Ximo Puig assegura que l'avançament electoral no és una decisió de Madrid

El President també ha recalcat que tampoc és per por de que Compromís li avance

Guardar

Ximo Puig TVE
Ximo Puig TVE

El president i candidat socialista, Ximo Puig, ha assegurat aquest dimecres que l'avançament electoral és una decisió que no ha pres Madrid ni ha adoptat per por de què Compromís li avance si les eleccions autonòmiques no coincideixen amb les generals sinó que l'ha decidida per a "singularitzar" a la Comunitat Valenciana amb un calendari electoral propi com la resta de comunitats històriques.

Puig, en una entrevista en 'Els desdejunis de TVE' recollida per Europa Press, ha insistit que és "evident" que és una decisió que "no ha agradat" a Compromís, però ha subratllat que aquesta formació no és el seu "adversari polític", sinó "un soci lleial" amb el qual treballaran junts "més enllà d'una data electoral".

En aquesta línia, ha mantingut que el que han fet junts és "tan important" que "cal defensar aqueixa obra comuna i prolongar-la en el temps" i ha comentat que en qualsevol cas en una coalició "sempre hi ha desacords" com també "n'hi ha en les majories absolutes però hi ha hagut lleialtat i la tornarà a haver-hi" i de fet des de Compromís ja diuen que "van en la mateixa direcció".

A més, ha recordat que el va avançar electoral "no és una qüestió d'ara" sinó que fa un any ja va parlar de "singularitzar" la Comunitat Valenciana perquè era "una ambició de tot el valencianisme tindre un calendari electoral propi" com les comunitats històriques.

Puig ha explicat que va comentar amb el president del Govern, Pedro Sánchez, la seua intenció i que "sempre" ha sigut "extraordinàriament respectuós" perquè té clar que "representa a la Comunitat Valenciana i no al PSOE" i que les autonomies "no poden ser dirigides des de Madrid". Així mateix, ha destacat que amb Sánchez "ha millorat la relació" entre Espanya i la Comunitat perquè tenen "una complicitat" i dóna suport, encara que amb "matisos", la seua política territorial i les seues polítiques socials.

PER INTERÉS DE LA COMUNITAT

A més, ha descartat que haja pres aquesta decisió per un "càlcul electoral", ja que "la volatilitat" de les enquestes és "enorme". "No sé si eixirà bé però la meua decisió està fonamentada en l'interés de la Comunitat Valenciana", ha assegurat Puig, que ha recalcat: "els ciutadans sabran triar, no són autònomes que en la mateixa elecció depositen el mateix vot".

D'aquesta manera, ha insistit que "se singularitza" a la Comunitat després de "molts anys invisibilitzada" i "plena de tòpics" després de l'"imaginari del Llevant feliç". Així mateix, ha assenyalat que aquest va avançar propiciarà una major mobilització i "com més vote la ciutadania més legitimitat tenen els resultats i afavoreix la democràcia".

D'altra banda, ha lamentat que "el marasme" de la qüestió catalana està "tapant el problema territorial d'Espanya" i ha insistit que "ha d'haver-hi igualtat entre ciutadans però singularitat de territoris".

Destacats