Zapatero aposta per l'abolicionisme i Felipe González reivindica el feminisme "no agressiu" d'Alborch

Guardar

L'expresident del Govern José Luis Rodríguez Zapatero saluda a la sotssecretària general del PSOE, Adriana Lastra
L'expresident del Govern José Luis Rodríguez Zapatero saluda a la sotssecretària general del PSOE, Adriana Lastra

El feminisme, un dels temes més presents en el 40é Congrés del PSOE, s'ha fet lloc en els discursos dels expresidents del Govern Felipe González i José Luis Rodríguez Zapatero. Mentre el primer ha reivindicat el feminisme "ferm, alegre i no agressiu" de la qual fora la seua ministra Carmen Alborch, com el primigeni del partit, el segon ha avisat que "no hi ha 'feminismes, però' i ha defensat un "conscient, responsable" i clarament "abolicionista" de la prostitució.

Aquest ha sigut un dels eixos principals de la intervenció de Zapatero davant el plenari. Zapatero ha parlat just abans que González, qui reprenent el fil argumental, s'ha referit a Alborch res més pujar a l'escenari.

Així, ha subratllat que el feminisme de la morta exministra valenciana és "el que de veritat ha fet transformar la igualtat". Al seu judici, és impossible veure la seua lluita com a "agressiva", perquè encara que el seu feminisme fóra "ferm i reivindicatiu" també era "alegre". "Aqueix és el tipus de feminisme que tant caracteritza la lluita s'ha vingut donant dins del PSOE", ha asseverat.

Per part seua, Zapatero, que ha citat en diverses ocasions a María Zambrano i ha reivindicat a Clara Campoamor com a "mare fundadora de la democràcia espanyola", ha fet un clar advertiment als seus companys: "No admetem, no ens deixem influir, no hi ha feminisme però".

En aquest context, ha incidit en què el feminisme és "la gran aportació dels últims 50 anys al canvi de les societats i on millor s'ha manifestat el canvi d'Espanya" i ha alertat contra la "ideologia antifeminista, es disfresse com es disfresse".

CONSCIENT I RESPONSABLE

Així, ha recalcat que el PSOE ha de practicar un "feminisme conscient, responsable i intel·ligent" i mantindre'l com "un dels grans referents la conquesta de la igualtat i la lluita contra la discriminació de tots, però especialment de les dones", perquè la que elles pateixen és "la més punyent de la història".

Zapatero ha esmentat a Campoamor i la seua convicció abolicionista de "l'aberració" que suposa la Constitució i s'ha dirigit a la sotssecretària general del PSOE, Adriana Lastra, per a demanar-li que aquest 40é Congrés siga el que "de manera definitiva òbriga la porta a aqueixa abolició i al final de l'esclavitud que ha suposat al llarg de la història".

"Diuen que és l'ofici més vell del món quasi de manera exculpatòria, igual que la discriminació de la dona és la més vella del món i la més insuportable", ha dit.

Arxivat a:

Destacats