Ximo Puig reitera el seu compromís amb els regants en la cerca de solucions de consens que garantisquen "aigua per sempre" "sense fanatismes ni pancartes"

Destaca que la Comunitat Valenciana és l'autonomia que més aigua reutilitza en tota Espanya

Guardar

El president de la Generalitat, Ximo Puig
El president de la Generalitat, Ximo Puig

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha reiterat el seu compromís per la defensa dels regants i la seua lleialtat en la cerca de solucions de consens per a garantir "aigua per sempre", "sense fanatismes ni pancartes". Així ho ha manifestat durant la seua intervenció en la sessió inaugural del Diàleg sobre el Futur de l'Aigua, en la qual també ha participat la ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera.

En concret, el president s'ha referit als transvasaments com a infraestructures "bàsiques" per a garantir aigua a la província d'Alacant, i en aquest sentit ha reiterat la irrenunciabilitat del transvasament Tajo-Segura i ha anunciat que la Generalitat destinarà 25 milions d'euros a actuacions de millora del transvasament Xúquer-Vinalopó en els pròxims tres anys.

El cap del Consell ha destacat que la "geografia agrària" de la Comunitat Valenciana, on més de 80.000 persones viuen directament de l'agricultura, requereix "solucions sostenibles" tant mediambientalment com en el temps i en costos, perquè la "transició hídrica també ha de ser justa", ha manifestat.

Sostenibilitat i innovació

A més dels transvasaments, Ximo Puig ha explicat que l'estratègia hídrica de la Generalitat també es basa en la sostenibilitat i la innovació. En concret ha assenyalat que la Comunitat Valenciana és l'autonomia que més aigua reutilitza en tota Espanya, assegurant que s'està treballant en la renovació i millora de les depuradores per a aconseguir "aigua reutilitzable de qualitat", a més de comptar amb la dessalació com a "complement essencial".

D'altra banda ha destacat l'aposta per la innovació en el regadiu, la qual cosa ha permés que actualment el 70% dels cultius de reg utilitzen sistemes de degoteig, i ha recordat que el Pla de Modernització de Regadius fins a 2040 "ja està transformant realitats".

Així mateix, s'ha referit a les actuacions realitzades per a millorar els regadius en els últims 3 anys, per a les quals s'ha destinat 75 milions, i ha indicat que els pressupostos del pròxim any han consignat altres 27 milions d'euros.

Emergència climàtica

En el transcurs de l'acte, al qual també ha assistit la consellera d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà, el president ha assenyalat la necessitat d'abordar amb urgència el desafiament que suposa els efectes del canvi climàtic, "en la zona del qual zero es troba el Mediterrani", ha manifestat.

Per això ha fet una crida a actuar davant l'emergència climàtica que afecta directament la Comunitat Valenciana, com constaten els cada vegada més "freqüents i nocius" fenòmens extrems, mitjançant una resposta "preventiva". En aquest sentit, s'ha referit a les obres hidràuliques i de reactivació desenvolupades a la Vega Baixa per valor 62 milions.

Finalment, ha agraït al Ministeri de Transició Ecològica i per al Repte Demogràfic el pla recentment anunciat per a augmentar la resiliència davant possibles inundacions, que preveu destinar 10 milions d'euros en la Comunitat.

 

Arxivat a:

Destacats