energia. Només la ciutat de València, que destinarà el muntant econòmic assignat a les pedanies, ha quedat al marge d'estos paràmetres", assenyalava Altur, qui afegia que "esta serà la primera vegada que la convocatòria d'un pla tan ambiciós com el SOM estiga disponible en els primers mesos de l'any. Una circumstància que permetrà que els ajuntaments disposen abans dels diners, afavorirà una major planificació i consens dins de les administracions locals en l'execució de les actuacions, a més de poder escometre projectes de major envergadura. Tot açò ha sigut possible gràcies a l'eliminació dels convenis singulars com ja es va explicar amb anterioritat".
Destacats