Ximo Puig reivindica una "societat de respecte" que aïlle el negacionisme científic i el democràtic

El president ha participat, al costat de La seua Majestat el Rei Felipe VI, en l'acte de lliurament dels Premis Rei Jume I corresponents a l'edició de 2021

Guardar

El president de la Generalitat, Ximo Puig
El president de la Generalitat, Ximo Puig

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha reivindicat, durant la seua intervenció en l'acte de lliurament dels Premis Rei Jaume I de 2021, una "societat de respecte" que aïlle el negacionisme científic i el democràtic perquè "erosionen el progrés construït a base d'avanços científics i de fortalesa ètica".

El president s'ha pronunciat així en la cerimònia de lliurament dels premis, que s'ha celebrat en la Llotja de València i ha estat presidida per Sa Majestat el Rei Felip VI, on ha defensat també la necessitat un pacte estatal per la ciència que "garantisca la cooperació privada, done estabilitat al suport públic i fuja del curtterminisme".

"Hem comprovat, com mai en les nostres vides, que el progrés social es forja a base de ciència i d'ètica, perquè necessitem els dos impulsos: la vacuna i la responsabilitat", ha indicat també el president, que assenyala que democràcia i convivència són un "fonament imprescindible".

Per això, ha insistit en la importància de consolidar una "societat de respecte" "Igual que aïllem al negacionisme de les vacunes, hem d'aïllar el negacionisme de la convivència", ha remarcat, i ha demanat a més la "resposta contundent" de la "unitat" per a afrontar amb garanties d'èxit els reptes que es plantegen en l'actualitat. "Hi ha massa intolerància, massa fanatisme, massa visceralitat", ha dit.

Com ha recordat, "fa un any, en aquest mateix acte, no existia la vacuna. Hui, el 90% de valencians està vacunat, i no ha sigut obra de miracles. L'esperança en la vacuna ha sigut possible per la força de la ciència, pel treball dels investigadors i per la inversió necessària".

"Les obres, per tant, han estat alineades amb la convicció. Eixa ha sigut la lliçó, però encara falta un 10% per vacunar, i ara, sabent el que sabem, és més urgent que mai completar al màxim la vacunació per a salvar vides, salvar famílies i salvar empreses", ha indicat.

El president ha insistit, a més, que la ciència necessita "fets", per la qual cosa "ja no hi ha excuses per a aqueix acord d'Estat" plasmat en un pacte estatal per la investigació. "La ciència ens ha salvat del col·lapse", i "és just que ara li retornem amb obres tot el que ens ha donat", ha agregat.

Suport a la ciència en la Comunitat Valenciana

Referent a això, ha argumentat que, encara que en la Comunitat Valenciana "queda camí per recórrer", s'han sedimentat "avanços importants". "En l'últim lustre hem guanyat 3.400 investigadors; el nostre pressupost per a ciència i investigació ha augmentat un 91% en 2 anys, i ja està redactat l'avantprojecte de la Llei Valenciana de Ciència", ha enumerat.

Per al president, la pandèmia deixa, d'altra banda, com a"gran lliçó", l'aliança necessària "entre humanisme i ciència". "De què hauria servit la vacuna sense gent disposada a vacunar-se? De res. De què hauria servit la solidaritat sense una vacuna disponible? De poc", ha continuat, per a agregar: "De quin val una recuperació econòmica si no arriba a tots? De quin val la prosperitat si no està repartida amb justícia? De quin val distribuir riquesa si no es crea riquesa?".

Per això, ha incidit en què "és hora d'enfortir l'educació que forma, la sanitat que protegeix, la dependència que dignifica i les pensions que sostenen; és hora d'enfortir també el suport a les empreses que mantenen els serveis públics i l'ocupació".

El cap del Consell ha recordat a més que "hui es compleixen 88 anys del primer sufragi universal a Espanya: les dones, per fi, van poder votar un 19 de novembre de l'any 33. Sabem quant ens ha costat la llibertat, els drets i la democràcia", i ha destacat en aquest punt la importància de combatre la desigualtat i el masclisme per a enfortir la democràcia.

El president s'ha referit, així mateix, a les persones premiades amb els Jaume I com a "far" per a tota la societat, "per talent, per esforç, per tenacitat" i els ha donat les gràcies per les seues contribucions "en aquest temps tan difícil". "És un honor vincular el nom de la Comunitat Valenciana al vostre esperit de superació, a la vostra persistència", els ha dit.

Persones premiades en l'edició de 2021

En la present edició el premi en la categoria d'Economia s'ha concedit a Antonio Cabrales Goitia, catedràtic del departament d'Economia de la Universitat Carles III de Madrid, per les seues contribucions en el camp de la teoria de jocs, en l'economia del comportament i experimental, i en l'anàlisi de les xarxes socials.

En la categoria d'Emprenedoria, el guardó ha recaigut en Benito Jiménez Cambra, fundador i CEO de la companyia Congelats de Navarra, líder a Europa en el sector de verdures congelades. Ha sigut premiat pel seu compromís amb l'agricultura i el desenvolupament sostenible i l'economia circular. La seua empresa, creada 1998, compta actualment amb diversos centres de producció, situats a Espanya, Alemanya, el Regne Unit i l'Índia.

Nuria Oliver ha sigut distingida amb el premi a les Noves Tecnologies per les seues contribucions científic-tecnològiques fonamentals en mètodes d'Intel·ligència Artificial per a modelar el comportament humà a partir de grans fonts de dades. Oliver ha sigut pionera en l'ús de models gràfics dinàmics per a reconéixer interaccions humanes, amb aplicació a sistemes de salut i benestar entre altres àmbits. En la seua trajectòria professional destaquen projectes d'impacte social en els quals la ciència de dades i la intel·ligència artificial són la tecnologia clau.

En la modalitat d'Investigació Bàsica ha sigut premiada Lícia Verda, pels seus estudis d'astrofísica sobre l'origen i la composició, l'estructura i l'evolució de l'Univers. El jurat ha considerat que les seues troballes sobre l'Univers han tingut un paper crucial en la nostra comprensió actual del model estàndard de cosmologia; i ha destacat que les eines que ha desenvolupat ara són part dels llibres de text de Cosmologia.

Així mateix, en Investigació Mèdica el guardó ha sigut atorgat a Eduard Batllé, pels seus avanços en el càncer colorectal i el descobriment de la jerarquia de les cèl·lules mare en el tumor i la importància de la senyalització amb TGF-beta del creixement i la comunicació entre les cèl·lules tumorals, la qual cosa pot repercutir en la immunoteràpia i el control de les metàstasis en aquests tumors.

Finalment, la distinció sobre Protecció del Medi Ambient ha sigut per a Fernando Valladares, pel seu treball sobre interaccions de les plantes dels boscos entre si i com es veuen afectades aquestes interaccions per factors com la humitat, les concentracions de carboni i altres paràmetres que es veuen modificats a causa del canvi climàtic. El jurat ha considerat que el seu treball mostra que existeixen límits a la capacitat dels sistemes ecològics per a adaptar-se a aquests canvis, la qual cosa és fonamental per a comprendre els vertaders riscos del canvi climàtic.

Arxivat a:

Destacats