Ximo Puig aposta per descentralitzar les institucions de l'Estat i 'redibuixar' el mapa de les infraestructures

Guardar

Ximo Puig durant la seua intervenció en la clausura del seminari 'Espanya Polifònica'
Ximo Puig durant la seua intervenció en la clausura del seminari 'Espanya Polifònica'

El president de la Generalitat ha apostat per descentralitzar les institucions de l'Estat i "redibuixar" el mapa de les infraestructures per a fer realitat una "Espanya policèntrica".

Així ho ha assegurat durant la seua intervenció en la clausura del seminari 'Espanya Polifònica', organitzat pel Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana i la Càtedra Prospect CV 2030 de la Universitat de València, al qual també ha assistit el vicepresident segon i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Héctor Illueca, i el conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler.

El president ha assenyalat que les institucions de l'Estat constitueixen una palanca generadora de creixement en el territori on se situen, per la qual cosa ha reclamat la seua distribució més enllà de la capital. Així mateix, ha advocat per convertir Espanya en un "sistema intel·ligent connectat en xarxa per criteris econòmics i socials" que contribuïsca a la cohesió i prosperitat "de tots, no sols del centre".

En aquest sentit, ha reiterat la necessitat d'accelerar el Corredor Mediterrani o l'Atlàntic, com una qüestió de "justícia, de sentit comú i de rigor en la despesa pública".

Durant la seua intervenció, el president ha defensat la necessitat de redefinir el paper de les autonomies en la governabilitat de l'Estat i racionalitzar el repartiment de recursos per a donar resposta als actuals desafiaments territorials als quals s'enfronta Espanya. En aquest sentit ha exposat els quatre eixos de la 'via valenciana' per a abordar les reformes necessàries davant l'"independentisme i el nacionalisme uniformitzador"; l'efecte capitalitat; l'infrafinançament i el "dúmping" fiscal; així com la invisibilitat i la despoblació d'alguns territoris.

En concret, respecte de la seua aposta per una Espanya polifònica, Puig ha advocat per aconseguir que totes les veus que conviuen a Espanya siguen escoltades "en els grans mitjans i en les institucions", i ha reivindicat també que la veu d'Espanya siga construïda a partir de totes les aportacions.

El cap del Consell ha destacat que l'actual marc constitucional "dona marge per a més governança compartida" i ha assegurat que és moment d'aprofundir en eixa senda de "federalisme pràctic", per la qual cosa ha proposat establir la Conferència de Presidents com a via estable de diàleg, reglamentar les Conferències Sectorials, i avançar en la reforma del Senat.

Així mateix, ha reclamat una Espanya harmònica en la qual es garantisca els recursos justos i en igualtat de condicions per a afrontar la recuperació i superar les desigualtats, per això ha reiterat la urgent necessitat de disposar d'un nou sistema de finançament, així com d'una política fiscal harmonitzada que acabe amb la deslleialtat i el dúmping fiscal.

Finalment, ha apostat pel diàleg i establir aliances, des del respecte a les diferències, i evitant "frontismes i partidismes", per a aconseguir una Espanya "més justa, més viable i millor".

Arxivat a:

Destacats