Zapatero veu "lògic" l'avançament i demana als partits independentistes "una reflexió molt a fons"

Guardar

zapatero_elecciones
zapatero_elecciones

L'expresident del Govern José Luis Rodríguez Zapatero ha qualificat la convocatòria d'eleccions generals per al 28 d'abril com "una decisió encertada" i un avançament "lògic" després que els Pressupostos de 2019 no hagen tirat avant "de manera no raonada". Ha instat així als partits independentistes a dur a terme "una reflexió molt a fons" per no donar el seu suport als comptes en el Congrés.

En qualsevol cas, ha assegurat que la data triada és "raonable" i que "els ciutadans espanyols estan acostumats a votar hui i dins d'un mes si fa falta", a més de negar que siga un fracàs del Govern de Pedro Sánchez.

Zapatero, en declaracions als mitjans aquest dissabte a la vesprada en Port de Sagunt (València) abans de la presentació del candidat socialista a l'Alcaldia, ha defensat que "la decisió ha sigut encertada" i que "si no pots tirar avant els Pressupostos, és lògic que es convoque als ciutadans".

Al seu judici, amb aquest avançament, "tots els que han estat reclamant eleccions i dient que el Govern i el president estaven aferrats a la butaca, segurament s'hauran portat un cert disgust".

"És una data raonable, la ciutadania espanyola està acostumada a votar hui i dins d'un mes si fa falta, com succeirà amb les eleccions autonòmiques i municipals", ha afirmat, per a assegurar que els socialistes van "contents i amb ganes sempre que s'obrin les urnes".

"CONEIXENT Al PP, ÉS MOLT DEMANAR"

Respecte a si el veu com un fracàs del Govern, Zapatero l'ha descartat i ha assegurat que "la dreta ha demostrat hipocresia: Si la seua preocupació era el possible suport dels independentistes, podrien haver pensat en l'interés general, Espanya i a donar suport als Pressupostos". "Clar, que coneixent al PP, això és molt demanar", ha ironitzat, per a afegir que això és "un exercici que cap ciutadà podria donar com a possible".

Per part seua, ha sostingut que "a les forces polítiques dites independentistes els falta un procés de reflexió molt, molt a fons", perquè creu que "han de ser conscients que el procés judicial és el procés judicial" i que el diàleg polític que defensa tant ell com Sánchez "és undiàleg polític a llarg termini".

DIÀLEG "ABANS O DESPRÉS"

"Aquest era un moment per a haver demostrat que es vol de debò un diàleg: els que han reclamat un diàleg des de l'independentisme haurien de saber que, en lògica política, aqueix diàleg suposava facilitar al Govern la tasca", ha defensat, alguna cosa que li "porta a pensar que necessiten un procés de reflexió, reflexió interna, perquè abans o després hi haurà dialogue, cal preparar-ho bé".

De cara al futur, sobre l'esdevenir d'Espanya després del 28A, l'expresident ha recordat que s'han donat diverses convocatòries electorals en els últims quatre anys i que és alguna cosa que està previst en el sistema democràtic.

Per a Zapatero, "el mapa polític ha canviat molt: hi ha fragmentació, i la fragmentació fa que siga més difícil aconseguir períodes estables de govern". "Però som els propis espanyols els que hem votat així, i veurem què votem el 28 d'abril", ha remarcat.

Ha reconegut, això sí, que "si hi ha fins a sis partits o set per a decidir una majoria, perquè és lògic que aqueixa majoria siga difícil", encara que ha augurat que "arribarà un moment en el qual trobem aqueix engranatge i es produïsca una estabilitat".

Arxivat a:

Destacats