Ximo Puig destaca que set de cada deu dosis de la vacuna s'han inoculat en els grans centres de vacunació

La campanya de vacunació massiva s'ha dut a terme durant 7 mesos i ha permés administrar 5,3 milions de dosis i immunitzar a 2.997.608 persones

Guardar

Ximo Puig, a l'acte de tancament dels vacunòdroms
Ximo Puig, a l'acte de tancament dels vacunòdroms

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha destacat durant la seua visita al punt de vacunació massiva de la Ciutat de les Arts i les Ciències de València que set de cada deu dosis de la vacuna contra la COVID-19 han sigut administrades en els grans centres de vacunació que aquest dimarts tanquen les portes.

El cap del Consell, que ha estat acompanyat per la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, ha qualificat d'"èxit de la societat valenciana i del personal sanitari" la gestió de la vacunació i s'ha referit a la labor realitzada en els 133 espais habilitats en tot el territori de la Comunitat Valenciana per a immunitzar a la població com a "missió complida".

En concret, ha assenyalat que durant els set mesos en què han estat funcionant aquests centres han sigut vacunades quasi 3 milions de persones (2.997.608) i s'han inoculat un total de 5.328.960 dosis, xifra que representa quasi el 71% de totes les dosis administrades en la Comunitat Valenciana, i que ascendeix a 7,5 milions.

El president ha valorat que la Comunitat Valenciana està per damunt de la mitjana en els principals indicadors de vacunació d'Espanya, que se situa en el primer lloc del món, i en concret ha destacat que el 87,6% de la població a vacunar ja compta amb la pauta completa i que el 90,1% té almenys una dosi.

Cerca activa

En el transcurs de l'acte, el president ha destacat que la campanya d'immunització continua i ha fet una crida a les persones que encara no s'han vacunat a fer-ho, perquè ha considerat "fonamental arribar a la màxima immunització possible".

Per això, ha assenyalat que els centres d'atenció primària continuaran vacunant a qui no estiga immunitzat i realitzaran una "cerca activa" de les persones que encara no estan protegides per a tornar a oferir-los la possibilitat de vacunar-se. D'igual forma, ha oferit la possibilitat que tota persona que encara no estiga immunitzada i vulga vacunar-se puga posar-se en contacte amb el seu centre de salut.

A més, ha explicat que actualment se segueix amb l'administració de dosi de reforç en les residències de majors i a la població immunodeprimida a través dels serveis de medicina preventiva dels hospitals.

2.146 professionals diaris

Durant la seua intervenció, el president ha agraït el treball realitzat per tot el personal sanitari i en concret pels 2.146 professionals que diàriament han atés la població en aquests centres de vacunació massiva, entre personal d'infermeria, administració, tècnic auxiliar i metge.

Els "vacunòdroms" han atés col·lectius essencials com a forces de seguretat i docents, i s'ha citat a tota la població per grups d'edat "des d'una mirada solidària, integrada i democràtica". A més, s'han programat repesques amb cita i s'han obert els centres a la vacunació sense cita.

En un primer moment, al març, els grans punts de vacunació van ser els tres hospitals de campanya, xifra que posteriorment es va ampliar a 22 centres, fins a arribar el mes de maig als 133 punts de vacunació massiva que en la jornada d'aquest dimarts tancaran les portes, excepte Altea i San Miguel de Salinas, que conclouen la seua activitat dimecres i dijous, respectivament, per festivitats locals.

Per províncies, s'han inoculat en aquests grans espais 1.981.014 dosis a Alacant (37,2%); 461.345 a Castelló (8,6%), i 2.886.601 a València (54,2%). Per tipus de vacunes, 3.689.449 dosis injectades són de la farmacèutica Pfizer/ BioNTech (69,2%); 766.136, de Moderna (14,5%); 710.541, d'AstraZeneca (13,3%), i 162.834, de Janssen (3%).

Per centres de vacunació, els més destacats són la Ciutat de les Arts i les Ciències, amb 639.447 dosis administrades; la Ciutat de la Llum d'Alacant, amb 317.701 dosis; IFA Alacant, amb 278.768 vacunes, i l'Auditori de Castelló, amb 189.079 vacunes administrades. En concret, en aquests quatre centres s'han administrat 1.424.995 dosis, la qual cosa ha suposat el 26,7% del total.

Respecte del material emprat en el procés sol en els quatre punts de vacunació més grans (Ciutat dels Arts, IFA, Ciutat de la Llum i Auditori de Castelló) s'han utilitzat més d'1,8 milions d'agulles i 1,6 milions de xeringues.

Destacats