Ximo Puig defensa la consideració dels cítrics com a "producte sensible" i reclama mesures enfront de la "competència deslleial"

El president de la Generalitat s'ha reunit amb el ministre d'Agricultura a qui ha agraït el suport del Govern d'Espanya davant la UE

Guardar

El president de la Generalitat, Ximo Puig, amb el ministre d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas
El president de la Generalitat, Ximo Puig, amb el ministre d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha advocat per un comerç "net i digne, sense competència deslleial" en el qual "tots competisquen en les mateixes condicions", i ha agraït el suport del Ministeri d'Agricultura a la consideració dels cítrics com a 'producte sensible' a Europa.

Així ho ha manifestat aquest dijous en la roda de premsa prèvia a la seua reunió amb el ministre d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, en la qual ha anunciat que mantindrà una reunió pròximament a Brussel·les amb el Fòrum Citrícola Valencià amb la finalitat de continuar defensant els interessos d'aquest sector fonamental per a l'economia valenciana.

Respecte de la sol·licitud a la Comissió Europea de qualificar als cítrics com a 'producte sensible', el cap del Consell ha assegurat que es tracta de "fonamental" per a garantir "la reciprocitat amb tots els països" en l'àmbit comercial.

Aquesta mesura reivindicada pel sector citrícola, la sol·licitud del qual havia de ser plantejada per un estat membre, contribuirà a fer front a les distorsions que estan produint en el mercat les cada vegada majors importacions de taronges sud-africanes.

En aquest sentit, tal com ha traslladat el sector citrícola, es considera necessari revisar les condicions de l'acord comercial amb Sud-àfrica, quan es compleixen cinc anys des de la seua entrada en vigor, i en concret limitar els mesos en què es poden importar cítrics d'aquest país, així com fixar quantitats màximes per a evitar la caiguda de preus per als productors valencians, a conseqüència de la sobreoferta per la introducció de varietats més tardanes procedents d'aquest país que competeixen directament amb els cítrics valencians.

Tractament de fred a les importacions

En el transcurs de l'acte, també s'ha abordat la necessitat que la Unió Europea impose el tractament de fred a les importacions de productes peribles de fora de la Unió Europea com a mesura eficaç per a evitar l'entrada de noves plagues al mercat comú, com així ha sol·licitat el Ministeri d'Agricultura a la Comissió Europea.

En concret, la petició consistiria a aplicar el protocol que han de complir les exportacions valencianes en la majoria de països amb els quals es comercia. A més, es disposa d'un informe de l'Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA) que posa de manifest que les importacions de productes hortofructícoles procedents de països com Sud-àfrica requeresquen aquests procediments de seguretat alimentària per a evitar la introducció de plagues.

En definitiva, el president de la Generalitat ha agraït la implicació del Ministeri d'Agricultura en la defensa dels interessos citrícoles valencians davant la Unió Europea, i en concret el seu compromís per obtenir les esmentades condicions de reciprocitat comercial, que constitueixen una reivindicació irrenunciable tant per al Consell com per al mateix sector citrícola.

Increment de perceptors de la PAC

Per part seua, el ministre d'Agricultura ha destacat que la Comunitat Valenciana està sent un dels "eixos fonamentals de la recuperació del conjunt d'Espanya" i s'ha referit al sector agroalimentari com a "pilar de la resistència i de la recuperació".

En aquest sentit, ha anunciat que abans del 31 de desembre traslladarà a Brussel·les el pla estratègic respecte de la Política Agrícola Comuna que presenta importants novetats per a l'agricultura i el sector primari de la Comunitat Valenciana. En concret, ha explicat que la proposta permetrà incrementar el nombre de perceptors de les ajudes, "que podran acollir-se dins de la reserva nacional a aquesta nova PAC".

103 milions per a modernització del regadiu

Planas també ha avançat que el ministeri destinarà en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència un total de 103 milions d'euros, durant 2021 i 2022, per a la modernització del regadiu de la Comunitat Valenciana, la qual cosa la situa com la segona autonomia amb major dotació de fons per a modernització i millora d'infraestructures de reg.

D'altra banda, el ministre s'ha referit al sector de l'arròs, del qual ha destacat la seua contribució a la preservació ambiental de zones com la marjal Pego Oliva o el parc natural de l'Albufera de València, i ha assenyalat la necessitat d'impulsar "la imatge de qualitat i diferenciació en la seua projecció comercial".

Llei per a evitar el desaprofitament alimentari

En el transcurs de l'acte també s'ha assenyalat que València acull, durant els dies 11 i 12 de novembre, el primer dels fòrums que el ministeri ha organitzat en el marc de la consulta pública de l'avantprojecte de Llei de Prevenció de les Pèrdues i el Desaprofitament Alimentari, l'aprovació del qual està prevista per al segon trimestre de l'any 2022.

Referent a això, cal destacar que la Comunitat Valenciana és líder en la distribució comercial, amb grans operadors en el sector dels supermercats i en empreses proveïdores compromeses amb la reducció del desaprofitament d'aliments per a aconseguir una societat més sostenible, objectiu en el qual treballen des de fa anys.

Arxivat a:

Destacats