Ximo Puig destaca que l'aposta del Govern pel paper central de l'agricultura mediterrània en la nova PAC dóna resposta a una reivindicació 'històrica'

El responsable del Consell subratlla les "perspectives positives" respecte a la campanya citrícola, que consolidarien una posició ja manifestada en l'anterior, "després d'uns anys molt difícils"

Guardar

201015_Foto_2_reunion_Planas
201015_Foto_2_reunion_Planas

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha destacat que l'aposta que realitzarà el Govern estatal davant la UE pel paper central de l'agricultura mediterrània en la nova Política Agrícola Comuna (PAC) constitueix una "notícia històrica" amb la qual donar resposta a una reivindicació de la Comunitat Valenciana "que és quasi tan vella com la pròpia PAC".

El president ha valorat així la decisió comunicada pel ministre d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, de defensar davant la UE que el sector hortofructícola passe a enquadrar-se en les ajudes directes del primer pilar. Ximo Puig ha mantingut una reunió amb el ministre al Palau en la qual s'han abordat les negociacions sobre la PAC, que encaren la seua recta final, així com la situació del sector citrícola.

En una compareixença conjunta després de la reunió, el ministre ha avançat la posició que mantindrà el Govern central en la pròxima reunió perquè la nova PAC tinga un "accent mediterrani", alguna cosa que, tal com ha subratllat, "estarà lligat amb una sensibilitat particular en relació amb la realitat valenciana i l'estructura de les explotacions de la Comunitat Valenciana" que l'Executiu espanyol tindrà "molt presents".

"Aquesta és una notícia històrica per a la Comunitat Valenciana i per a l'agricultura mediterrània", ha assenyalat el president sobre la possibilitat que el sector hortofructícola passe a enquadrar-se en les ajudes directes del primer pilar, i ha indicat en aquest sentit que confia que s'aconseguisca aquesta reivindicació, que suposarà un "avanç substancial per a mantindre la vida digna dels agricultors" i per a continuar desenvolupant l'agricultura competitiva que es practica en l'àrea mediterrània.

"Des del principi volíem que l'agricultura valenciana tinguera acomodament en el primer pilar de la PAC, que hi haguera rendes directes per als agricultors i, a partir d'aquesta posició del Govern d'Espanya, espere que finalment es produïsca", ha agregat Puig.

Luis Planas ha indicat referent a això que un altre element que reforçarà aqueix caràcter mediterrani de la nova PAC és que s'haja aconseguit que, en els nous reglaments, els programes operatius per a fruites i hortalisses "no tinguen un sostre pressupostari previ, sinó que estiguen en funció de les necessitats i de les realitats de despesa i ús de fons".

Campanya citrícola

En relació amb les previsions per a la campanya citrícola, sobre la qual Planas ha destacat que es preveu un major volum i el manteniment dels preus amb "una estirada" del mercat interior i la demanda europea, el president ha celebrat aquestes "perspectives positives, que consolidarien una posició ja manifestada en l'última campanya, després d'uns anys molt difícils.

"No obstant això, lluny d'una autosatisfacció desmesurada, hem d'avançar en la màxima capacitat d'obrir nous mercats", ha manifestat Ximo Puig, que ha coincidit amb el ministre en la importància de comptar amb una interprofessional potent.

D'altra banda, el cap del Consell ha destacat que la Generalitat té "moltes esperances posades" en la presència del sector agroalimentari en la iniciativa Next Generation EU. "Volem modernitzar, digitalitzar i fer sostenible el sector agrícola; és una grandíssima oportunitat i ha de ser un dels vectors fonamentals d'aquest pla que aposta per la digitalització, la resiliència i la sostenibilitat", ha dit.

El titular ministerial d'Agricultura ha avançat, d'altra banda, que set comunitats autònomes començaran a partir d'aquest divendres a abonar les bestretes de la PAC, entre elles la valenciana, que compta amb un import de 31 milions d'euros.

Destacats