Ciutadans va votar a favor de la taronja sud-africana i ara Cantó proposa com a solució donar suc en col·legis

Tant el partit de Cantó com d'Isabel Bonig van votar en contra de la "no ratificació" de l'acord al Senat, malgrat que asseguren un suport “incondicional” al camp valencià

Guardar

isabel bonig toni canto debate
isabel bonig toni canto debate

Durant l'acte de campanya de Compromís dissabte passat, va haver-hi un buit per a la problemàtica dels cítrics valencians: "Posarem en marxa especialistes agraris en l'oficina de Brussel·les", va assegurar la candidata Mònica Oltra com a part de la solució. Es va mostrar indignada perquè "tots els partits, sense excepció", van votar en contra de la "no ratificació" de l'acord que obria la porta a la taronja sud-africana. "Tots menys Compromís", va proclamar Oltra. Per al candidat de Ciutadans a la Generalitat, Toni Cantó, part de la solució pot estar a "introduir el suc de taronja" en els col·legis.

Durant el primer debat de cara a les eleccions autonòmiques del pròxim 28 d'Abril, organitzat per la SER, Cantó va fer campanya respecte a l'agricultura valenciana: "Proposem també, perquè per a nosaltres és molt important, un pla d'innovació en el camp valencià, amb la taronja valenciana. Un pla d'innovació, promoció i consum del camp valencià". No obstant això, com després de la seua intervenció li va recordar Oltra amb un visible enuig, Ciutadans, al costat de la resta de partits, va votar a favor d'aquest acord. Un acord que ha obert les importacions de Sud-àfrica i altres països i que, en conseqüència, afecten l'economia de la citricultura valenciana.

Durant l'Acte Central de Campanya de Compromís, dissabte passat, Oltra va recordar als assistents que tenen "la taronja en els arbres". "Si la taronja està en l'arbre es per a tot el sector econòmic de voltant. Tots els partits, sense excepció, van votar a favor de l'acord de Sud-àfrica que permet que vinguen les taronges i que està dessagnant la nostra agricultura. I qui vot en contra d'això? Compromís", va recordar.

Huit tones

El desembre passat la formació va registrar una Proposició no de Llei per a activar una clàusula de l'acord que permetera el cessament d'aqueixes importacions i, per tant, protecció del sector valencià. Alguna cosa que, aquesta vegada sí, van donar suport tots els partits en el Congrés. No obstant això, l'abril de 2018 Compromís va presentar una proposta al Senat per a la no ratificació de l'acord. Tots els partits, excepte els valencians, van votar en contra de la no ratificació, és a dir, a favor que isquera davant l'acord a Europa.

També la candidata del PP a la Generalitat, Bonig, va assegurar un "suport incondicional a l'agricultura", malgrat que el seu partit també va votar a favor d'aqueix acord.

Oltra, després de les declaracions de Cantó i Bonig, va assegurar que li resultava complicat esperar al seu torn en escoltar "a les dretes" parlar de la "taronja valenciana". Va acusar a tots dos d'haver votat a favor de l'acord, alguna cosa que Cantó va respondre assegurant que la candidata mentia, malgrat que no és cert. "Mentir no és el meu estil, Cantó. Vosaltres vau votar en les Corts Generals, ací i al Senat, a favor de l'acord de Sud-àfrica. Quan parla no té credibilitat", li va etzibar.

Per a Cantó, part de la solució està a introduir el suc de taronja a les escoles i, com a exemple de "suport al camp valencià", va presumir d'haver comprat "huit tones de taronja" per a acompanyar amb suc les seues propostes electorals. Assegura que, amb això, han "fet més que el tripartit en 4 anys".

Destacats