Ximo Puig assegura que l'acord per a impulsar l'hidrogen verd és un avanç cap a la descarbonització

El protocol signat aquest dilluns amb Enagás s'emmarca en el projecte H2MED que planteja la creació del primer corredor d'hidrogen verd de la UE

Guardar

Signatura de l'acord entre Generalitat i Enagás
Signatura de l'acord entre Generalitat i Enagás

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha assegurat que l'acord signat aquest matí amb l'operador energètic Enagás constitueix un avanç cap a la descarbonització i "la sostenibilitat econòmica i social" de la Comunitat Valenciana.

Així ho ha manifestat durant l'acte en el qual ha subscrit el protocol general d'actuació, al costat del conseller delegat d'Enagás, Arturo Gonzalo, per a impulsar el desenvolupament de l'hidrogen renovable a la Comunitat Valenciana.

Ximo Puig ha assenyalat que l'aposta per l'hidrogen verd constitueix un "canvi disruptiu" i una "gran oportunitat per a canviar el nostre paradigma de creixement i desenvolupament econòmic" que, segons ha explicat, permetrà generar recursos necessaris per a "consolidar l'estat del benestar".

En el transcurs de l'acte, el cap del Consell s'ha referit a les dificultats que han suposat els costos energètics en els últims mesos, i s'ha mostrat convençut que "l'única garantia de futur és seguir per la via de la descarbonització".

En aquest sentit, ha assenyalat que "és moment per a accelerar l'ús d'energies renovables" i ha ratificat l'aposta de la Comunitat Valenciana per passar de ser una comunitat depenent de combustibles fòssils a aconseguir la sobirania energètica i arribar a ser exportadora d'energia renovable.

Per la seua banda el conseller delegat d'Enagás ha assenyalat que la Comunitat Valenciana consume el 15% del total del gas consumit a Espanya, a més de rebre el 17% del total del gas del país, per la qual cosa ha assegurat que es tracta d'"una part clau de la seguretat de subministrament a Espanya i, per punt, de la seguretat de subministrament a Europa".

Arturo Gonzalo ha explicat que l'Eix de Llevant del projecte H2MED tindrà com a protagonista a la Comunitat Valenciana. Aquest projecte suposa la construcció de 450 quilòmetres d'hidroductes, que connectaran pel sud amb la vall de l'hidrogen de Cartagena i amb el nord amb l'Eix de l'Ebre, i amb el mateix hidroducte Barcelona- Marsella, el conegut com el BarMar.

La inversió estimada és de 575 milions d'euros i permetrà atendre el consum dels grans centres industrials de Comunitat Valenciana, principalment del sector ceràmic de Castelló, la química i la petroquímica, i en general la producció industrial de la vall de Sagunt, l'aeroport de València i els tres ports de les províncies de la Comunitat Valenciana.

Corredor d'hidrogen verd

L'acord signat aquest dilluns estableix les línies de col·laboració per a desenvolupar infraestructures a la Comunitat Valenciana per al transport i emmagatzematge d'hidrogen renovable, considerat com un vector energètic clau per a la transició energètica.

El protocol s'emmarca en el projecte H2MED, que planteja la creació del primer corredor d'hidrogen verd de la UE que connectarà la xarxa energètica de la península Ibèrica amb França i el nord d'Europa, la qual cosa permetrà posicionar a Espanya com el primer 'hub' d'hidrogen verd de la UE.

H2MED va ser presentat al desembre per Enagás, juntament amb els Transmission System Operators (TSOs) de Portugal i França, com a candidat per a Projecte d'Interés Comú (PCI) per a rebre finançament europeu. Aquesta iniciativa contempla l'engegada de l'Eix de la Cornisa Cantàbrica, l'Eix de la Vall de l'Ebre i l'Eix Alce, que transcorre en part per la Comunitat Valenciana i que unirà Castelló amb Múrcia, a més de connectar amb l'Eix de la Vall de l'Ebre.

Cal destacar que a la Comunitat Valenciana els principals sectors beneficiaris d'aquesta iniciativa seran el sector ceràmic de Castelló, la indústria química i petroquímica i l'entorn industrial de la Vall de Sagunt, a més de l'Aeroport de Castelló i les iniciatives vinculades als ports de les tres províncies. Aquests potencials centres de consum seran objecte d'especial seguiment per a aquest acord.

Amb la signatura d'aquest acord, la Comunitat Valenciana fa un pas més en la seua estratègia per a promoure una economia regional sostenible i contribueix a una transició justa, al mateix temps que enforteix el seu desenvolupament socioeconòmic. Per la seua banda, Enagás reforça el compliment d'un dels objectius anunciats en la presentació del seu Pla Estratègic 2022-2030: impulsar infraestructures dedicades a l'hidrogen renovable.

Destacats