Zaplana diu que "mai" va parlar amb Juan Cotino de les ITV i assegura que s'emportaven "fatal" des de 2003

Guardar

Zaplana a la seua arribada als jutjats per a declarar pel cas Erial. Foto Rober Solsona
Zaplana a la seua arribada als jutjats per a declarar pel cas Erial. Foto Rober Solsona

L'expresident de la Generalitat Valenciana i exministre amb el PP Eduardo Zaplana ha tingut oportunitat de tornar a declarar en el juí que se seguix contra ell i altres 14 persones més pel cas Erial després que el seu excap de Gabinet tornara a referir-se hui a ell pel tripijoc en les ITV. L'expresident ha defés que "mai" va parlar amb l'expresident de Les Corts i exdirector general de la Policia Juan Cotino sobre les adjudicacions de les ITV i ha assegurat que es portaven "fatal" des de 2003: "Vaig trencar relacions en la Comunitat Valenciana amb el govern de Francisco Camps", ha dit.

Així s'ha pronunciat en la sexta jornada del juí pel cas Erial, procediment en el qual s'ha investigat el suposat cobrament de més de 10 milions d'euros en comissions derivades de concessions d'ITV i parcs eòlics de la Comunitat Valenciana. El frau està quantificat en més de 20 milions d'euros.

Esta sessió s'ha destinat als últims acusats i als representants legals de diverses societats qüestionades en el procediment. Una d'elles pertany a Juan Francisco García, excap de gabinet de Zaplana, qui ja va declarar ahir i va confessar el tripijoc en les adjudicacions de les ITV. També va dir que Zaplana va participar en la reunió amb Juan Cotino en la qual este últim va mostrar interés per l'adjudicació i va asseverar que el va informar de les operacions a Luxemburg, on es van constituir dues societats amb fons per a pagar comissions.

García declarava hui com a representant legal de Dobles Figures Consultors i, en un moment determinat, el fiscal li ha tornat a preguntar pel tripijoc de les ITV i García ha manifestat: "Van ser Juan Cotino i Zaplana els que van prendre les decisions sobre els tripijocs".

Precisament en eixe moment i per al·lusions, Daniel Campos, advocat de Zaplana, ha intervingut per a afirmar que García únicament podia declarar com a persona jurídica i no com a persona física. El president del tribunal li ha contradit i, en eixe instant, també ha demanat que el seu client tornara a declarar per a garantir el seu dret de defensa davant les al·lusions, alguna cosa que se li ha concedit.

Així, Zaplana s'ha tornat a posar davant del micròfon i ha desmentit haver-se reunit amb García i Juan Cotino en 1997 per a parlar de les ITV. "Mai vaig parlar amb Juan Cotino sobre esta qüestió", ha asseverat.

"Com l'acusació --ha agregat-- dona tanta importància a les meues agendes, si relaciona les entrevistes de Juan Cotino en la meua agenda podrà comprovar que no hi ha en eixa data ni en cap a prop cap reunió en la qual estiguérem els tres. En tota la meua agenda eixa reunió no existix i no serà perquè no tinc anotacions de Juan Cotino a les quals ha fet referència l'UCO i el fiscal".

Sobre l'operació de Luxemburg, l'expresident ha manifestat que no ha tingut "cap comunicació" d'esta, malgrat el declarat per García: "Per a res", ha postil·lat.

Va ser en 2005 quan, segons van declarar els nebots de Cotino i García, Juan Cotino els va indicar que hi havia que pagar un 30% per l'adjudicació. L'advocat de Zaplana li ha preguntat per si en eixe període la seua relació amb l'exdirector de la Policia era la mateixa que en 1997 i ha dit: "Era absolutament inexistent i tinc un element de prova públic i notori".

I ha agregat: "La meua última reunió amb Juan Cotino va ser en 2003, en la qual a més hi havia més gent, i imagine que seria per un esdeveniment a València d'índole polític. D'ací a la meua detenció no hi ha una sola reunió en la meua agenda amb Cotino".

En esta línia, ha explicat que des de 2003 s'emportaven "fatal": "Vaig trencar relacions en la Comunitat amb el govern de Camps. Va ser un episodi bàrbar des del punt de vista polític i mediàtic. Així, quan Cotino en teoria s'encarregava de fer-me arribar una remuneració no sé molt bé per què, jo ja no tenia relació amb ell".

Zaplana ha acabat la seua intervenció assegurant que quan va eixir de la presó provisional després de ser detingut per Erial, es va trobar amb Juan Cotino, va recuperar la seua relació personal amb ell i la seua sintonia. "Lamente molt la seua defunció", ha declarat.

Destacats