"Vox és 'efecte souflé'. Molts governs progressistes podran reeditar-se"

Guardar

Jaume Giner
Jaume Giner

La situació política actual és estranya: noves formacions, 'vella política' i moltes opinions. Naixen pactes i es trenquen uns altres, i un xicotet problema en la capital sembla ser una muntanya en el conjunt nacional. Jaume Giner és politòleg i Responsable d'Elaboració Política, Estudis i Programa en Esquerra Unida del País Valencià (EUPV), i està creu que molts dels governs progressistes valencians aconseguiran reeditar-se. Està convençut que, en part gràcies al "toc d'atenció" que ha sigut els resultats electorals a Andalusia, la mobilització de l'esquerra es traduirà en uns "bons resultats" electorals.

Eres pessimista amb la situació política?

No, en realitat no. Sí que crec que depén un de cada context. En cada lloc hi haurà un resultat diferent. En general no sóc pessimista, crec que no s'aconseguisca el mateix resultat que en 2015, amb un context molt concret de ‘destrossa de la dreta’, pitjor que encara així molts dels governs progressistes que en 2015 es van ajudar a pujar, es mantindran. De fet, jo diria que la majoria.

Creus que en les municipals, després de les generals, es mantindran aquests governs progressistes?

En les municipals, probablement, és on més possible siga mantindre'ls i més difícil que es contagie tot el clima electoral estatal, molt polaritzat. Crec que allí on s'ha fet un bon treball, es mantindran els governs. Pel que conec des d'EUPV, que estem en molts ajuntaments, crec que es mantindran. No és així en alguns llocs, com per exemple Alacant, on va haver-hi molts problemes.

Creus que a Alacant és difícil que guanye l'esquerra?

A Alacant va haver-hi una moció de censura. Va començar perquè l'alcalde del PSOE tenia sospites de corrupció, que desgasta. L'esquerra valenciana gana en molts costats precisament perquè té un discurs i propostes molt clares contra la corrupció anterior. I clar, quan eres tu el que la fas, et cau tot. Després també l'escàndol de la trànsfuga… Hi ha molta crispació i això, al final, beneficia a la dreta sempre.

Creus que separar les dues eleccions és positiu?

'Veus a Casado, Abascal i Rivera i semblen ells els ‘guerracicilistas’ quan proclamen barbaritats'

Sí, perquè en l'àmbit municipal no es trasllada tant la polarització estatal. Fins i tot la gent que estem en política també ens genera això un rebuig. Cada dia els mateixos discursos, molt incendiaris. A més, sempre ens han dit a l'esquerra que érem ‘guerravicilistas’... Després veus a Casado, Abascal i Rivera i semblen ells els ‘guerracicilistas’ quan proclamen barbaritats. Al final això també genera rebuig. Per tant, separar les eleccions generals i municipals em sembla bé. En l'àmbit autonòmic, potser, no tant. El problema serà que el 26 de maig, quan estiguen amb les negociacions del govern central, es votaran les autonomies… Pensar que hui dia unes autonòmiques, un mes després de les generals, tindran un discurs diferent de l'estatal i se centraran a nivell autonòmic és mentida. A Andalusia ja va passar amb mesos de marge, ara passa més i més passarà per les negociacions del Govern central. I més en un país que encara no s'han acostumat al fet que qui governe ha d'arribar a pactes, la qual cosa l'enrareix molt més. Les últimes investidures han sigut traumàtiques, tothom pegant-se amb tots, després donant-se la mà… Va ser molt estrany i això pot generar problemes.

Poden els resultats de les generals mobilitzar a l'esquerra en les autonòmiques i generals?

Poden passar totes dues coses. Al final són hipòtesi. Si guanya l'esquerra, també pot generar un efecte, diguem, d'‘apostar a cavall guanyador’. Per a la gent que sempre és ‘més guay’ apostar per Fernando Alonso quan guanyava totes les carreres que quan se li trencava el cotxe. D'altra banda és veritat que, si guanya la dreta, té lògica que es genere aqueix efecte movilizador. Però Andalusia, per desgràcia per als companys i ciutadans d'allí, ja ha generat aqueix efecte. Al final som la gent més crítica i a vegades ens encantem fàcilment, però ja està dient tothom “no, no, és que és igual, vota a l'esquerra perquè el que ve és molt pitjor”.

A què creus que es deu la irrupció de Vox?

Crec que hi ha diverses qüestions. Primer, a qui puga comparar a Vox amb el Moviment 5 Estreles a Itàlia o Salvini, o Le Pen a França, amb Trump… No compartisc absolutament res aqueix discurs.

No entra en la categoria de “la nova ultradreta europea”?

No, no és obrerista. Durant un temps, sobretot quan es parlava en termes de populisme, es parlava de dos blocs: el neoliberalisme i totes les seues extensions, i els ‘derrotats’ o perdedors de la crisi. Vox no és això. Viu de qüestions que sempre s'havien usat com a discurs però que mai van penetrar tant, com és el tema de la immigració, el masclisme o l'exaltació d'aqueixa Espanya que podria exaltar qualsevol ministre franquista en els anys 60. Perquè no és un problema d'exaltar a Espanya, sinó de com s'exalta, que és d'una manera totalment reaccionària. També sorgeix perquè el PP, una vegada perd el poder, comença a descompondre's. El PP no era només la unitat entorn d'un discurs molt ampli dins del centredreta fins a l'extrema dreta, sinó la unió de molts interessos de molta gent que volia governar d'una forma o una altra. En el PP sempre han hagut moltes ànimes que fins ara han conviscut. De fet Celia Villalobos, que dimitia fa poc, ho va comentar i va deixar entreveure: ella ha estat a favor de molts dirigents i en contra de molts altres, i sempre ha estat en llocs molt importants. Quan es va? Quan això s'ha enfonsat ja. Quan Rajoy va començar a perdre el poder, la gent es va anar anant a Vox. I clar, ser regidor i cobrar 3.000 € ara mateix és més fàcil amb ells perquè hi ha poca gent. Si et portes bé amb el qual mane… I més ara que no hi ha primàries.

A Andalusia Vox va tindre una major presència en els llocs amb rendes altes. Creus que això es donarà també a València?

Crec que Vox és una escissió, en l'àmbit sociològic i electoral, del PP i de Ciutadans. Evidentment Vox traurà més vots en zones de rendes altes, estic convençut. Ara, fins a on arribarà ací? Crec que això d'Andalusia és un cas molt concret que no passarà en cap altre lloc. Que entre en altres llocs, és possible. Que servei un percentatge de vots com el va traure a Andalusia el veig molt difícil en l'àmbit autonòmic i local.

En els mitjans es parla molt de Vox com una força important en les pròximes generals.

Sí, però això és també una mica ‘efecte souflé’. Amb Podemos, per exemple, va haver-hi enquestes que li posaven com a primera força. És difícil saber si això és cert o no perquè fins al dia que es vota no es veu. Però és veritat que dir que alguna cosa té pinta de guanyar, genera més atracció. Però d'ací al fet que es traduïsca, finalment… No crec que tinga tan bons resultats com a Andalusia. Evidentment hi haurà pics. Que en el barri de Salamanca traguen més vots que a Vallecas, jo el signaria i a més apostaria diners amb qualsevol al fet que serà així. Que això li done per a guanyar, no ho crec.

EUPV es presenta al Congrés amb Podem. I localment?

De forma local, tant Podem com nosaltres sempre hem tingut autonomia municipal. Entenem que, al contrari que PP o Vox que fins i tot des de Madrid fan les llistes, qui millor coneix un municipi és qui millors decisions pren. Nosaltres volem fomentar pactes, perquè entenem que dins de l'espai polític som forces bastant pròximes, sobretot a nivell electoral. Però serà una decisió al final de cada col·lectiu. De moment les sensacions són bones.

I l'Entesa?

Nosaltres estem a favor. Creiem que és factible i positiu. No és només important el congrés, que és el que més es veu, sinó també el Senat, que genera molts problemes. Al marge que després siguem partidaris d'una reforma perquè tinga unes competències més de cambra territorial, no de segona lectura i cementeri d'elefants.

En les eleccions de 2015 EUPV no va entrar a l'Ajuntament de València. Creus que ho farà enguany?

Ací entenc que hi haurà confluència amb Podem, que hui dia es veu representat per València en Comú -encara que ells insisteixen que no és el mateix-. Sí, done per fet que s'entrarà i que caldrà veure el tema del govern, el qual pot ser que siga més difícil a València ciutat.

Creus que els problemes de Podemos a Madrid pot influir a les confluències i partits de la resta de territoris?

'No crec que la ciutadania castigue com va castigar al PP fa 4 anys'

No deuria. A pesar que en moltes ocasions, per desgràcia, acaba sent així. Al País Valencià hem sigut una de les primeres autonomies importants a aconseguir un pacte i ningú parla per tots costats si “Podrà passar com en la Comunitat Valenciana que…?” i en canvi amb Madrid, si passa una cosa bona, guai, si és dolent, pot contaminar. Ací som responsables i el que hem de dur a terme ho portem. Que això de Madrid afecte o no afecte… És possible, al final afectarà tot el que els mitjans de comunicació vulguen que afecte, però no tant ací. A més tinc entés que Errejón demanarà el vot per Unides Podem en les generals i entenc que, llavors, el demanarà en les autonomies.

Apostes, llavors, per la continuïtat progressista en la Comunitat Valenciana.

Sóc optimista. S'ha governat bé. Algunes coses poden no haver-se fet tan bé, però no crec que la ciutadania castigue com va castigar al PP fa 4 anys. Allò era insuportable. Ara en 2019 el que podem oferir, més que un govern de resistència al fet que vinga la dreta, és la dinàmica contrària. En 4 anys s'han eliminat moltes coses dolentes, s'han començat algunes coses bones, i ara el que queda és fer realment les transformacions que necessitem. Necessitem, a escala de País Valencià, certes polítiques que requereixen compromís real, molta valentia i d'una aposta decidida amb projectes que va més enllà d'una legislatura. Crec que es reeditarà el govern, que estarem nosaltres i que, per tant, ens anirà millor a partir de 2019 que del que sembla que ara mateix passarà.

Creus que la desmobilització de l'esquerra a Andalusia també es veurà en la Comunitat? La fragmentació de la dreta és bona per a l'esquerra?

Depén. La fragmentació sempre és bona mentre tots els que competisquen, entren. A Madrid, si Errejón, IU i Podemos van pel seu costat -que espere que canvie-, si les tres forces superen el 5% de barrera electoral i entren, amb quasi tota seguretat traurien més escons juntes. El problema és si alguna no entra. És causa de la Llei Electoral. Per a la dreta, el mateix. Crec que ací no hi haurà la desmobilització de l'esquerra que va haver-hi a Andalusia, perquè ací tampoc tenim el PSOE andalús i s'han fet coses bones. El toc d'atenció ja ha sigut a Andalusia. Llavors, si entren en tots dos blocs les tres forces, dependrà de la mobilització. Però com una de les tres falle… Adéu.

Arxivat a:

Destacats