Vicent Marzà i Jordi Sebastià presentaran candidatures a les primàries de Compromís per a les europees

Guardar

L'Exconseller d'Educació, Cultura i Esport, Vicent Marzà
L'Exconseller d'Educació, Cultura i Esport, Vicent Marzà

El diputat i portaveu adjunt de Compromís en Les Corts Valencianes, Vicent Marzà, i l'exdiputat de la coalició en el Parlament Europeu i exalcalde de Burjassot Jordi Sebastià han anunciat este dissabte les seues respectives intencions de presentar candidatura a les primàries de la coalició per a les eleccions europees del pròxim mes de juny.

Així ho han comunicat tant Marzà com Sebastià, tots dos militants de Més-Compromís --un dels tres partits que integren la coalició--, el dia en què precisament el Consell Nacional de Més ha ratificat l'acord amb Sumar per a la candidatura dels pròxims comicis europeus del 9 de juny i el reglament de primàries, pel qual el representant de Compromís ocuparà el tercer lloc de la llista del partit de Yolanda Díaz.

L'acord haurà de ser ratificat per la militància de Compromís en una consulta que s'inicia este dissabte 13 d'abril i que s'allargarà fins al dilluns 15. A partir del dissabte 20 d'abril, les persones candidates podran realitzar la seua campanya. El procés conclourà el 25 i 26 d'abril amb la votació telemàtica per a finalitzar el dissabte 27 amb la presencial.

"FER EL PAS"

D'una banda, Marzà, en declaracions als mitjans, ha confirmat la seua intenció de presentar-se a les primàries després d'haver escoltat "molts companys i companyes" del partit que li han proposat "fer este pas". "Tenim la necessitat d'estar sí o sí els valencians a Europa de manera directa (...), per a continuar contribuint a millorar la vida de la gent des del Parlament Europeu", ha expressat.

Marzà ha reivindicat la necessitat de "construir una nova Europa al servici del conjunt dels valencians i valencianes i de les seues institucions" que "lluite contra els discursos d'odi de l'extrema dreta", que "treballe pels drets lingüístics, el feminisme i els drets LGBTI" i que "defenga els interessos dels treballadors".

Per tot això, ha argumentat la seua disposició a optar a ser la persona que represente a Compromís a Europa, amb el propòsit d'"ocupar eixe espai polític per a beneficiar al conjunt de la ciutadania valenciana" i, alhora, "construir una nova Europa que pare d'una vegada per sempre els discursos d'odi" i que estiga "al servici de les nacions i els pobles".

"REFLEXIÓ RÀPIDA"

El que fora conseller d'Educació amb els governs del Botànic i actual diputat i portaveu adjunt de Compromís en Les Corts ha agraït als companys de partit que li han donat suport en les últimes hores --alguns d'ells els diputats Gerard Fullana, Maria Josep Amigó o Verònica Ruiz, entre altres-- i ha reconegut que ha hagut de fer "una reflexió ràpida" després de l'acord aconseguit este dijous entre Compromís i Sumar.

"Hem treballat moltíssim des del grup parlamentari per a coordinar esta transició d'un grup parlamentari de govern a un grup parlamentari d'oposició. Tenim companys i companyes que ho fan de manera magnífica, que estan treballant moltíssim i que són magnífics diputats que superen fins i tot el treball que poguera fer jo", ha argumentat.

Precisament per això, ha considerat que l'actual és un "bon moment" per a fer este pas, una vegada que el grup parlamentari en Les Corts està "totalment coordinat i alineat", amb unes polítiques d'oposició per a fer que el govern de "la dreta i l'extrema dreta no dure més de quatre anys".

"ÉS MOMENT DE DEBATRE"

D'altra banda, Marzà ha defés el procés de primàries "obertes al conjunt de la ciutadania", que ha qualificat de "magnífic", ja que demostra que Compromís "som diferents a la resta de partits" perquè "qualsevol persona pot participar per a decidir qui pensa que li pot representar millor".

De fet, s'ha mostrat convençut que, "qualsevol persona" que poguera presentar-se a les primàries, representaria "molt bé" a Compromís en el Parlament Europeu. "Tenim gent magnífica en el nostre partit", ha ressaltat.

En tot cas, ha assenyalat que ara és "moment de debatre" i de "posar propostes sobre la taula" i ha recalcat que la construcció d'"una nova Europa" en el moment actual és "molt diferent de la qual hi havia fa tan sols quatre, cinc o sis anys". Per això, ha insistit que és "el moment de fer eixos passos i aportar eixa experiència".

Marzà ha remarcat que resulta "evident" la necessitat de "continuar avançant" i que "una veu valenciana" siga present a Europa per a "fer front" a projectes "especulatius" com la línia de Molt Alta Tensió (MAT) a Castelló o l'ampliació del Port de València, així com a "l'extrema dreta del govern de la Generalitat", al mateix temps que "propose i construïsca solucions per a la majoria dels treballadors del nostre país".

Sobre este tema, ha enumerat qüestions com crear una directiva contra la violència de gènere a nivell europeu i una altra per a vetlar pels drets lingüístics dels valencians. "Això només ho podrà fer Compromís", ha reivindicat, per la qual cosa s'ha oferit per a "continuar la labor" de Compromís per a "transformar el nostre país des de les institucions" i fer-lo en una com el Parlament Europeu, "que també és nostra".

"L'INICI DE LA REMUNTADA"

D'altra banda, Jordi Sebastià, qui ja fora eurodiputat de Compromís entre 2014 i 2016, a més d'exalcalde de Burjassot i exdirector de relacions externes de l'IVACE amb el Botànic, ha comunicat també que durant el Consell Nacional de Més ha ratificat la seua candidatura a les primàries, al mateix temps que ha animat a participar en el procés.

"Les eleccions europees seran l'inici de la remuntada de Compromís i la fi del govern PP-Vox", ha assegurat en una publicació en el seu perfil en la xarxa social 'X' (antiga Twitter).

Destacats