Vilar sobre el frau d'EMT: "Descobrir les fallades és bo per al Govern del Rialto"

Guardar

Ramón Vilar PSPV
Ramón Vilar PSPV

El portaveu adjunt del PSPV a l'Ajuntament de València i membre de la comissió de treball que investiga el frau de quatre milions detectat en l'Empresa Municipal de Transports (EMT), Ramón Vilar, ha considerat que "és bo" per a "la credibilitat del Govern del Rialto", l'executiu local que conformen Compromís i els socialistes, "esbrinar les fallades que s'hagen pogut produir" perquè es done eixa estafa més enllà de les responsabilitats de la treballadora acomiadada després de detectar-se aquesta anomalia.

Així, ha insistit en la conveniència de continuar treballant en eixa direcció malgrat la "incomoditat" que per al PSPV, com a membre del govern municipal, pot suposar mantenir-se en aquesta posició. Els socialistes han assenyalat en diverses ocasions que no circumscriu la responsabilitat del succeït en l'exempleada, fins al seu acomiadament cap d'Administració, mentre que Compromís la dirigeix cap a aquesta persona i l'entitat bancària que va executar les transferències bancàries.

"Malgrat la incomoditat que ens pot produir i que no és fàcil de gestionar, nosaltres volem que s'aclarisquen les responsabilitats perquè són diners públics de tots els valencians i valencianes", ha assegurat el també regidor d'Hisenda en una entrevista a Europa Press. "La nostra posició no és còmoda però és claríssimament clara" i "ho fem en benefici de la credibilitat del Govern del Rialto", ha afirmat com a responsable socialista.

En aquesta línia, ha opinat que "el govern en el seu conjunt entendrà que el fet de voler esbrinar les fallades que han pogut produir-se, entre altres coses perquè no es tornen a produir, és bo per a la credibilitat del mateix govern" local, ha agregat. "Alguna cosa no ha funcionat bé quan falten mitjançant una estafa, que alguna vegada he qualificat de potinera, quatre milions d'euros dels valencians" en la companyia pública, ha agregat. "És difícil de creure que tot ha funcionat de meravella", ha dit.

Ramón Vilar ha assenyalat també que la informació que s'està traient de les sessions de la comissió investigadora apunten a "altres faltes de control" a més de les quals podria haver comés l'extreballadora de l'EMT. "El caire que pren la comissió és que probablement hi ha hagut mancades de control", ha exposat l'edil, que ha afirmat que el seu grup municipal vol "determinar si pot haver-hi altres errors de control per part de la direcció de l'empresa".

Així mateix, el portaveu adjunt del PSPV ha apuntat a les possibles responsabilitats de l'entitat bancària que va acceptar i va dur a terme les transferències dins del frau. "Entenem que l'entitat bancària haurà de fer front a les seues responsabilitats. Per això volem que el Banc d'Espanya es manifeste", ha declarat sobre aquest tema.

"ESTRANY"

Vilar ha destacat que "cal tindre en compte que les entitats financeres tenen uns protocols d'obligat compliment marcats pel Banc d'Espanya" i derivats de "normatives europees, molts antisblanqueig de capitals" i ha qualificat d'"estrany" que en aquest frau "huit transferències a comptes corrents --"per més de quatre milions d'euros", ha subratllat-- fora de la Unió Europea -- no foren detectades" abans "pels protocols de l'entitat i comunicades a l'empresa per a la seua reconfirmació". Ha ressaltat que una altra entitat "va ser requerida per a fer aquestes operacions i es va negar".

El portaveu adjunt del PSPV, que ha recordat que va ser el seu grup el que va proposar i el que presideix la comissió de treball que investiga el frau, ha precisat que el que s'analitza en ella "no és la gestió de l'EMT" com a companyia pública sinó el succeït entorn de l'estafa. "No estem avaluant la gestió de l'EMT com a tal. Estem exclusivament dedicats a intentar aclarir el possible sobre l'estafa a la qual ha sigut sotmesa l'empresa", ha explicat.

L'edil ha afirmat que s'ha de "determinar si hi ha hagut responsabilitats per omissió de control, per falta de protocols de control o per incompliment d'eixos protocols en cas d'existir" i ha matisat que no és parlar de "responsabilitats penals, civils o patrimonials que les establirà el jutjat a partir de la investigació policial en curs" sinó "de les quals s'equipararien al que se solen dir responsabilitats administrativa-política".

"Ha de quedar ben clar que no estem investigant ni qüestionant la gestió de l'EMT, si ha comprat 20 o 200 autobusos, de quin tipus són o la contracta de gasoil, sinó "un fet puntual de moltíssima gravetat" per a saber "per què s'ha pogut produir l'estafa", ha plantejat, al mateix temps que ha ressaltat el "molt interés" per "recuperar l'estafat, tot o el que siga possible".

En aquesta línia, Vilar ha destacat la petició que ha fet "insistentment" per a denunciar el succeït "davant el Banc d'Espanya i ha repetit que els socialistes "no limitem la responsabilitat" del frau "sobre la persona que ja està denunciada en el jutjat", en al·lusió al comiat.

VETLAR PEL COMPLIMENT DE CONTROLS

"La responsabilitat de la treballadora es veurà via judicial. El que volem determinar és si algú que tenia atribucions en l'escala orgànica de l'empresa sobre aquesta empleada no ha vetlat pel compliment de controls i protocols", ha asseverat el representant socialista en la comissió d'investigació. "Nosaltres volem saber què ha passat en el procés intern de l'empresa", ha insistit.

Així, ha comentat que en cas que es detecten altres responsabilitats en el si d'aquest òrgan "les posarem de manifest en benefici de la credibilitat del govern del Rialto". "Si és tan fàcil estafar quatre milions a una empresa pública amb una sola persona implicada per acció o omissió --ja ho dirà el jutjat-- no hi ha empresa hui dia que puga estar a resguard d'estafes similars", ha conclòs Ramón Vilar.

Destacats