"Veu pròpia, un nou finançament i un tracte d'equitat", les tres claus del debat de Puig

El President Puig exposarà el projecte a llarg termini per a la regió

Guardar

corts_valencianes_pleno
corts_valencianes_pleno

Arriba l'últim debat de política general del Primer Botànic. El renaixement del País Valencià després de 20 anys de majories absolutes del PP serà l'eix del debat del President Ximo Puig. "Veu pròpia, un nou finançament i un tracte d'equitat" seran les tres claus del debat de Puig. El debat arrancarà a les 10 hores amb la intervenció del president de la Generalitat, Ximo Puig, sense límit de temps. En finalitzar hi haurà un recés de 30 minuts.

En la seua Declaració de Política General, el president exposarà "el canvi de paradigma que ha experimentat la Comunitat en aquests tres anys de legislatura", el seu nou paper a Espanya, Europa i el món, i farà referència a la necessitat de tindre "veu pròpia, un nou finançament i un tracte d'equitat".

Després serà el torn de la portaveu del PP, Isabel Bonig; el portaveu de Podem, Antonio Estañ; la portaveu de Ciutadans, Mari Carmen Sánchez; el portaveu de Compromís, Fran Ferri, i el del PSPV, Manolo Mata. Cadascun d'ells disposa de 30 minuts i Puig els respondrà sense límit de temps.

Finalitzat el debat s'obrirà un termini de 30 minuts perquè els grups presentes les seues propostes de resolució i el dimecres la Mesa de les Corts es reunirà les 9 i la Junta de Síndics a les 10 per a validar eixes propostes i ordenar el debat del dijous per blocs. Dijous, el ple començarà les 10 amb el debat de propostes i la posterior votació.

Arrere quedaran, així, aquells debats parlamentaris amb centenars de propostes que es perllongaven fins a altes hores de la matinada i en els quals el cansament arribava a provocar l'equivocació en algunes de les votacions a última hora.

A més, igual que l'any passat, PSPV i Compromís conjuminaran les seues propostes de resolució. Des de Cs celebren que aquesta nova organització ho farà més "atractiu" i el PP ha criticat en diverses ocasions la limitació de propostes, encara que ha advertit que no s'ha posat límit al text que figure en cadascuna d'elles.

Mata: un govern que compleix el que diu

El síndic socialista en Les Corts, Manolo Mata, ha assegurat que “estem davant un govern que compleix amb el que diu” i que durant aquests tres anys ha demostrat amb les seues polítiques que “les persones estan en el centre de les seues prioritats”. Així, i respecte al Debat de Política General, ha destacat l’alt compliment dels compromisos anunciats pel president Ximo Puig. De la mateixa manera ha apostat per continuar amb l'”èpica de la normalitat” que està impulsant el PSPV i el Consell de Ximo Puig. “Durant 20 anys, el PP ens va portar a una Comunitat hiperbòlica en la qual la realitat i la quotidianitat de les persones estaven al marge del discurs polític, ja que només els importaven els grans esdeveniments”, ha denunciat.

En aquesta línia, Mata ha citat reptes aconseguits com l’escolarització dels xiquets de 2 anys amb 14.432 places gratuïtes en més de 242 escoletes municipals; el Pla Edificant amb les millores de les infraestructures educatives; la forta aposta per la creació d’ocupació que ha permés que l’atur a la Comunitat s’haja reduït en un 15,6% generant més de 100.000 llocs de treball; l’eliminació dels copagaments que ha permés que més d’1 milió de valencians es beneficien, a més de les importants Lleis que durant aquest període s’han aprovat i han ampliat els drets dels valencians i valencianes com la Llei de Funció Social de l’Habitatge, La Llei de Sanitat Universal, La Llei de la Renda Valenciana d’Inclusió, etc.

Oltra: el País Valencià pateix "inaccessibilitat"

Sobre aquest tema, la dirigent valenciana ha manifestat que “en el passat el País Valencià no ha fet valdre les dificultats pròpies i autòctones perquè la dispersió sempre es mesura en km2”. Sobre aquest tema, ha apuntat que “és veritat que el País Valencià no té molts quilòmetres comparada amb unes altres” però ha defès que “la inaccessibilitat no té a veure moltes vegades amb els km2”.

“El País Valencià pot tindre 30 km però una carretera muntanyenca de corbes que et fa eixir a Aragó o a Catalunya i necessites una hora i mitja per a arribar; la dispersió no s’ha mesurat mai com caldria fer”, ha argumentat.

En aquest punt, ha subratllat la importància de l’orografia i ha recordat que la província de Castelló és “la segona més muntanyenca d’Espanya”. “És com quan el PP deia que per a tindre beca de transport calia estar a tres km de distància en línia recta, com si els xiquets volaren. Els xiquets van per carretera doncs açò és igual”, ha posat com a exemple.

Destacats