Ximo Puig anuncia una ampliació del Fons de Cooperació Municipal de fins a 50 milions d'euros

Qualifica de "molt positius" les dades de l'atur referits al mes de febrer, ja que la Comunitat Valenciana és l'autonomia que més ha reduït la desocupació i ja aconsegueix les 2.050.000 persones ocupades

Guardar

Ximo Puig al Fòrum de Municipalisme
Ximo Puig al Fòrum de Municipalisme

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat una ampliació de la quantia econòmica del Fons de Cooperació Municipal de 10 milions d'euros, per la qual cosa aquest fons passarà el pròxim any a distribuir entre els municipis de la Comunitat Valenciana un total de 50 milions d'euros.

Així, l'ha avançat durant la seua intervenció en el Fòrum de Municipalisme organitzat per Levante-EMV, en el qual ha recordat que la Generalitat va engegar aquest fons d'ajuda als municipis en 2017, ja que cap govern anterior ho havia fet malgrat haver-se aprovat l'any 2000.

Ximo Puig ha explicat que es tracta d'un instrument de suport financer, que permet "incrementar la solvència i capacitat dels ajuntaments", en el qual també participen les Diputacions de Castelló i València, i ha lamentat la negativa de la Diputació d'Alacant de participar a través d'aquest mecanisme en el finançament dels municipis de la seua província.

El cap del Consell ha valorat l'aliança entre institucions per a abordar dificultats i generar oportunitats i, en aquest sentit, ha destacat que la Generalitat, malgrat el seu infrafinançament, també ha engegat altres tres fons de finançament municipal a través dels quals ha distribuït 330 milions d'euros en els últims anys. En concret es tracta del Fons Antidespoblament, el Fons de Municipis Turístics i el Fons de Gestió Forestal, l'ordre de la qual de convocatòria ha avançat que serà publicada pròximament.

Augment de l'ocupació

D'altra banda, el president ha realitzat una valoració de les dades de l'atur referit al mes de febrer, publicats aquest dijous, que ha qualificat de "molt positius" per a la Comunitat Valenciana, ja que és l'autonomia que més ha reduït la desocupació en aquest últim mes, i ja aconsegueix les 2.050.000 persones ocupades.

Aquestes dades mostren que l'atur ha descendit en 1.632 persones, el nombre d'afiliacions a la Seguretat Social ha augmentat en 7.836 persones, i més del 50% dels contractes són indefinits. Referent a això, Ximo Puig ha agraït el treball fet al costat dels ajuntaments per a engegar iniciatives generadores d'ocupació, que segons ha indicat constitueix "la gran preocupació de la ciutadania" i una prioritat per al Consell.

Projectes finançats amb fons europeus

Durant la seua intervenció, el president ha animat a aprofitar l'oportunitat que suposen els fons europeus Next Generation i ha destacat que actualment més de 360 ajuntaments ja tenen algun projecte finançat amb aquests fons. Referent a això, ha indicat que la Generalitat ha desplegat un grup de més de 300 especialistes en gestió de fons europeus entre municipis i mancomunitats per a oferir assessorament especialitzat i assistència presencial a tots aquells que busquen finançament.

Destacats