Edificant s'amplia a 1.000 milions, igual que el cost de la corrupció del PP i constructores en Ciegsa

Cantó proposa mesures com tancar À Punt per a “acabar amb tots els barracons”, malgrat que les xifres queden molt lluny de les ja executades pel Pla Edificant

Guardar

Toni Cantó barracon 3
Toni Cantó barracon 3

Ja ho va dir fa unes setmanes i ara ho repeteix en plena campanya. Toni Cantó, el candidat de Ciutadans a la presidència de la Generalitat, es compromet a "acabar amb tots els barracons". "El tripartit valencià ha centrat tots els seus esforços a imposar una llengua, i no s'ha esforçat per a res a traure als nostres fills d'un lloc com aquest", ha assegurat enfront d'un barracó. El candidat òbvia el Pla Edificant impulsat per la Conselleria d'Educació; fins al moment, ja ha posat a disposició 506,37 milions d'euros per a la millora i construcció de centres escolars.

El candidat assegura, sobre els alumnes i alumnes que encara estan en barracons, que amb Ciutadans "això canviarà": "És una qüestió de prioritat pressupostària. Amb el milió de lliure disposició que té el senyor Puig, podríem acabar amb 5 barracons. Acabar amb un barracó val 200.000 euros", assegura. No obstant això, els estudiants no tenen un centre sencer disponible per cada 200.000 euros executats en construcció o millora; és necessari acabar-ho.

A aquesta primera partida, Cantó afig els "25 milions d'euros que costa externalitzar la recaptació d'Hisenda". Això se suma a altres partides, com el tancament d'À Punt per a disposar dels seus 55 milions d'euros de pressupost. Sense detallar cadascuna de les partides, des de Ciutadans afigen, finalment, un total de 130 propostes econòmiques amb les quals, asseguren, reduirien 700 milions la despesa de l'Administració.

Tota aqueixa suma de diners és la mateixa que el Pla Edificant tenia disponible en un inici. Quantitat que ara s'ha vist augmentada en 300 milions fins a aconseguir els 1.000 milions d'euros; el mateix cost que, s'estima, es van repartir el PP i les constructores amb CIEGSA, el pla de l'anterior govern popular per a aquesta comesa.

El Pla Edificant, segons detallen des de la mateixa Conselleria, és una "eina" per a "agilitar la tramitació burocràtica d'elaboració de projectes, memòries valorades, adjudicació de projectes, licitació i adjudicació de les obres". Més simple; un pla per a agilitar la millora i construcció dels centres escolars valencians. Encara que els diners el posa, íntegrament, la Generalitat, són els Ajuntaments els que preparen la documentació i el projecte a executar.

Fins hui, ja hi ha disponibles, exactament, 506.370.383,56 euros. Aquests diners és el que "està a la disposició dels Ajuntaments a mesura que passen les factures, és a dir, diners reals", detallen des de Conselleria.

La província on més quantitat hi ha pressupostada és a Alacant, amb 216,26 milions d'euros. La segueix València, amb 198,35 milions, i Castelló amb 91,76 milions.

Fins al moment 176 ajuntaments han utilitzat el programa, la qual cosa es tradueix en 87 noves construccions, a més de millores com a adequació de zones comunes, millora de l'eficiència energètica, etcètera. En total, 402 actuacions mitjançant el Pla Edificant.

Destacats