Ximo Puig destaca la 'gran oportunitat' de reforçar llaços amb el Marroc per a impulsar el pol geoestratègic i econòmic del Mediterrani

Guardar

200217_FOTO_2_PRE_MISION_MARRUECOS_RABAT
200217_FOTO_2_PRE_MISION_MARRUECOS_RABAT

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha destacat "la gran oportunitat" de reforçar llaços amb el Marroc i el continent africà per a impulsar "que el Mediterrani torne a ser el centre" d'un pol estratègic i econòmic.

"Àfrica és en gran manera el futur del qual serà la geoestratègia europea i mundial", ha recordat Puig, que ha assegurat que "Espanya té una gran oportunitat en tot el desenvolupament d'Àfrica", per la qual cosa ha advocat per "prendre mesures positives" en aquesta direcció.

Així, el president ha incidit en "la importància estratègica del Marroc" i en les possibilitats del creixement de les relacions amb aquest soci comercial, a través del qual "s'obri una plataforma de negoci per a tota Àfrica".

El president ho ha afirmat davant els mitjans de comunicació des de Rabat, una de les parades de la missió comercial i institucional de la Generalitat al Marroc que, en paraules de Puig, "té com a gran objectiu obrir una porta que massa temps ha estat tancada".

"Espanya i la Comunitat Valenciana han de mirar també cap al sud", ha subratllat el president, que ha explicat que "Àfrica serà el gran continent d'aquest segle".

Per això, ha assegurat que l'objectiu de la Generalitat és assentar des de les relacions comercials i culturals, d'amistat entre pobles, "un sistema de seguretat, de pau" i, al mateix temps, "millorar la vida dels ciutadans a través del creixement econòmic".

"L'objectiu és global", ha assegurat el cap del Consell, que ha assenyalat que "la política ha de servir per a l'economia i l'economia ha de servir també per a la convivència".

Mercat comercial

El cap de l'Executiu valencià ha destacat que la Comunitat Valenciana ha multiplicat exponencialment les exportacions al Marroc en 20 anys. Així, ha subratllat el "canvi substancial" que suposa passar de 100 milions d'euros en exportacions a xifres pròximes als 800 milions, al mateix temps que les importacions valencianes del regne alauí s'acosten als 500 milions.

"Del que es tracta és de buscar un negoci compartit i una visió conjunta" per a "generar un espai comú de creixement econòmic", ha afirmat Puig, que ha explicat que hi ha prop de 2.000 empreses valencianes que tenen relacions comercials amb el Marroc.

En aquest sentit, el president ha assegurat que la Comunitat Valenciana desitja "tindre els millors contactes i llaços d'unió amb el poble marroquí per a "avançar junts des de la pau, el progrés i la llibertat". Per això, ha mostrat "la voluntat de cooperació" del Consell per a "trencar una frontera moltes vegades artificial" amb aquest país.

Missió institucional i empresarial

El president, que ha participat durant el matí en l'homenatge protocol·lari en el Mausoleu de Mohammed V, ha mantingut una reunió amb el ministre marroquí d'Afers exteriors, de la Cooperació Africana i Marroquins Residents a l'Estranger, Nasser Bourita, i un esmorzar de treball amb el ministre d'Indústria, Comerç, Economia Verda i Digital, Moulay Hafid Elalamy.

La missió institucional i empresarial, organitzada juntament amb la Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana (CEV) i la Cambra de Comerç de València, té l'objectiu d'afermar la presència de les empreses valencianes en aquest país i buscar noves oportunitats de negoci que permeten intensificar els llaços comercials entre tots dos territoris.

En el viatge oficial, que discorrerà fins dimecres que ve, 19 de febrer entre Rabat, Casablanca i Tànger, acompanyaran al president el conseller d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafa Climent; el conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Arcadi España, i una representació d'empresaris de la Comunitat Valenciana.

Integren també la delegació valenciana que acompanya al president de la Generalitat, el secretari autonòmic per a la Unió Europea i Relacions Externes, Joan Calabuig; el secretari autonòmic d'Ocupació, Enric Nomdedéu, i la directora general d'Internacionalització, María Dolores Parra.

A més de la Cambra de Comerç de València i la Confederació Empresarial Valenciana, viatjaran amb la delegació valenciana representants de les següents empreses: IDAI Nature, Redit, AVIA, LIC (Llevantina, Enginyeria i Construcció), Brainstorm Multimèdia, Grup Erum, Grup Romeu, Ramón Esteve, Carnes Félix, Xocolates Valor, Tecnospan, Rolser, Vectalia, Air Nostrum, Grupotech, Stadler, Balearia i Citrosol.

Arxivat a:

Destacats