Puig reivindica la gestió realitzada pel Consell durant huit anys de govern per a la majoria social

Remarca la resposta donada a la crisi de subministraments, energètica i de preus provocada per la guerra, amb 300 milions per a 54.000 autònoms i autònomes, el transport públic rebaixat un 80 % i gratis per a 277.000 joves

Guardar

Ximo Puig a la sessió de control
Ximo Puig a la sessió de control

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha reivindicat la gestió realitzada pel Consell durant huit anys en els quals, tal com ha destacat, s'ha governat per a la majoria social, reforçant els serveis fonamentals sobre els quals se sustenta l'estat de benestar i generant un marc favorable per a la inversió i la creació d'ocupació.

A l'hasí indicat en la sessió de control de les Corts durant una intervenció que ha iniciat amb un esment al fet que aquest divendres es complirà un any des de la invasió d'Ucraïna per Rússia. "Som una xicoteta comunitat en un país del sud d'Europa, però, des d'ací i amb la nostra veu, exigim que es pare la guerra, la invasió i aqueixa matança deshumanitzada que s'està produint", ha assenyalat.

El president ha indicat que la Comunitat Valenciana ha donat "el millor de sí mateixa" amb la seua resposta a la tragèdia humanitària en acollir al nombre més gran de persones refugiades (més de 45.000) i escolaritzar també al nombre més gros de xiquets i xiquetes (el 40 % del total) de famílies procedents tant d'Ucraïna (13.000) com de Rússia (8.000).

Puig ha subratllat que el Consell que presideix sempre ha buscat governar "des del progrés" per al conjunt de la societat, amb dos objectius: "d'una banda, que ningú es quede al marge, reforçant els serveis fonamentals, i, d'altra banda, generant un marc raonable per a la inversió que permeta augmentar l'ocupació". En tots dos casos, "amb tota humilitat, hem avançat substancialment", ha indicat.

Ximo Puig ha manifestat que l'Executiu valencià ha defensat en tot moment els interessos de la Comunitat, com es demostra en qüestions crucials com el finançament o l'aigua. Sobre aquest últim aspecte, el president, que ha recordat que el Consell ha acudit als tribunals perquè es garantisca el transvasament Tajo-Segura, ha valorat la "magnífica notícia" que el Govern central haja acordat una subvenció per a l'aigua desalada de la Vega Baixa durant 10 anys, "com ho tindrà també per part de la Generalitat".

El president ha al·ludit durant la seua intervenció al fet que més d'un milió de valencians i valencianes es beneficien cada any de la fi del copago farmacèutic eliminat en 2015, a les 168.000 persones que han accedit a l'atenció sanitària universal i també als 135.000 valencians i valencianes que reben ajudes a la dependència, "més del triple que abans".

A més, ha recordat que 75.000 persones tenen el respatler de la Renda Valenciana d'Inclusió, un 80 % més, al fet que el lloguer social arriba a 16.000 famílies i al fet que existeixen en les plantilles sanitàries 13.300 professionals més i en les plantilles docents, 15.000 professors i professores més.

Creació d'ocupació

També s'ha referit al fet que en ocupació 424.000 persones han trobat treball des de 2015 a la Comunitat Valenciana o al fet que aquest últim any més de 250.000 valencians i valencianes han signat un contracte indefinit. Ha esmentat igualment els resultats del pla de suport a l'ocupació, els Avalem, que han permés reduir el nombre de joves menors de 30 anys aturats en quasi 50.000 des de 2015.

En aquest marc d'estabilitat i ocupació, i amb la gigafactoria de Volkswagen, "hem aconseguit que la inversió industrial més important en els pròxims anys es faça a la Comunitat Valenciana", ha recordat també, per a afegir que 2,3 milions de contribuents pagaran menys imposats des d'enguany.

Puig ha destacat la gestió realitzada durant la pandèmia, en la qual ha recordat que la Comunitat Valenciana va ser l'autonomia que va obtenir que arribara el primer avió amb material sanitari i en la qual 67.000 empreses i 140.000 persones treballadores autònomes van tindre ajudes directes, igual que 200.000 treballadors i treballadores en ERTE.

Resposta a la crisi energètica

Ha al·ludit, així mateix, a la resposta donada a la crisi de subministraments, energètica i de preus provocada per la guerra, amb 300 milions per a 54.000 autònoms i autònomes, el transport públic rebaixat un 80 % i gratis per a 277.000 joves, la suspensió del cànon de sanejament per a 2 milions de llars, la reducció de les taxes, incloses les universitàries, que beneficien a 120.000 estudiants, o mesures de reactivació del turisme com el Bo Viatgem o les ajudes addicionals al programa de l'Imserso.

D'altra banda, ha traçat una avaluació positiva de la gestió dels fons europeus, amb adjudicacions per valor de més de 710 milions d'euros en ajudes directes que han beneficiat a quasi 6.000 empreses i més de 300 ajuntaments, uns fons que, sumats a les licitacions en marxa, aconsegueixen, segons ha dit, un total de 1.700 milions en un any injectats a l'economia valenciana amb el programa Next Generation.

Destacats