Ximo Puig: "La reforma de la financiación autonómica es inaplazable y es imprescindible que Cataluña esté en la mesa de negociación"

El president i secretari general del PSPV-PSOE ha participat avui en una trobada telemàtica amb el candidat del PSC a la presidència de la Generalitat de Catalunya, Salvador Illa

Guardar

210203_XimoPuig_SalvadorIlla
210203_XimoPuig_SalvadorIlla

El president de la Generalitat i secretari general del PSPV-PSOE, Ximo Puig, ha destacat hui que la reforma del sistema de finançament autonòmic és "inajornable", i ha considerat "imprescindible" que Catalunya "estiga en la taula de negociació" del nou sistema. Així ho ha afirmat el president, que ha participat aquest matí en una trobada telemàtica amb el candidat del PSC a la presidència de la Generalitat de Catalunya, Salvador Illa, en el qual ha subratllat la importància de les eleccions del 14 de febrer. "És una necessitat que Catalunya torne a les taules on es decideix el futur del país; per a Espanya és important, però per als valencians és definitiu", ha manifestat.

"Necessitem ponts", ha afegit Ximo Puig, que ha apostat pel treball conjunt "perquè els grans debats tinguen una mirada perifèrica". Entre aquests grans debats, s'ha referit a la necessitat d'abordar "amb racionalitat, objectivitat i sense identitarismes" la "inajornable" reforma del marc de finançament de les comunitats autònomes. "Hem d'avançar cap a un sistema que garantisca la suficiència financera a les autonomies perquè puguen prestar els serveis públics de manera adequada, i que redistribuïsca els recursos de la manera més equitativa i més justa possible", ha ressaltat el secretari general del PSPV-PSOE, que ha considerat "bàsic" que Catalunya "estiga en aquesta negociació, que no té sentit si s'absenta de la taula el 20% del PIB espanyol". Així, ha afirmat que totes dues comunitats es necessiten "com a iguals perquè tenen interessos comuns", entre els quals ha al·ludit a la defensa del Corredor Mediterrani: "Pel Corredor passa el 50% de les exportacions de tota Espanya; que siga una infraestructura sòlida afegeix valor al conjunt del país".

En aquest sentit, ha afirmat que "ara més que mai, es fa imprescindible l'acord" i ha lamentat que "en la Comunitat Valenciana, durant vint anys la dreta no va voler saber res de Catalunya i, en els últims anys, sembla que el Govern català no ha volgut saber res de la Comunitat Valenciana". "Hem avançat més en federalisme en l'últim any que en tots els anys de democràcia, i en això és en el que hem d'insistir", ha afegit el president de la Generalitat, que ha cridat a "reentendre Espanya" tenint en compte que "el centralisme no és intel·ligent i que s'ha d'avançar en la cogoVernança". Per això, ha considerat que "des de les comunitats autònomes no podem estar permanentment dient que el Govern central ha d'actuar, sinó que hem d'estar en el pla de l'acció i la corresponsabilitat".

Així mateix, Ximo Puig ha apostat per "una esquerra oberta, no sectària". "Sempre hi haurà alguns que vulguen tornar a un statu quo del qual hem de sortir, i ho farem amb una mirada progressista, que atenga al fet que ningú es quede enrere en la sortida d'aquesta crisi sanitària", ha manifestat.

ILLA: "LA LABOR DE XIMO PUIG ÉS UN EXEMPLE"

En aquest sentit, el candidat socialista a president de la Generalitat, Salvador Illa, ha considerat a Ximo Puig com "un exemple de lideratge progressista que ha retornat el prestigi a les institucions valencianes". "Vas acabar amb vint anys de decadència en la Comunitat Valenciana", ha reconegut Illa, que ha considerat que la seua aposta per a Catalunya passa per "seguir la línia política" que ha marcat el president en la Comunitat. "Hem de passar pàgina i obrir un temps nou", ha afegit.

"La labor de Ximo Puig és un exemple de gestió, de com posar professionals, servidors públics, al capdavant de les àrees més importants del Govern", ha subratllat el candidat socialista, que ha destacat l'aposta valenciana per "fer política, però també saber gestionar els recursos".

Arxivat a:

Destacats