Ximo Puig anuncia projectes en l'àmbit científic per valor de 425 milions d'euros per a enfortir l'Estratègia de Recuperació de la Comunitat Valenciana

Guardar

puig-estado-alarma-valencia
puig-estado-alarma-valencia

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat la presentació de projectes en l'àmbit científic a la Unió Europea, per valor de 425 milions d'euros, per a enfortir l'Estratègia de Recuperació de la Comunitat Valenciana.

El màxim responsable del Consell ha explicat, en el seu discurs en l'acte d'obertura del curs acadèmic universitari 2020-2021 en la Universitat d'Alacant, que la resposta valenciana al pla d'acció europeu per a la recuperació de la Comunitat s'ha alineat entorn dels 3 grans objectius marcats des de Brussel·les: digitalització, sostenibilitat i resiliència.

Així, en el primer conjunt de projectes que presentarà el Consell al Govern d'Espanya, en el marc de cooperació entre l'Executiu nacional i la Unió Europea, es troben iniciatives com la creació d'una institució valenciana per a la incorporació d'investigadors d'excel·lència internacional; un programa específic de transferència de resultats d'investigació a les empreses; el programa Prometeo per a grups d'investigació d'excel·lència; el suport a l'inici i consolidació de la carrera de joves investigadors; un programa de subvencions per a realitzar inversions en infraestructures i equipament d'R+D; la implementació del Pla GenT amb nous fons europeus, i un programa de coneixement i talent per a la competitivitat.

"En definitiva -ha prosseguit Puig-, aquests són alguns dels 410 projectes que hem preparat i discutit amb forces polítiques i agents socials i econòmics", perquè el Govern d'Espanya els canalitze amb la finalitat d'"aconseguir l'aprovació en la primavera de 2021 per part de la Comissió Europea".

"Gran estratègia per la ciència"

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha advocat per concertar "una gran estratègia per la ciència", "fora de cotilles polítiques i del curtterminisme", per a garantir "estabilitat" i la "progressió del coneixement".

"Institucions i empreses hem de passar de les paraules als fets", ha afirmat el cap del Consell, qui ha apostat per "augmentar clarament la inversió en investigació" en un moment "en el qual s'ha obert una finestra d'oportunitat" de mà de la Unió Europea.

"La resposta de la Unió Europea ha sigut diametralment diferent de la de la crisi financera de la primera dècada del segle", ha recordat el màxim responsable de l'Executiu Valencià, perquè "s'ha dissenyat un pla d'acció" i "des del primer moment, es va prendre la decisió de no deixar caure a cap país ni a cap generació en el camí".

Segons Puig, "el model social europeu s'ha vist reforçat" i, amb el suport a la cohesió, "cal passar de les paraules als fets" i oferir una resposta des dels diferents països "i, en el nostre cas, des de la Comunitat Valenciana".

"Així -ha continuat el president- hem generat un espai d'acord i hem intentat que aquesta societat, en un moment excepcional, busque solucions excepcionals", que, en la seua opinió, "passen per l'acord, pel consens i pel diàleg permanent". "Això no significa que s'exigisca cap xec en blanc a ningú, tot el contrari; és autoexigència col·lectiva", ha reblat.

Estratègia Valenciana d'Innovació, Digitalització i Intel·ligència Artificial

El president de la Generalitat ha assegurat que des del Govern valencià es continuarà "amb tots els programes d'actuació" en l'àmbit universitari com ara l'augment de les beques per a l'estudi, la reducció de les taxes o el desplegament de l'Estratègia Valenciana d'Innovació, Digitalització i Intel·ligència Artificial, "en la qual el paper de les universitats és fonamental".

Segons Puig, la Intel·ligència Artificial, que ha definit com "l'electricitat del segle XXI", té a Alacant el Centre Ellis de referència europea, i comptarà amb una escola de postgrau en la qual participaran totes les universitats valencianes.

Destacats