Cantó promet baixar impostos com a Andalusia i nega una fugida de militants en Ciutadans

Guardar

canto_promesas
canto_promesas

El candidat de Ciutadans (Cs) a la Generalitat, Toni Cantó, ha promés aquest dijous que si guanya el 28A implantarà una baixada d'impostos similar a l'andalusa, "amb alguna peculiaritat valenciana", i ha rebutjat les crítiques del seu contrincant Isabel Bonig (PPCV) que la seua campanya siga "una mica estrident". També ha negat que s'haja produït una baixada de militants en la Comunitat o que el seu partit haja imposat noms en candidatures locals.

Cantó ha presentat en roda de premsa un paquet de mesures fiscals amb el qual preveu un impacte total de 300 milions d'euros, si bé ha insistit en la seua promesa de retallar 750 milions en l'administració valenciana si arriba a 'president'.

Es tracta de quatre modificacions fiscals similars a les que aprova aquest dijous la Junta d'Andalusia --on Cs governa al costat de PP i Vox--, com a rebaixes en els trams autonòmics de l'IRPF i en l'Impost de Transmissions Patrimonials.

En concret, la primera promesa és eliminar l'Impost de Successions i Donacions per a "evitar que un de cada deu valencians no puga heretar per no poder pagar". "Estem cansats que els valencians hagen de renunciar a la seua herència", ha subratllat el portaveu d'Hisenda de Cs en Les Corts, Tony Woodward.

La formació taronja també vol suprimir l'Impost sobre Actes Jurídics Documentats (AJD) --hipoteques-- perquè considera que "encara que actualment el paguen els bancs, al final repercuteix en els clients", ha lamentat la responsable del grup d'Economia, Ruth Merino. Cs pretén establir una bonificació del 100% en les adquisicions d'habitatge habitual.

La tercera és una baixada directa de l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques (IRPF) per a reduir-ho en un 0,5% en el primer tram i que la Comunitat estiga "igualada a altres comunitats millor tractades" en finançament, amb l'objectiu de beneficiar a la classe mitjana treballadora.

En quart lloc, Cs proposa reduir l'Impost de Patrimoni per a "no espantar els inversors", incrementant el mínim exempt i "tornant a deixar-ho en 750.000 euros", al costat d'una reducció en els trams. "És l'única forma que s'establisquen negocis i empreses", ha defensat la també número dos per València. Finalment, el programa inclou una baixada de l'Impost de Transmissions Patrimonials del 10 al 7% per a habitatge habitual.

TARIFA "SÚPER REDUÏDA" PER A AUTÒNOMS

Les cinc van acompanyades de mesures per a afavorir als autònoms en la cotització a la Seguretat Social, com l'extensió de la tarifa plana de 50 euros a dos anys des de l'inici de l'activitat i l'establiment d'una "súper reduïda" de 30 euros per a menors de 30 anys i dones en entorns rurals, dins de les propostes contra la despoblació.

Toni Cantó ha promés aplicar-les "des del primer dia" i replicar així la "històrica" baixada d'impostos a Andalusia, perquè "Cs és un partit que diu el mateix a tot arreu". Ha repetit la seua intenció de fer una auditoria en la Generalitat per a "acabar amb el balafiament dels governs del PP i el tripartit" "Els valencians porten massa temps veient com els seus impostos pujaven", ha asseverat.

Respecte als 300 milions que el Consell deixaria de recaptar, ha remarcat que "és un impacte immediat que es veurà amortitzat per noves inversions i perquè existirà més diners en la butxaca dels valencians".

I sobre la retallada de 750 milions en l'administració, ha posat exemples com "més de 50 milions amb l'eliminació de la Conselleria de Transparència, 25 amb la reestructuració de la forma que es recapten els impostos amb Hisenda i desenes fusionant Economia i Hisenda", així com "despeses simbòliques com el milió que té Ximo Puig --'president' i candidat socialista-- per al seu lliure ús o els més de sis milions que va utilitzar per a fer propaganda".

En Transparència, ha puntualitzat que Cs aposta perquè les partides de cooperació es gestionen "des d'assumptes socials". "No renunciem al fet que els valencians siguen solidaris amb els qui més ho necessiten; sempre hem denunciat que les corrupteles del PP es van dur a terme fins i tot amb aqueixos recursos", ha manifestat, i ha exigit que aquesta Conselleria "hauria de dir-se d'una altra forma si dedica la major part a coses que no tenen a veure amb transparència".

Cantó ha tornat a defensar la seua aposta per deixar el pressupost de "'telecompromís'" --en referència a la televisió autonòmica À Punt-- en la mitjana d'altres comunitats: "No entenem per què ací és de 55 milions quan a Extremadura està en vint-i-tants i bastant menys a Múrcia".

"CONEC BASTANT BÉ LA MEUA COMUNITAT"

Preguntat per les crítiques de la candidata del PPCV, Isabel Bonig, a la seua campanya electoral --va afirmar en una entrevista a Europa Press que la veu "una mica estrident i li falta una mica de coneixement de la realitat de la Comunitat", ha resolt: "Conec bastant bé la meua comunitat; he nascut en ella, he viscut en ella i vaig haver d'anar-me per a guanyar-me la vida".

"Fins i tot conec on hi ha algunes presons amb dirigents del PP en l'època en la qual estava Bonig en el PP", ha subratllat, per a assegurar que la seua campanya és "tot el contrari" a estrident i que es basa en "eliminar quiosquets, deixar d'endollar i en política seriosa i no jugar amb els diners dels valencians: Al que ens va acostumar el PP, que va fer un mal enorme a l'orgull de molts valencians".

D'altra banda, qüestionat per una possible baixada de militants en agrupacions de Ciutadans en la Comunitat o per les crítiques per una suposada imposició de noms en candidatures locals, ha afirmat que no li consta: "Estic per a presentar mesures econòmiques i presentar la campanya per a presidir la Generalitat".

Destacats