Ximo Puig destaca que les ajudes a la rehabilitació de l'habitatge permetran enfortir aquest "pilar de l'estat del benestar"

El president de la Generalitat ha presidit l'acte de presentació del Pla d'Ajudes 2021 a la rehabilitació i reforma d'habitatges i espais urbans

Guardar

Ximo Puig en presentación Plan Renhata
Ximo Puig en presentación Plan Renhata

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha destacat que les ajudes a la rehabilitació de l'habitatge permetran enfortir aquest "dret fonamental i pilar de l'estat del benestar" i, al mateix temps, contribuiran a "reactivar l'economia i a generar ocupació".

El president ha realitzat aquestes declaracions durant la presentació del Pla d'Ajudes 2021 a la rehabilitació i reforma d'habitatges i espais urbans, en el qual també ha participat el vicepresident segon i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Rubén Martínez Dalmau, i la secretària autonòmica d'Arquitectura Bioclimàtica i Sostenibilitat Energètica, Laura Soto.

Durant la seua intervenció, el president ha assegurat que "per a superar la pandèmia ha d'haver-hi una aliança entre els drets de les persones i la reactivació econòmica", i en aqueix sentit ha destacat la significativa funció del sector vinculat a la construcció en la reactivació.

Ximo Puig s'ha referit a les diferents activitats econòmiques que participen en el sector de la construcció, des de la indústria ceràmica fins als professionals, com els arquitectes que dissenyen els espais, com a peces "fonamentals" en la reactivació econòmica.

Així mateix, el president ha assenyalat que la construcció i la rehabilitació "han d'estar vinculades a la sostenibilitat, a la tecnologia i al benestar de les persones", i ha incidit en la necessitat "ara més que mai" de comptar amb un sector "potent i fort" que al mateix temps "contribuïsca a millorar la qualitat de vida de les persones".

Increment dels fons per a rehabilitació

En el transcurs de l'acte, el president ha destacat l'increment del 30% dels fons destinats a les diverses línies d'ajudes per a la rehabilitació, que superaran enguany els 47 milions d'euros, i entre les quals es troben el Pla Renhata per a reformes interiors (banys, cuina i accessibilitat) finançat amb fons íntegrament de la Generalitat, i les ajudes del Pla Estatal d'Habitatge per a reformes de façanes i cobertes d'edificis, que gestiona la Generalitat juntament amb el Ministeri de Foment.

A més, ha assegurat que s'espera rebre fons europeus, inclosos en el pla de recuperació econòmica de l'Estat, ja que també contempla destinar una part a la rehabilitació. Per al cap del Consell, "rebre més recursos significarà l'enfortiment d'una opció estratègica que consisteix a fer habitatges més adequats per a la ciutadania, i també millorar els espais públics".

Per part seua, el vicepresident segon, Rubén Martínez Dalmau, s'ha referit a les últimes dades publicades per l'Institut per a la Diversificació i Estalvi de l'Energia. Referent a això ha indicat que "el 71.1% dels habitatges valencians són poc eficients en termes energètics i més d'un 28% es troben una situació molt deficients. La qüestió de l'eficiència energètica, per tant, no sols ens apel·la com a consumidors i consumidores sinó, sobretot, com a ciutadania, i també com a Administració".

Martínez Dalmau ha assegurat que "les dades assenyalen el gran marge de millora que hi ha en matèria d'eficiència energètica al parc valencià d'habitatges, però, sobretot, mostren una finestra d'oportunitat per a reactivar i reorientar alguns dels sectors estratègics de l'economia valenciana cap a una innovació basada en la biohabilitalitat". "Per a aprofitar aquesta oportunitat -ha afegit- resulta imprescindible que les institucions assumim un paper actiu, especialment en els pròxims mesos amb la gestió dels fons del Pla Europeu de Recuperació".

Per part seua, la secretària autonòmica d'Arquitectura Bioclimàtica i Sostenibilitat Energètica, Laura Soto, ha posat en relleu la decidida aposta de la Generalitat amb l'execució de dos projectes els objectius dels quals estan alineats amb Europa. "El Pla Renhata recull l'esperit botànic i ha permés que en cinc anys més de 3.500 famílies s'hagen beneficiat d'aquestes ajudes".

En aquesta línia, la secretària autonòmica ha recordat que la convocatòria 2020 va saber adaptar-se a les noves necessitats sorgides per la pandèmia i es va apostar per flexibilitzar i agilitar el procés de presentació de sol·licituds per a contribuir al fet que les llars valencianes siguen "més accessibles, més resilients i més sostenibles".

Pla 'Renhata' 2021

El Pla Renhata compta amb 3.920.000 euros, proveïts íntegrament amb fons de la Generalitat, i la conservació i accessibilitat d'edificis disposarà de 18 milions d'euros, dels quals 15 milions provenen del Pla Estatal d'Habitatge que gestiona la Generalitat juntament amb el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana. Totes dues convocatòries s'emmarquen en el Pla d'Ajudes 2021 a la reforma, rehabilitació i actuacions urbanes que, en total, ascendeix a 47,8 milions d'euros, aproximadament un 30% més respecte a l'exercici anterior.

El Pla Renhata, que enguany compleix la seua cinquena edició, està dirigit a ajudes per a reformes de bany o de cuina i també a aquelles obres per a facilitar l'accessibilitat per a persones amb dificultats de mobilitat. Les subvencions poden aconseguir fins als 12.000 euros, i podran sol·licitar-se fins al 20 de maig. Pel que respecta al pla de conservació i accessibilitat, que inclou obres de millora en les façanes i cobertes, el termini de sol·licitud finalitza el 5 de maig.

A més, cal destacar que la convocatòria 2021 inclou -com ja es va incorporar en 2020- criteris de sostenibilitat que puntuaran en la baremació per a poder optar a major quantitat de subvenció, la qual cosa permetrà aconseguir fins al 50% del pressupost elegible.

Entre les actuacions que es contemplen està l'ús de fusta, tant per a portes com mobles, que provinga de gestió forestal sostenible amb certificació PEFC o FSC o derivats de la fusta les emissions de formaldehid de la qual o metanal estiguen per davall del 50% del límit establit; ús d'aixeteries d'obertura sempre en fred o d'obertura en dues fases i dotades d'airejadors o perlitzadors; instal·lació de cisternes de doble descàrrega; utilització de revestiments ceràmics amb etiquetatge ambiental tipus I, tant per a parets com sòl, entre altres.

També se subvencionarà la instal·lació de sistemes integrats de domòtica que milloren l'accessibilitat i l'autonomia en l'ús de l'habitatge a persones amb diversitat funcional i mobilitat reduïda. Es tracta de subvencionar els sistemes de monitoratge i control remot de portes i equips electrònics, posada en marxa dels mateixos de manera conjunta i realització d'activitats a distància; els sistemes d'activació i desactivació de qualsevol equip del domicili amb un comando de veu; la col·locació de cambres a l'interior de l'habitatge que permeten informar visualment de l'estat de la persona dependent i els sistemes de detecció i alarma d'incendis.

Poden optar a aquestes ajudes tant les obres ja finalitzades, com aquelles actuacions no iniciades o no acabades que estiguen en projecte o que estiguen en curs en el moment de la sol·licitud. Cal recordar que en 2020, aquestes ajudes van permetre beneficiar a un total de 1.483 les famílies.

Arxivat a:

Destacats