Educació organitza unes jornades d'assesorament al professorat amb l'alumnat refugiat d'Ucraïna

Aquestes xarrades informatives es desenvoluparan el 28 i 29 de març amb taules redones i ponències amb experiències concretes

Guardar

Dos alumnes pinten amb els colors de la bandera d'Ucraïna a un col·legi
Dos alumnes pinten amb els colors de la bandera d'Ucraïna a un col·legi

La Conselleria d'Educació, Cultura i Esport ha organitzat unes jornades específiques dirigides al professorat valencià amb el títol 'Compromís socioemocional amb les famílies procedents d'Ucraïna'. Se celebraran telemàticament el dilluns 28 i el dimarts 29 de març i ja està disponible la inscripció per a tot el professorat interessat en el següent enllaç.

Les sessions compten amb ponències i taules redones d'experts de l'equip d'Inclusió Educativa de la Conselleria, persones orientadores, assessories de formació del professorat de la Conselleria, professorat de cursos de valencià i castellà per a persones estrangeres de les escoles d'adults, mares ucraïneses voluntàries, direccions de centres educatius que ja han acollit alumnat refugiat ucraïnés i famílies d'acollida.

Segons el conseller Vicent Marzà, "era necessari establir aquesta activitat perquè el nostre professorat tinga totes les eines i els recursos al seu abast per a fer front a una nova situació excepcional com és l'acollida d'alumnat amb unes característiques molt especials: xiquetes, xiquets i joves ucraïnesos que estan venint a la nostra terra fugint de l'odi i la barbàrie d'una guerra. El que això suposa i el que suposa haver-se separat de pares i familiars que estan en el front bèl·lic és duríssim, tant per a ells com per a les seues mares, a la qual cosa se suma que, de la nit al dia, la seua vida ha canviat radicalment".

Aquesta jornada forma part de les diferents accions establides pel departament del conseller Vicent Marzà des de principis del mes de març, relacionades amb la coordinació de l'escolarització i el reforç de recursos específics d'inclusió educativa i de mediació lingüística necessaris per al poble ucraïnés acollit al territori valencià.

Cal recordar que s'ha elaborat un protocol específic d'acollida als centres educatius d'alumnat refugiat ucraïnés, que va dirigit al professorat valencià disponible en aquest enllaç.

Pel que fa a serveis de mediació lingüística, la Conselleria d'Educació va activar un espai web que inclou una guia bàsica de conversa perquè la puga utilitzar qualsevol institució, una base de persones voluntàries lingüístiques i recursos tecnològics de traducció. Es pot consultar en aquest enllaç.

A més, també s'està donant servei educatiu a les persones adultes que ho sol·liciten en centres educatius de Formació de Persones Adultes de les poblacions i la Conselleria està tramitant grups extra de castellà i valencià per a estrangers en algunes escoles oficials d'idiomes. Així, les escoles d'adults ja estan donant formació en castellà per a estrangers a 89 refugiats de guerra d'Ucraïna majors d'edat: 16 a les comarques de València, 10 a les de Castelló i 63 a les de València.

Escolarització dels menors i albergs

La Conselleria d'Educació està coordinant, amb els consells escolars municipals, l'escolarització de població de menors ucraïnesos que arriben a diferents localitats valencianes.

"Estem posant a l'abast de les comunitats educatives les necessitats que es generen. En la majoria de casos s'escolaritza els xiquets i les xiquetes als centres educatius on hi ha places en les poblacions en què es requereix i el sistema està assumint bé aquest fet. No obstant això, allà on es concentren més arribades, estem obrint unitats educatives específiques i dotant-les de personal i de material. Ara mateix tenim activades o en procés 18 unitats d'aquestes característiques a Torrevieja, Guardamar del Segura, Sant Joan d'Alacant, Dénia i Vila-real", ha explicat el conseller Marzà.

En aquests moments, Educació de la Generalitat ja atén més de 1.200 escolars refugiats d'Ucraïna. Es tracta, d'una banda, de 1.067 menors que hi han arribat amb les seues famílies pels seus propis mitjans i que la Conselleria està escolaritzant als centres educatius valencians de les localitats on són acollits; i, d'altra banda, més de 130 fills i filles de famílies que ja estan acollides en albergs de la Generalitat i que han arribat ací pels mitjans de cooperació humanitària institucional.

La majoria dels 1.067 menors refugiats ucraïnesos que ja estan escolaritzats en centres educatius sostinguts amb fons públics és alumnat de Primària, 581 xiquets i xiquetes, seguit de l'alumnat d'Infantil, amb 255, i d'ESO, amb 227 joves, però també hi ha un alumne d'Educació Especial i tres de Batxillerat.

Per comarques, la gran part d'aquest alumnat refugiat està escolaritzat en centres educatius d'Alacant, amb un total de 588. Els centres educatius de les comarques de València escolaritzen 400 xiquets i xiquetes, i els de Castelló, 79.

Pel que fa als fills i filles de famílies acollides en albergs de la Generalitat, hi ha més de 130 menors que reben atenció educativa i acompanyament emocional per part del professorat que la Conselleria ha traslladat a aquests espais. Així mateix, els seus familiars estan rebent atenció i acompanyament de mediadors lingüístics de la Conselleria per a ajudar-los en la comunicació bàsica que necessiten.

Arxivat a:

Destacats