Cantó denuncia "adoctrinament" catalanista en l'educació infantil, no obligatòria i sense assignatures, perquè "no donen castellà"

El candidat de Ciutadans acusa el Botànic d'”adoctrinar” amb el programa lingüístic, malgrat que és una cosa decidida per personal docent i famílies amb una majoria de 2/3

Guardar

Toni Cantó desayuno
Toni Cantó desayuno

Toni Cantó, el candidat de Ciudadanos a la presidència de la Generalitat, manifesta que hi ha "adoctrinament a les aules" i, com a exemple, assegura que "hi ha 205 escoles d'infantil on els xiquets no donen castellà ni una sola hora". Infantil és una etapa, no obstant això, no obligatòria i en la qual no hi ha assignatures com a tal; els ensenyaments van encaminades a la socialització, habilitats motores, etcètera.

Amb aquests 205 col·legis Cantó fa referència a aquells centres de/amb ensenyaments d'infantil de segona etapa, és a dir, de 3 a 5 anys que, prèvia notificació, examen i autorització de Conselleria, apliquen programes experimentals en matèria lingüística. És elecció dels mateixos centres triar en quin idioma es realitzen aquests programes experimentals.

Segons detallen des de la Conselleria d'Educació, els centres que han sol·licitat aquests programes experimentals ho han fet només per a valencià i anglés. "Cap ha sol·licitat l'experimentació en infantil, etapa no obligatòria, en castellà. Cosa que, per descomptat, també està contemplat", afigen.

Així, l'elecció de l'idioma recau en el centre, prèvia autorització d'Educació. El requisit principal per a acceptar aquests plans és que, en acabar Educació Primària i ESO, els alumnes "tinguen la competència lingüística en castellà, valencià i anglés requerida".

El sistema lingüístic de l'els col·legis es trien en el Consell Escolar. Aquest òrgan de decisió està format per personal docent i familiar, inclòs el d'educació infantil. De complir-se l'adoctrinament que denuncia Cantó, llavors, seria una cosa aplicada per les mateixes famílies, no pel Botànic, al qual acusa de posar al capdavant al "nacionalisme més antic i talibà de Compromís, al conseller Marzà". És una elecció, a més, que es fa per majoria de 2/3: ha de donar-se suport per mínim un 66,6% del consell.

Com ja ha realitzat en altres ocasions, Cantó ha vinculat aquest suposat adoctrinament a l'independentisme català: "Puig està consentint que Compromís duga a terme el guió dels nacionalistes a Catalunya i Balears".

Sense exàmens

Els dos cicles d'educació infantil, de 0 a 3 anys i de 3 a 5, és una etapa on l'escolarització no és obligatòria. Fins primer de primària, amb 6 anys, la llei no obliga a escolaritzar als menors. Des de la Conselleria assenyalen que "qualsevol escoleta, siga privada, municipal o de la Generalitat, no té assignatures i, per tant, no es dóna castellà, ni matemàtiques, ni valencià ni història". És una etapa en la qual no es realitzen exàmens; els models se centren a donar als xiquets i xiquetes les eines per a un correcte aprenentatge en socialització, visió espacial, habilitats motores, concentració, etcètera.

Una vegada passada aquesta etapa, a partir de primària, s'han d'impartir un mínim del 25% de les hores lectives en castellà i valencià, i entre un 15 i 25% d'anglés. Triar a quin idioma donar més pes, és a dir, la llengua vehicular és, com s'ha assenyalat abans, elecció del professorat i famílies. Els resultats dels anteriors programes es van traduir en un domini en tots els alumnes del castellà, però no del valencià i anglés. Amb aquests nous percentatges es pretén assegurar la competència suficient en els tres, encara que encara falten anys per a veure els resultats.

Destacats