Zaplana nega haver tingut diners a l'estranger i es desvincula d'adjudicacions de concursos públics

Guardar

Zaplana a la seua arribada als jutjats per a declarar pel cas Erial. Foto Rober Solsona
Zaplana a la seua arribada als jutjats per a declarar pel cas Erial. Foto Rober Solsona

L'expresident de la Generalitat Valenciana i exministre del PP Eduardo Zaplana ha defés en el juí que se seguix contra ell i altres 14 acusats pel cas Erial que mai ha tingut diners ocults a l'estranger i s'ha desvinculat de les adjudicacions de concursos públics quan era president del Consell: "No em dedicava a això ni em vaig dedicar mai".

Zaplana s'ha pronunciat així en la seua declaració davant el tribunal de l'Audiència de València, on des de fa dues setmanes, el passat 21 de març, se'l jutja per Erial, procediment en el qual s'ha investigat el suposat cobrament de més de 10 milions d'euros en comissions derivades de concessions d'ITV i parcs eòlics de la Comunitat Valenciana.

Durant la vista --que s'ha hagut de suspendre fins a dues ocasions--, l'expresident, que s'enfronta a una pena de 19 anys de presó pels delictes d'organització criminal, blanqueig de capitals, suborn, falsedat en document oficial i mercantil i prevaricació administrativa, tal com li reclama la Fiscalia, ha manifestat que "mai" va proposar a ningú que li gestionara diners ocults a l'estranger perquè no el tenia: "Mai, perquè no he tingut diners. No puc demanar cap gestió per al que no he tingut (...) He dit sempre que no he tingut mai diners fora d'Espanya".

Sobre les adjudicacions de contractes públics quan era president de la Generalitat --en referència a la privatització de les ITV--, l'acusat ha manifestat que no encarregava això a ningú, sinó que es creava una comissió i s'aprovava tot pel Consell. "Jo no em dedicava a això ni em vaig dedicar mai", ha asseverat.

"Per a la taula d'adjudicació hi ha un procediment reglat i a mi no se m'informava. Són procediments reglats d'òrgans de l'Administració que s'anaven resolent", ha afegit. I preguntat per si sabia que Cotino tenia negocis "importants" amb empreses que van ser adjudicatàries de les ITV, ha respost: "Que tenia una relació amb Sedesa ho sabia tothom en política, no era res ocult".

D'altra banda, preguntat per les adjudicacions dels projectes eòlics valencians, Zaplana, qui ha aclarit que no va col·locar a ningú en la CAM, ha explicat que ha llegit que van ser adjudicatàries d'alguns lots Endesa i Bancaixa. Sobre este tema, interpel·lat per un correu electrònic que va enviar a Cotino quan era director general de la Policia, ha respost: "No vaig poder enviar el correu perquè no tenia correu electrònic en eixe any".

I ha afegit: "A més, eixe suposat correu que Cotino em va dir que tampoc tenia en el seu correu l'única cosa que sabem és que anava dirigit a la Direcció General de la Policia. I manar un negoci térbol a la Direcció de la Policia no sembla en principi el procediment més adequat", ha ironitzat. "Jo no vaig parlar mai amb Cotino ni d'inversions ni de negocis", ha repetit.

Preguntat per les seues relacions amb la resta d'acusats, Zaplana ha comentat que coneix "molt" a Joaquín Miguel Barceló, al qual el fiscal atribuïx el paper del seu testaferro, "des de la infància", però ha negat relacions comercials amb ell. També ha afirmat conéixer a Francisco Grau --a qui el ministeri públic considera el "financer" de l'organització i encarregat de gestionar els fons-- però ha puntualitzat que no va mantindre cap relació societària ni de negocis amb ell.

Respecte al testimoni Fernando Belhot, el testimoniatge del qual ha sigut clau per a processar a Zaplana, l'acusat ha indicat que era una persona molt coneguda a Madrid i que ha tingut una relació "àmplia" amb ell: "En algun moment m'ha proposat diverses operacions econòmiques que mai hem concretat", ha postil·lat, al mateix temps que ha agregat: "Mai ha gestionat patrimoni meu".

Sobre l'exconseller Juan Cotino, ja mort, ha assegurat que ho coneixia "bastant" però "mai" va fer cap mena de negoci amb ell; i respecte a l'exgerent d'Imelsa, Marcos Benavent, autodenominat 'yonki dels diners', ha afirmat que no el coneix i que no l'ha vist mai. Es dona la circumstància que en el despatx d'advocats de Benavent es van trobar els 'papers del sirià', documents que presumptament implicaven a Zaplana en les irregularitats investigades.

Interpel·lat per les societats creades per a rebre suborns per les adjudicacions predeterminades i per a ocultar l'origen il·lícit dels béns, contribuint a la seua transformació i integració posterior en el circuit econòmic, ha afirmat que les coneix pel sumari però s'ha desvinculat d'estes. "M'han mirat 20 anys i no tinc un paper firmat", ha subratllat.

D'altra banda, preguntat per uns documents que se li van intervindre en el seu maletí el dia de la seua detenció en els quals apareixien algunes societats investigades, ha dit que es tractava d'"un foli" que li va entregar Francisco Grau per a informar-se d'eixes societats perquè estava mitjançant en uns negocis a petició de Joaquín Barceló. "Vaig demanar estes dades per ignorància de l'assumpte del qual anava a mitjançar. No coneixia les societats", ha assenyalat. Preguntat amb qui anava a tancar el negoci, l'exministre ha respost que amb un empresari amb el qual ha tingut relacions "durant molt de temps" però que no recordava el seu nom.

ANDORRA I SOCIETATS PANAMENYES

Zaplana, durant la seua declaració, també s'ha referit, preguntat pel fiscal, a un "problema" que va tindre Barceló amb "milions d'euros" a Andorra en societats panamenyes. "Vaig saber que estava preocupat per este problema. Barceló i jo érem molt amics i li vaig intentar ajudar", ha assenyalat.

Sobre l'assumpte d'Andorra, l'exministre ha negat també que haja dit a Belhot en una conversa en un hotel que no li donaven diners d'Andorra: "Estic segur no haver dit això mai", ha assenyalat. Interpel·lat per si li va demanar cinc milions d'euros a Belhot, ha dit: "Va ser a l'inrevés".

"No li he demanat mai diners a Belhot. Hem estat a punt de fer alguna operació econòmica però mai li he demanat diners. No tenia cap motiu per a demanar-li diners", ha postil·lat. Zaplana ha manifestat que fa anys tenia "molta confiança" amb Belhot i, preguntada pel fiscal com es portaven ara, ha respost: "Ara? Per l'amor de Déu! Ho hauré de veure en el juí a través de videoconferència. Però ni confiança ni simpatia, crea'm", ha asseverat.

Interpel·lat per què li va comentar Belhot en eixa conversa que calia mantindre inversions separades si ell no tenia inversions amb Barceló, ha dit: "No ho sé. No li veig transcendència. A més, estem dues hores de conversa i no parlem del meu compte ni de les meues inversions ni de les meues empreses. Exclusivament parlem d'un problema de Barceló i que ens havia preocupat molt algunes notícies que ens havien arribat d'Andorra".

CREUERS I HABITATGES

D'altra banda, ha reconegut que li van convidar a dos creuers en 2009 i 2010 --valorats en 234.000 euros-- i ha dit que la idea va partir d'una persona amb la qual no havia tingut relació des de l'Administració "mai". "Però això no és un fet aïllat. En altres ocasions també he navegat amb persones importants i no han deixat el vaixell i no ha sigut motiu de la seua curiositat", ha etzibat al fiscal.

L'expresident' ha afirmat, a més, que va utilitzar en alguna ocasió una embarcació de l'empresari Carlos Gutiérrez "amb ell i sense ell" i ha reconegut que una de les seues societats li va abonar despeses d'avionetes privades. "Em va deixar usar el seu vaixell i una avioneta que llogava", ha manifestat. També ha indicat que era copropietari d'una embarcació amb "uns amics que navegàvem amb freqüència".

Finalment, preguntat per un habitatge que va adquirir Barceló a Madrid i en la qual va residir un temps, ha assenyalat que no es va encarregar de la reforma i que no pujava pel muntacàrregues per a ocultar res: "No hi havia cap nivell d'ocultació", ha afegit.

Destacats