Ximo Puig destaca l'aposta per generar estabilitat perquè el talent investigador romanga en la Comunitat Valenciana

El president de la Generalitat ha participat en l'acte 'GenT: 3 anys d'incorporació del talent' que ha reunit les investigadores i investigadors que participen en aquest programa

Guardar

GenT
GenT

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha destacat la necessitat de "generar estabilitat" i "propiciar que el talent investigador romanga en la Comunitat Valenciana" de manera que puga ser "aprofitat pel conjunt de la societat".

Així ho ha manifestat en l'acte 'GenT: 3 anys d'incorporació del talent al sistema d'innovació de la Comunitat Valenciana', al qual també ha assistit la consellera d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, Carolina Pascual.

Durant la seua intervenció, el president ha valorat el treball de les investigadores i investigadors que participen en el programa GenT, i ha mostrat el seu compromís de continuar impulsant aquest programa que permet el retorn dels qui desenvolupen el seu treball en l'àmbit internacional perquè puguen incorporar-se al sistema valencià d'investigació.

Així mateix, ha assegurat que "invertir en ciència suposa invertir en les persones, en el futur i en el benestar de la societat" i s'ha mostrat convençut que per a aconseguir que un país cresca "necessita arrelar-se en la ciència, en el desenvolupament i en la investigació": Per aquestes raons, el president ha afirmat que el programa GenT no respon a una "visió identitarista" sinó a una "visió absolutament oberta".

Per al Cap del Consell, "la ciència constitueix una palanca indiscutible de futur, per la qual s'ha d'apostar en aquesta dècada d'oportunitats que comencem". En aquest sentit ha assenyalat que, gràcies al suport dels fons europeus Next Generation, la Comunitat Valenciana podrà desenvolupar projectes en els quals serà clau "la resiliència i la sostenibilitat i la transformació digital".

Estabilitat i desburocratització

Durant la seua intervenció ha fet referència a la necessitat de donar estabilitat al sistema d'investigació, perquè segons ha dit "la ciència no sap d'eleccions ni de legislatures". Per això ha assenyalat que per a assegurar l'estabilitat de les institucions d'àmbit científic creades, es garantirà la seua permanència "més enllà dels períodes associats a una dinàmica de caràcter curtterminista".

Així mateix, ha destacat la necessitat de mantenir una col·laboració publicoprivada, assegurant que és fonamental una connexió ferma entre ciència, científics i empresariat per a donar seguretat i consolidar les ocupacions del personal investigador.

D'altra banda, també ha mostrat el seu compromís per la desburocratització, ja que la burocràcia administrativa "no ha de dificultar la consolidació dels treballs de recerca que van més enllà d'un període determinat, encara que no estiga exempta dels controls i de l'avaluació necessària", ha manifestat.

Atracció, generació i connexió de talent

Per part seua, la consellera Carolina Pascual ha destacat que "no hi ha millor inversió que la del talent perquè, encara que pot ser que els seus beneficis no siguen immediats, perduren en el temps i tenen un poder multiplicador que arriba a tots els racons de la societat".

Per això, ha assenyalat que l'estratègia de la Generalitat Valenciana en ciència i investigació "responen a dues qüestions centrals, d'una banda a atracció, generació i connexió de talent, i d'altra banda a transferència del coneixement, i en tots dos casos les i els investigadors tenen un paper protagonista". En aquest sentit ha indicat que ja hi ha 100 investigadors Gen-T, dels quals 84 incorporats, i ha anunciat 38 noves places per a enguany.

A més, Carolina Pascual ha anunciat que la conselleria impulsarà "la creació d'un servei d'atenció en els centres d'investigació amb la finalitat de fer costat a les persones que han estat fora del país a l'hora d'incorporar-se al nostre sistema".

En aquesta mateixa línia, ha apostat per "impulsar la figura dels GenT dins del sistema investigador i també dins del món acadèmic, amb la finalitat que la investigació d'excel·lència puga oferir la seua visió pràctica i la seua capacitat en la formació universitària de la Comunitat Valenciana".

Referent a això, ha destacat que, tal com ha recomanat la taula de persones expertes per a la creació del pla de finançament de les universitats públiques valencianes, un dels eixos fonamentals del pla serà la promoció del talent en el sistema universitari, mitjançant polítiques d'atracció, generació i consolidació del talent.

En l'acte també han participat les investigadores distingides GenT Juana María Delgado Saborit, del Grup d'Investigació Epidemiologia Perinatal, Salut Ambiental i Investigació Clínica de la Universitat Jaume I; i M. Reyes Calvo Urbina, responsable del Laboratori de Materials Bidimensionals Quàntics de la Universitat d'Alacant; així com Fernando T. Maestre Gil, director del Laboratori d'Ecologia de Zones Àrides i Canvi Global i premi Jaume I 2020 en la categoria de Protecció del Medi Ambient; i Gonzalo Abellán, president de l'Associació GenT i investigador distingit en l'Institut de Ciència Molecular (ICMol) de la Universitat de València.

Pla GenT

El Programa per al suport a persones investigadores amb talent (Pla GenT) va nàixer en 2017 com una aposta decidida del Consell per a la recuperació, atracció i consolidació del talent en el sistema valencià d'investigació, desenvolupament i innovació per a afrontar els reptes econòmics i socials del futur.

Des de la seua posada en marxa, el pla ha aconseguit atraure, retenir i consolidar la carrera d'investigadores i investigadors d'excel·lència internacional en totes les àrees del coneixement perquè desenvolupen els seus projectes d'I+D+i en universitats públiques i centres d'investigació de la Comunitat Valenciana. El pressupost que la Generalitat Valenciana dedica a aquest programa va créixer un 69%, passant dels 7,1 milions pressupostats en 2020 als 12 milions d'euros previstos per a enguany.

Els seus objectius específics consisteixen a elevar el nivell d'excel·lència del sistema valencià d'I+D+I, incrementar la presència internacional de l'activitat investigadora valenciana i la captació de fons europeus destinats a donar suport a la investigació a les fronteres del coneixement, així com la retenció en el sistema valencià d'I+D+i de joves investigadors amb projecció internacional, donant suport a l'inici i desenvolupament dels seus projectes d'investigació.

El Pla GenT contempla tres ajudes: CIDEGENT, per a Investigadores i investigadors doctores d'excel·lència; CDEIGENT, per a doctores i doctors amb experiència internacional; i SEJIGENT, destinat a júniors investigadors excel·lents en el sistema valencià. Fins al moment, la Comunitat Valenciana compta amb 100 investigadores i investigadors GenT.

El novembre de 2020 les subvencions CIDEGENT del programa han sigut reconegudes i homologades pel Ministeri d'Universitats com d'excel·lència científica, a aquest efecte de l'expedició de les certificacions I3 per a investigadors de programes d'excel·lència, nacionals o internacionals.

Arxivat a:

Destacats