El 60% de les cridades a atenció a la infància estan relacionades amb violència

Guardar

archivo
archivo

Les consultes relacionades amb alguna mena de violència sobre xiquets, xiquetes o adolescents representen el 56,7 per cent de les trucades realitzades al telèfon d'atenció a la infància i l'adolescència de la Generalitat, que van requerir una atenció especial per part dels professionals que treballen en aquest servei.

Així es desprén del balanç del primer semestre de l'any d'aquest servei de la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives per a l'atenció a xiquets, xiquetes i adolescents en risc, segons ha indicat la Generalitat en un comunicat.

Durant aquests sis primers mesos, aquest servei ha rebut 15.316 trucades, de les quals 14.594 han sigut realitzades per persones menors d'edat i la resta, per adults i familiars que sol·licitaven ajuda i informació.

Del total de trucades realitzades per part de persones menors d'edat, 941 han requerit una orientació especial per part de l'equip multidisciplinari que atén aquest servei, que implica, fins i tot, en alguns dels casos, la derivació a un recurs extern, com a forces i cossos de seguretat o serveis de protecció al menor, entre altres.

En aquests casos, la violència exercida cap a un xiquet o xiqueta en qualsevol de les seues formes (maltractament físic, psicològic o institucional, abandó, abús sexual, agressions, violència de gènere, violència escolar, ciberassetjament, o que el menor d'edat haja sigut tirat de casa) representa el percentatge majoritari, aconseguint el 56,7% en el primer semestre de l'any.

Dins d'aquesta categoria, la violència escolar o 'bullying' és el motiu principal de la trucada en el 17,6% dels casos, seguits pel maltractament físic i el psicològic, la qual cosa suposa el 13,3% i 12,7%, respectivament. Les consultes per abús sexual han sigut el 5,5% i per ciberassetjament, el 2,7%.

Altres problemes que han requerit una atenció especial han sigut els psicològics (9,4%) i les dificultats de relació (9,4%).

PER PROVÍNCIES

Quant al desglossament per províncies, del total de trucades de menors ateses, 8.397 han estat localitzades a la província de València, 4.731 en la d'Alacant i la resta a Castelló.

Per part seua, la majoria de les trucades d'adults o familiars procedeixen de la província de València (457); 211 de la d'Alacant; 50 de Castelló i quatre no han especificat el seu lloc de residència.

Pel que respecta al sexe, en la seua majoria les trucades rebudes estaven realitzades per dones (71,9%). Quant a l'edat, la franja majoritària oscil·la entre els 12 i els 17 anys.

DUES CATEGORIES

Les trucades rebudes en el telèfon d'atenció a la infància i l'adolescència de la Generalitat s'agrupen en dues categories: orientació especial i orientació general, en funció del motiu.

Les trucades d'orientació especial requereixen una valoració i orientació psicològica o bé un assessorament de caràcter jurídic o social. En la majoria dels casos, aquestes orientacions comporten la derivació a un recurs extern, com a forces i cossos de seguretat, serveis de protecció a la persona menor d'edat, centres de serveis socials, centres de salut o fiscalia, entre altres.

Durant el primer semestre de 2019 s'han atés 941 trucades que han requerit una orientació especial, de les quals 583 procedien de València, 282 d'Alacant i 72 de Castelló. Les quatre restants no van detallar el lloc de residència.

D'altra banda, les trucades d'orientació general, que suposen la majoria dels casos, són aquelles en les quals cal una labor de contenció emocional o requereixen una orientació menys complexa. Dins d'aquesta categoria s'inclouen les trucades d'informació sobre el servei o la sol·licitud d'alguna mena d'assessorament puntual.

En el primer semestre de l'any s'han atés 14.375 trucades d'orientació general en la Comunitat Valenciana.

ATENCIÓ 24 HORES

El telèfon d'Atenció 24 hores és un servei d'atenció a persones menors d'edat que pretén donar una resposta ràpida i eficaç als problemes i necessitats dels xiquets, xiquetes i adolescents a través de l'assistència telefònica. Compta amb dues línies telefòniques: el 166111 i el 900 20 20 10.

Aquest servei disposa també de la Línia de l'Adult i la Família 600 50 51 52, dirigits a aquelles persones que demanden una orientació per a poder ajudar-los.

El telèfon està atés les 24 hores per un equip de psicòlegs especialitzats amb el món de la infància. A més, el servei disposa de dos departaments de suport i desenvolupament interdisciplinari, la finalitat del qual és aportar a les persones que telefonen informació especialitzada, tant de caràcter legal, com a social.

Destacats