Ximo Puig avisa que el finançament autonòmic no es pot abordar "simplement des de la perspectiva del PSOE"

Demana que tampoc es faça des del "frentisme" d'unes CCAA contra unes altres o contra el Govern i tampoc des del "dúmping fiscal"

Guardar

El president de la Generalitat, Ximo Puig
El president de la Generalitat, Ximo Puig

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha assegurat hui que el finançament autonòmic no es pot abordar "simplement" des de la perspectiva del PSOE, però tampoc des del "frontisme" d'unes autonomies contra unes altres o des del "dúmping fiscal". Per això, ha reclamat un "pacte de país" per a garantir l'estat del benestar.

Així ho ha afirmat el líder valencià a la seua arribada a la reunió convocada hui en la seu socialista de Ferraz, en la qual els presidents autonòmics del PSOE han sigut convocats per la direcció del partit per a tractar de concitar una postura comuna en matèria de finançament autonòmic. Una reunió que es produeix dies abans de la convocada pel president gallec, Alberto Núñez Feijóo, per a abordar aquesta qüestió i al fet que ja han confirmat la seua assistència alguns presidents autonòmics socialistes.

Puig ha deixat clar que el debat del finançament autonòmic "no es pot encarar des del frontisme, cap frontisme, ni d'unes CCAA contra unes altres, ni frontisme contra el Govern".

En la seua opinió, es tracta de garantir un estat del benestar "potent" i creu que per a això "no es poden fer paranys en el solitari" i tampoc es pot fer "dúmping fiscal". "No es pot no generar una cultura federal de cooperació, d'això es tracta", ha recalcat. Però, en ser preguntat si creu que ha d'haver-hi una veu única en el PSOE en aquest assumpte, Ximo Puig també ha deixat clar que "tampoc es pot abordar simplement des de la perspectiva del PSOE".

En aquest sentit, considera que en aquest assumpte estan concernits "tots els partits, totes les formacions, no sols polítiques, sinó també sindicals, empresarials". Per això, creu que el que s'hauria de fer és arribar a un "gran pacte de país per al finançament de l'estat del benestar".

Ha recalcat que cal pensar en l'interés general tenint en compte que, al final, l'objectiu és que tots els ciutadans espanyols tinguen uns serveis públics d'alta qualitat. Per això, ha plantat la necessitat de garantir que hi haja una "suficiència financera de les CCAA" perquè, en la seua opinió, si es garanteix això, es garanteix l'estat del benestar.

De fet, ha posat com a exemple que això s'ha vist en la pandèmia, quan s'ha demostrat "el fonamental que és tindre una sanitat pública, una educació pública de qualitat". "Això --ha insistit-- cal finançar-ho adequadament".

A més, ha assenyalat que "estan en les CCAA aquestes competències". Per tant, ha precisat que d'una banda s'està parlant de la "suficiència" i per una altra de l'"equitat", és a dir, "la igualtat entre els ciutadans espanyols a l'hora de decidir els serveis públics".

Destacats