Xarxa CLIA: el nou altaveu de xiquets i adolescents pertanyents als consells d'infància municipals de la Comunitat Valenciana

La Conselleria ha convocat reunions a Alacant, València i Castelló de la Plana per a abordar qüestions relacionades amb la xarxa autonòmica de participació infantil

Guardar

Reunió Xarxa CLIA
Reunió Xarxa CLIA

La Vicepresidència Segona i Conselleria de Servicis Socials, Igualtat i Habitatge ha promogut trobades de col·laboració amb els consells locals de València, Alacant i Castelló de la Plana integrats en la Xarxa CLIA (consells locals d'infància i adolescència) per a establir directrius conjuntes en matèria de participació infantil i en la promoció dels drets de la infància i l'adolescència en accions futures.

La directora general de Família, Infància i Adolescència i Repte Demogràfic, Elena Albalat, ha explicat que amb estes trobades s'han volgut abordar les "qüestions principals que afecten la xarxa autonòmica de consells locals, especialment les referides a l'estabilitat i al suport per part de la Conselleria, a més dels aspectes relacionats amb el funcionament".

Durant este mes s'han mantingut reunions amb 110 tècnics i tècniques i dinamitzadors dels consells locals d'infància i adolescència de 62 ajuntaments de les tres províncies.

Actualment, la Comunitat Valenciana compta ja amb 72 consells locals que funcionen com a òrgans consultius i de participació de xiquetes, xiquets i adolescents en tots els assumptes que els afecten, directament o indirectament, en l'àmbit municipal.

Elena Albalat ha assenyalat que s'ha impulsat la Xarxa CLIA per a "donar veu" prop de 1.700 xiquets, xiquetes i adolescents que a hores d'ara participen en les estructures dels consells d'infància municipals de la Comunitat Valenciana.

En este sentit, ha destacat la participació infantil "com un dels principis bàsics del sistema d'atenció a la infància i adolescència d'este executiu" i, per a fer-lo, l'any passat es van destinar més de 900.000 euros a 112 entitats locals per a desenvolupar programes que promocionen els drets i la participació infantil i adolescent. Per a 2024, estes ajudes s'incrementen fins a un milió d'euros.

De les 1.700 xiquetes, xiquets i adolescents que participen activament en estos òrgans consultius, per àmbit territorial, 254 pertanyen a municipis de la província de Castelló; 1.074, a la província de València, i 372 es troben participant en les estructures de consells locals de la província d'Alacant.

La responsable d'Infància i Adolescència de la Conselleria s'ha referit també als dos òrgans autonòmics que també funcionen de manera activa i participativa: el Consell d'Infància i Adolescència de la Comunitat Valenciana i el Consell Infantil i Adolescent del Sistema de Protecció, els dos com a organismes impulsats per la Generalitat amb l'objectiu de "comptar amb l'opinió de xiquetes, xiquets i adolescents i portar a la pràctica, així, el dret que tenen a ser escoltats col·lectivament en els assumptes que els concernixen".

Elena Albalat ha avançat la realització durant el segon semestre de l'any d'unes jornades de participació infantil en l'àmbit municipal per a "poder compartir experiències i aportacions" de tots els ajuntaments que componen la xarxa CLIA actual.

Destacats