Ximo Puig destaca que el 95 % de la població valenciana ja està immunitzada quan es compleix el primer aniversari de la vacunació contra la COVID-19

El president de la Generalitat assegura que tots els estudis evidencien l'eficàcia de la vacunació que "ha salvat la vida de centenars de milers de persones"

Guardar

211227 PRE Foto1 Provavac rdp
211227 PRE Foto1 Provavac rdp

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha destacat que el 94,53% de la població valenciana ja ha rebut la pauta completa de vacunació, la qual cosa suposa haver immunitzat a 4.242.773 persones, quan es compleix el primer aniversari de l'inici de la vacunació contra la COVID-19 en la Comunitat Valenciana. Així ho ha assenyalat després de mantenir una reunió amb persones expertes del Programa Valencià d'Investigació Vacunal COVID-19 (ProVaVac), en la qual també ha participat la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló.

Durant la roda de premsa posterior a la reunió, el president ha assegurat que tots els estudis científics evidencien l'eficàcia de les vacunes contra el coronavirus, "que han permés salvar la vida de centenars de milers de persones".

Així mateix, ha anunciat que el Programa Valencià d'Investigació Vacunal COVID-19 ha acordat realitzar tres nous estudis sobre la seroprevalença en la Comunitat Valenciana, l'impacte crònic de la infecció i sobre la duració de l'eficàcia de la vacuna en la població infantil per a poder decidir quan seria necessària una nova dosi.

En concret, el cap del Consell s'ha referit a la necessitat d'estudiar l'impacte crònic de la infecció amb la finalitat de poder desenvolupar estratègies d'atenció per a reduir la pèrdua de salut crònica permanent i optimitzar el seu benestar.

El president també ha anunciat el canvi de denominació de l'Hospital General d'Alacant que passarà a dir-se Doctor Balmis-Hospital General d'Alacant amb la finalitat de "significar simbòlicament el valor de les vacunes per a superar la pandèmia", ha explicat.

A més, ha valorat la posada en marxa aquest dilluns de la nova aplicació pròpia de la conselleria de Sanitat sobre certificat COVID que facilitarà el compliment d'aquesta mesura que, segons ha assenyalat, "està servint per a augmentar la vacunació" de la població que encara no havia sigut immunitzada.

Revacunació per a mantindre la protecció

Durant la seua intervenció, ha destacat la necessitat de tornar a vacunar-se atés que, segons ha manifestat, "la tercera vacunació és decisiva per a mantindre la protecció". En aquest sentit ha assenyalat que tots els estudis realitzats garanteixen l'eficàcia de la vacunació de la mateixa manera que reflecteixen un descens gradual de la seua eficàcia a partir del quart mes, arribant a descendir al 36% en el cas de Pfizer a partir del huité mes.

El president ha explicat que s'està realitzant un estudi sobre la protecció generada per la vacuna enfront del contagi amb un grup de 9.000 treballadors sanitaris dels 70.000 que existeixen en la Comunitat Valenciana en el qual es demostra que després de la tercera dosi i després de 10 dies "decau clarament el contagi".

Segons ha indicat, l'objectiu de la Generalitat és que a final d'any tots els majors de 60 anys hagen rebut la tercera dosi i que abans del 10 de gener tots els professionals de l'educació tinguen també la dosi de reforç. A més, ha assenyalat que paral·lelament la conselleria de Sanitat està citant a totes les persones vacunades amb Janssen i AstraZeneca, "per la qual cosa es continuarà compaginant la vacunació de les professions essencials i de les cohorts d'edats" ha manifestat.

Balanç de vacunació

En el transcurs de l'acte, el president ha fet balanç del primer any de vacunació en el qual han sigut administrades un total de 9.433.334 dosis, de les quals 3.462.071 a la província d'Alacant, 1.115.540 a Castelló i 4.855.723 a València.

També ha assegurat que si es posaren en fila totes les agulles utilitzades per a administrar els 9,4 milions de dosis aconseguirien 415 quilòmetres, la distància amb cotxe entre Morella o Vinaròs i el Pilar de la Foradada, i que el volum total de dosis administrades ascendeix a 3.600 litres de vacuna aproximadament.

Per al president, aquestes dades demostren "la magnitud de l'operació" que s'ha produït en la Comunitat Valenciana "gràcies als professionals sanitaris i a la corresponsabilitat de la ciutadania", la qual cosa ha suposat aconseguir "xifres de vacunació rècord a tot el món".

Respecte de la distribució de dosi per laboratoris, ha assenyalat que s'han administrat 6,6 milions de dosis de Pfizer-BioNTech, és a dir el 70,7% del total; 1,5 de Moderna-Lonza, la qual cosa suposa el 16,3% del total; un milió d'AstraZeneca, que representen el 10,6%, i més de 221.000 dosis de Janssen, és a dir el 2,4%.

Cal destacar que del total de vacunes, 1.304.747 han sigut dosi de reforç i s'han administrat a persones majors de 60 anys, immunitzats amb Janssen, persones en risc o de serveis essencials.

Finalment, respecte de la vacunació a menors d'entre 9 i 11 anys que s'està duent a terme en els centres escolars, el president ha destacat que un total de 105.898 xiquets i xiquetes, és a dir el 70% de la població d'aquesta edat, ja ha rebut entre el 15 i el 22 de desembre la primera dosi pediàtrica.

Arxivat a:

Destacats