Ximo Puig anuncia la licitació de les obres de l'edifici d'hospitalització del Clínic de València amb un pressupost de 70 milions d'euros

Destaca que ja s'ha licitat el 38% del pla d'infraestructures sanitàries

Guardar

Hospital Clínic de València
Hospital Clínic de València

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat la licitació de les obres de l'edifici d'hospitalització del Clínic de València amb un pressupost de 70 milions d'euros i un termini d'execució de 28 mesos.

Així ho ha assenyalat després de mantenir una reunió sobre infraestructures sanitàries amb la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, i la secretària autonòmica de Model Econòmic i Finançament, i comissionada de la Presidència per a la coordinació dels subministraments de la Generalitat enfront de la COVID-19, María José Mira.

Segons ha explicat Ximo Puig, l'ampliació i remodelació de l'hospital Clínic de València "és una gran prioritat per a l'atenció sanitària a València" pel que "continua avançant" i ja s'han licitat obres que suposen una inversió superior a 111 milions d'euros.

Amb aquesta actuació es dona resposta a una "reivindicació històrica de dècades desatesa per altres governs", així com a una "exigència sanitària" per a atendre les necessitats del segon departament de salut amb més població de la Comunitat Valenciana, que assisteix a 345.000 habitants.

A més el president ha insistit en l'aposta del Consell per reforçar la sanitat pública valenciana, especialment "després de la lliçó de la pandèmia", i ha assegurat que és necessari disposar d'un sistema de salut públic "de la millor qualitat i que preste la millor atenció possible" per al que s'està avançant en la millora de les infraestructures sanitàries.

En aquest sentit, ha destacat que actualment ja s'ha licitat el 38% del pla d'infraestructures sanitàries i que l'any vinent s'aconseguirà una xifra rècord d'inversions en aquesta matèria que superarà els 435 milions d'euros.

Nou edifici d'hospitalització del Clínic

El nou edifici tindrà 23.700 metres quadrats distribuïts en dos soterranis, planta baixa, entreplanta per a instal·lacions, huit nivells per a ús sanitari i administratiu, i una planta de coberta per a instal·lacions. A més, albergarà els serveis de diagnòstic per imatge i radiologia intervencionista, la unitat de vigilància intensiva i l'àrea de rehabilitació.

En concret, sis de les plantes estaran destinades íntegrament a hospitalització en les quals s'allotjaran 144 habitacions, 8 consultes de rehabilitació i 9 d'hemodiàlisi i diàlisi peritoneal.

Actualment s'estan ultimant els treballs de fonamentació de l'edifici que van ser adjudicats, al costat de la demolició de la construcció existent prèviament, per 3 milions d'euros el mes de febrer passat.

En suma, els nous edificis d'hospitalització i consultes de l'Hospital Clínic en els quals s'està treballant comportaran una inversió total de 111,6 milions d'euros. Aquestes actuacions permetran incrementar en un 54% la superfície del centre hospitalari que afegirà 36.624 metres quadrat més als 67.694 metres quadrats existents en l'actualitat. A més, disposarà de 144 habitacions i 240 llits més, i fins a 288 si fora necessari; 194 noves sales de consultes i 26 boxs més de vigilància intensiva.

Edifici de consultes externes i segon edifici d'hospitalització

Cal recordar que el mes d'octubre passat van començar les obres de rehabilitació de l'antiga Escola Universitària Tècnica Agrícola (EUITA), per valor de 36,8 milions d'euros, que albergarà les consultes externes del complex hospitalari.

L'edifici albergarà 177 consultes de diferents especialitats, urgències, 84 llocs d'hospital de dia oncològic, l'hospital de dia multidisciplinari, una sala d'actes, l'aulari i els serveis d'atenció al pacient.

A més d'aquestes obres, en futures fases es contempla l'enderrocament de l'actual edifici de consultes externes situat en la part posterior de l'hospital Matern-Infantil per a la construcció d'un segon edifici d'hospitalització connectat al nou edifici de nou plantes, amb una superfície de 12.203 metres quadrats i 136 habitacions dobles.

Respecte de la fase final, contempla remodelar les instal·lacions de l'actual edifici principal de l'hospital Clínic, per a escometre la construcció de quiròfans, ampliació de radiodiagnòstic i urgències, adequació de sales d'hospitalització i zona administrativa.

Inversió rècord en infraestructures sanitàries

En els pressupostos de 2022 la Generalitat destinarà 435 milions d'euros a inversions en infraestructures i tecnologia sanitàries. Es tracta de la major inversió realitzada en aquest àmbit, que duplica la inversió de 2021 i que suposa multiplicar per 6,5 la inversió destinada en 2015.

El president ha explicat que s'ha impulsat la inversió en sanitat pública per a atendre la crisi generada pel coronavirus, enfront d'altres situacions de crisis patides en el passat en les quals es va decidir reduir la inversió sanitària a "mínims històrics", com els 32 milions destinats en 2013.

Del capítol d'inversions, es destinaran 385,94 milions d'euros per a infraestructures i tecnologia i en concret, 91,35 milions en Atenció Primària, 259,5 milions en Hospitalària (un 130% més), 9 milions per a l'edifici del centre d'investigació biomèdica d'excel·lència d'Alacant Isabial, i 28,5 milions en salut mental i mitjana i llarga Estada.

Amb aquestes inversions, la Generalitat durà a terme 93 actuacions de les quals 53 en centres de salut (26 nous), 33 en hospitals (3 nous); 4 en centres d'especialitats; dos en el centre de transfusió, i una altra més en el centre d'investigació Isabial.

Actuacions en execució

En aquests moments hi ha en execució infraestructures sanitàries per valor de 192,4 milions d'euros, entre les quals destaquen la rehabilitació de l'edifici de consultes externes de l'Hospital Clínic de València, per 38,6 milions d'euros; la reforma per a HACLE i salut mental de l'Hospital Militar Quart de Poblet-Mislata, per 32,1 milions; la construcció de l'Hospital d'Ontinyent, per 31,3 milions; la construcció del centre de salut i d'especialitats Campanar-Ernest Lluch de València, amb una inversió de 26,6 milions; així com l'equipament i posada en servei de l'edifici oncològic de l'Hospital Provincial de Castelló, amb una inversió de 4,1 milions d'euros.

Així mateix, cal destacar la construcció del CSI Rois de Corella de Gandia i centre d'atenció al dany cerebral adquirit, casa del pacient i centre de salut pública, per 15,8 milions d'euros; la construcció del bloc quirúrgic de l'Hospital d'Elx, per 11,7 milions; la reforma i ampliació de les urgències i la Unitat de Curta Estada de l'Hospital General d'Alacant, per 5,9 milions; la remodelació i ampliació de les urgències de l'Hospital Sant Joan d'Alacant, per 4 milions, i l'ampliació i reforma del CSI Catarroja, per 5,2 milions d'euros.

Licitacions en 2021

D'altra banda, durant 2021 s'han licitat obres per valor de 230,3 milions d'euros, entre les quals destaca l'ampliació de l'Hospital Clínic de València, per 111,6 milions; l'ampliació de l'Hospital Marina Baixa a La Vila Joiosa, per 60 milions d'euros; la reforma i ampliació de l'Hospital militar de Quart de Poblet/Mislata, per 33 milions d'euros; i la reforma i ampliació d'urgències de l'Hospital General de Castelló per 4,2 milions.

També s'han licitat enguany l'hospital de dia i oncologia de l'Hospital Sant Joan d'Alacant, per 1,8 milions; l'ampliació i reforma del CS Petrer II, per 4,7 milions, i del CS Algemesí per 2 milions; i diferents actuacions en els centres de salut de Torrent III, Coix, Vinaròs II, Condomina d'Alacant, i del consultori auxiliar de Moncofa.

Destacats