Vara defensa que la Conferència de Presidents es reunisca ja per a "compartir els grans problemes que té Espanya"

Guardar

vara
vara

El secretari general del PSOE extremeny, Guillermo Fernández Vara, ha defensat que seria "bo" que la Conferència de Presidents Autonòmics puga reunir-se ja pròximament, una vegada constituït el nou Executiu nacional, perquè "seria una bona manera d'entendre que és perfectament compatible el diàleg del Govern d'Espanya amb cadascun dels governs autonòmics amb la governança global".

"Que siguem capaços de compartir els grans problemes que té Espanya i intentar entre tots i amb tots buscar la millor solució de les possibles", ha afegit Vara.

Així, ha considerat que "una bona estratègia de present i de futur és posar damunt de la taula aquelles qüestions que són en aquest moment claus en el projecte col·lectiu" que comparteixen "els espanyols i espanyoles", i entre elles ha situat "òbviament" el finançament autonòmic.

En roda de premsa aquest dilluns a Mèrida, ha dit també que creu que el finançament autonòmic "estarà en l'agenda de la Conferència de Presidents més que en el Consell de Política Fiscal i Financera, que és on habitualment se solen debatre aquestes coses".

En aquest sentit, després de recordar que la renovació del finançament autonòmic "està pendent des de l'any 2014", ha apuntat que "s'ha articulat al llarg d'aquest temps una insuficiència claríssima pressupostària sobretot en l'àmbit de la sanitat, perquè en paral·lel han aparegut molts nous tractaments que tenen un cost elevadíssim i que fa necessari atraure recursos per a conjugar les dificultats que en aquest moment es tenen", ha assenyalat.

D'altra banda, el també president de la Junta d'Extremadura ha destacat com a "especial fortalesa" del nou Govern central que està "molt pensat que a aquest país li vaja bé en l'àmbit econòmic perquè puga haver-hi ingressos i a conseqüència d'això puga haver-hi repartiment i redistribució d'aqueixa riquesa".

Així, ha incidit en què "la lluita pel creixement, la riquesa i l'ocupació ha de ser compatible amb la lluita contra la precarietat laboral" a Espanya.

POLÍTICA PER A les PERSONES

En aquesta línia, ha destacat que "la llarga travessia" que ha patit Espanya "fins que ha pogut tindre un govern" acaba amb la presa de possessió aquest dilluns dels ministres, i ha dit que espera i desitja que "després d'un període més llarg" del desitjat en el qual "la política ha estat pendent dels polítics", la política "comence a estar ara pendent de les persones".

"Que la política s'oblide una miqueta dels polítics per a començar-se a acordar un molt dels problemes que la gent té i que estem esperant que puguen trobar solucions", ha afegit.

Sobre aquest tema, ha situat l'ocupació com la primera de les "prioritats" després de la presa de possessió del nou Govern central, atés que "un adequat funcionament de l'economia permet que hi haja ocupació i ingressos i un país funciona"; i a afegit que al costat de l'ocupació es requereix al seu judici assegurar el funcionament dels serveis públics a través del finançament autonòmic.

En aquest punt, ha defensat que el Govern "ha d'abordar en les pròximes setmanes l'inici d'un procés que no serà senzill, però que és imprescindible" per a aconseguir un "nou" model de finançament autonòmic que atorgue "suficiència financera per a l'exercici de les competències" assignades a les CCAA, "fonamentalment" aquella que "més dificultats té" com la Sanitat.

D'aquesta manera, Vara ha advocat perquè el finançament de la Sanitat se situe com a qüestió "prèvia a l'hora de negociar el finançament autonòmic", sota el plantejament de què "es tracta de calcular quant costa sostindre els serveis públics, fonamentalment la Sanitat, i que hi haja recursos suficients per a poder fer-ho".

Al mateix temps, ha situat "òbviament" també com una "prioritat" en aquesta legislatura que el Govern central "complisca amb la seua obligació d'assumir almenys el 50 per cent de la despesa que hi ha en Dependència"; igual que així mateix la negociació de la Política Agrària Comunitària (PAC) i també "òbviament" les infraestructures per a la comunitat.

MANIFESTACIÓ DE VOX

D'altra banda, sobre les manifestacions de VOX convocades en diferents llocs d'Espanya en contra del nou Govern central, ha incidit en què "no ha anat ningú" a les convocatòries.

"Crec que va ser un èxit de participació pel que hem pogut veure. No ha anat ningú, jo crec que ni els nostàlgics", ha ironitzat Fernández Vara a preguntes dels mitjans de comunicació.

Destacats